Gość majkel-sopot Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Witam Wszystkim, Zacznę od tego, że pokazywał mi się często błąd "czujnik połozenia przepustnicy". Postanowilem ją wymienić.. Po tej czynności odpalilem i silnik nie może wejść na obroty powyżej 2000 obrotów.. odkrecilem czujnik i odlaczyłem.. nic to nei dalo silnik i bez tego nie chce teraz wejsc powyzej 2000 obrotow.. Po prostu tak jakby nie miał siły.. Probowąłem przykrecic poprzedni czujnik także bez rezultatu.. Co się mogło stać ? Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 A przepustnica jest elektryczna czy na lince? Jeśli eketryczna to czujni położenia przepuistnicy jest przy pedale gazu, a nie przepustnicy. Niepotrzebnie odpiąłeś przepustnicę przy zapiętej zapewne klemie akumulatora. WYSZUKIWARKA: - zerowanie położenia czujnika położenia przepustnicy - zerowanie położenia przepustnicy - adaptacja Jak nie pomoże - preparat do czyszczenia potencjometrów i popsikaj po czujniku - nie pomoże - wymiana czujnika. [ Dodano: Sro 24 Wrz, 2008 12:27 ] Napisz jeszcze jaki silnik i z którego roku. [ Dodano: Sro 24 Wrz, 2008 12:33 ] poszukałem za Ciebie - poczytaj: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ja+przepustnicy jak masz OBD2 i Qg18 - zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel-sopot Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Problem polegał na tym, że po prostu nie umiałem porządnie zamontować czujnika.. Trzeba go montować naciągając pokrętło, które jest w środku.. Jeżeli się tego nie zrobi.. to potecjometr źle łapie i odcina doplyw powietrza.. Jeżeli jest odlączony też odcina, to samo jak nie jest w ogole przykrecony, a jest podlaczony.. W kazdym razie Twoje wypowiedzi dały mi troche do myslenia Swoją drogą muszę oddać nowy czujnik do sklepu, ponieważ stary jest sprawny . Czujnik trzyma sie z tylu przepustnicy na dwoch śrubkach, którymi można ustawić polozenie wobez przepustnicy (inne ustawienie czujnika, powoduje rożne naciagniecie) Prawdopodbnie wstrząsy spowodowaly, że po kilku latach czujnik przechylił sie o milimetry i pokazywał się bład czujnika na komputerze w roznych momentach... po kilku probach dobrze przykrecilem czujnik i jest gitara.. Nie wiem, czy w tym temacie zalozyć, czy w nowym.. jaki powinien mieć moment obrotowy w serii ? byłem na hamowni.. wyszlo mi 120KM i 139Nm max.. z tego co patrzyłem niektóre osoby mają tutaj w serii po 158Nm np.: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...light=szmer%F3w Oczywiście juz tam nie mowiać, ze wzrasta po usunieciu tej puszki podobno.. Czego może być przyczyna tak niskiego momentu? Gdzieś wyczytałem, że może to być z winy zużycia przepływomierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Niezależnie jak ustawisz czujnik, powinieneś potem wyzerować jego położenie dla ECU. Adaptacja przepływki też powinna być wykonana po każdej zabawie z przepustnicą lub jej czujnikem, chyba, że odpiąłeś akumulator przed /w działaniami. spróbuj, może moment się podniesie. W sumie mocy masz wiącej, a momentu mniej jak w serii... ciekawe czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel-sopot Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Hmm.. dobra wyzerować ECU, ale jak? Przecież nie ma chyba, czegoś takiego jak restart .. Wiem jak pousuwać błędy itp.. ale ich teraz nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Robiłeś autodiagnostykę? Klema na 24 h. Potem adaptacje j.w. Przepływka też może juz siadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel-sopot Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 ok. ponieważ poczułem teraz ze jest leciutko słabszy mam pytanie.. Czy obojętnie jak go ustawie i zrobić tak jak opisales ? tutaj ? http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ia+przepustnicy tylko nie bardzo rozumiem "klema na 24h" .. czyli odlaczyć akumulator na 24h? i wtedy się za to zabrać ? wedlug opisu ? pedał puszczony całkowicie zapłon ON. zapłon OFF na 10 sek po 10 sek zapamięta ECU położenie przepustnicy. i wteyd z powrotem go wlaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlet Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam moja almerka n16 1.5 2001 nie chce się wkręcac na obroty powyżej 3tys obecnie jest po wymianie rozrządu ponieważ wcześniej świecił się check - czujnik wału korbowego Myslałem że po wymianie rozrządu problem obrotów zniknie lecz dalej pozostał - błędów brak obecnie Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 sugeruję zacząć od wyczyszczenia przepływki i wymiany filtra powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlet Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 sugeruję zacząć od wyczyszczenia przepływki i wymiany filtra powietrza filtr powietrza jest nowy jutro zostaje czyszczona przepływka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Może filtr paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlet Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Może filtr paliwa? w tym silniku jest bezobsługowy w pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 w tym silniku jest bezobsługowy w pompie Bezobsługowy? Czyli taki: http://allegro.pl/filtr-paliwa-nissan-maxima-almera-nowy-oryginal-i5404061942.html Nie ma wiecznych filtrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlet Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam, moja almera 1.5 benzyna 2001 nie wchodzi płynnie na obroty błędów brak - co może być przyczyną może miał ktoś podobne obiawy ? pozdrawiam TOmek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi