Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Silnik nie wchodzi na obroty

Gość majkel-sopot
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość majkel-sopot

Witam Wszystkim,

Zacznę od tego, że pokazywał mi się często błąd "czujnik połozenia przepustnicy". Postanowilem ją wymienić.. Po tej czynności odpalilem i silnik nie może wejść na obroty powyżej 2000 obrotów.. odkrecilem czujnik i odlaczyłem.. nic to nei dalo silnik i bez tego nie chce teraz wejsc powyzej 2000 obrotow.. Po prostu tak jakby nie miał siły..

Probowąłem przykrecic poprzedni czujnik także bez rezultatu..

Co się mogło stać ?

Prosze o pomoc.

A przepustnica jest elektryczna czy na lince?

Jeśli eketryczna to czujni położenia przepuistnicy jest przy pedale gazu, a nie przepustnicy. Niepotrzebnie odpiąłeś przepustnicę przy zapiętej zapewne klemie akumulatora.

WYSZUKIWARKA:

- zerowanie położenia czujnika położenia przepustnicy

- zerowanie położenia przepustnicy

- adaptacja

Jak nie pomoże - preparat do czyszczenia potencjometrów i popsikaj po czujniku - nie pomoże - wymiana czujnika.

[ Dodano: Sro 24 Wrz, 2008 12:27 ]

Napisz jeszcze jaki silnik i z którego roku.

[ Dodano: Sro 24 Wrz, 2008 12:33 ]

poszukałem za Ciebie - poczytaj:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ja+przepustnicy

jak masz OBD2 i Qg18 - zadziała

Gość majkel-sopot

Problem polegał na tym, że po prostu nie umiałem porządnie zamontować czujnika.. Trzeba go montować naciągając pokrętło, które jest w środku..

Jeżeli się tego nie zrobi.. to potecjometr źle łapie i odcina doplyw powietrza..

Jeżeli jest odlączony też odcina, to samo jak nie jest w ogole przykrecony, a jest podlaczony..

W kazdym razie Twoje wypowiedzi dały mi troche do myslenia :P

Swoją drogą muszę oddać nowy czujnik do sklepu, ponieważ stary jest sprawny :). Czujnik trzyma sie z tylu przepustnicy na dwoch śrubkach, którymi można ustawić polozenie wobez przepustnicy (inne ustawienie czujnika, powoduje rożne naciagniecie) Prawdopodbnie wstrząsy spowodowaly, że po kilku latach czujnik przechylił sie o milimetry i pokazywał się bład czujnika na komputerze w roznych momentach... po kilku probach dobrze przykrecilem czujnik i jest gitara..

Nie wiem, czy w tym temacie zalozyć, czy w nowym..

jaki powinien mieć moment obrotowy w serii ?

byłem na hamowni.. wyszlo mi 120KM i 139Nm max..

z tego co patrzyłem niektóre osoby mają tutaj w serii po 158Nm

np.:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...light=szmer%F3w

Oczywiście juz tam nie mowiać, ze wzrasta po usunieciu tej puszki podobno..

Czego może być przyczyna tak niskiego momentu?

Gdzieś wyczytałem, że może to być z winy zużycia przepływomierza?

Niezależnie jak ustawisz czujnik, powinieneś potem wyzerować jego położenie dla ECU.

Adaptacja przepływki też powinna być wykonana po każdej zabawie z przepustnicą lub jej czujnikem, chyba, że odpiąłeś akumulator przed /w działaniami. spróbuj, może moment się podniesie. W sumie mocy masz wiącej, a momentu mniej jak w serii... ciekawe czemu.

Gość majkel-sopot

ok. ponieważ poczułem teraz ze jest leciutko słabszy mam pytanie.. Czy obojętnie jak go ustawie i zrobić tak jak opisales ? tutaj ?

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ia+przepustnicy

tylko nie bardzo rozumiem "klema na 24h" .. czyli odlaczyć akumulator na 24h? i wtedy się za to zabrać ?

wedlug opisu ?

pedał puszczony całkowicie

zapłon ON.

zapłon OFF na 10 sek

po 10 sek zapamięta ECU położenie przepustnicy.

i wteyd z powrotem go wlaczyc?

• 8 lat później...

Witam moja almerka n16 1.5 2001 nie chce się wkręcac na obroty powyżej 3tys obecnie jest po wymianie rozrządu ponieważ wcześniej świecił się check - czujnik wału korbowego Myslałem że po wymianie rozrządu problem obrotów zniknie lecz dalej pozostał - błędów brak obecnie Co może być przyczyną?

sugeruję zacząć od wyczyszczenia przepływki i wymiany filtra powietrza

filtr powietrza jest nowy jutro zostaje czyszczona przepływka

• 2 miesiące temu...

Witam, moja almera 1.5 benzyna 2001 nie wchodzi płynnie na obroty błędów brak - co może być przyczyną może miał ktoś podobne obiawy ?

pozdrawiam TOmek