Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silniczek krokowy

extradd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie proszę Bombla by nie zamykał pomimo milionów podobnych wątków.

Silniczek krokowy jest przykręcowny do przepustnicy.Następnie jest możliwość rozłożenia silniczka na dwa elementy, jeden to sam silniczek a drugi to obudowa z trzpieniem i sprężynką.Pytanie dotyczy tej spężynki gdyż u mnie ona jest luźna tak około 3mm (przy rozkeconym silniczku na dwie czesci).Czy ma tak być czy ją rozciągnąć?Bo istnieje możliwość dokładniejszego rozebrania na pierwsze części, już wielu tak rozbierało ale nikt nie napisał żadnej wzmianki na temat tej sprężynki.Szkoda że nie porobiłem zdjęć, a mogłem.

W wielu wątkach czytałem, że tą sprężynkę można rozciągnąć i ludzie tak robią.

Ps. ten silniczek, to elektrozawór nie silniczek ;)

W wielu wątkach czytałem, że tą sprężynkę można rozciągnąć i ludzie tak robią.

Ps. ten silniczek, to elektrozawór nie silniczek ;)

No tak elektrozawór :P .Tylko czy coś da takie rozciągnięcie gdyż po jakimś czasie moze znów wrócić do starego stanu.

sprężynka powinna być rozciągnięta tak by kasować luzy na gwincie :)

PS. silniczek krokowy to silniczek krokowy (silnik elektryczny z podwójnym uzwojeniem )

akurat w tym przypadku spełnia role zaworu powietrza dodatkowego (reg. wolnych obrotów) ale lepiej go nie mylić z elektrozaworem

Snafu, czyli co jest w GA16? Silniczek krokowy czy zawór powietrza dodatkowego? I czy ten zawór to nie jest elektrozawór? Co to jest w takim razie elektrozawór bo dla mnie właśnie ten potocznie nazwany nissanowski "silniczek krokowy" jest elektrozaworem. Muszę uzupełnić wiedzę.

zazwyczaj wszyscy potocznie nazywają regulatory wolnych obrotów silniczkami krokowymi a to nie jest prawdą.

tak jak na tej stronie http://motomaximus.pl/silniki-krokowe

to jest silniczek krokowy 20070306092653.jpeg

zaś tak wygląda elektro zawór 20070306093121.jpeg

zasada ich działania i diagnozowania jest odmienna wiec lepiej ich nie mylić :)

Dobrałem się do tego silniczka krokowego, trochę dość agresywnie ale nie było innego sposobu.Nie da się wyjąć trzpienia i sprężynki.Od strony sprężynki musiałem się delikatnie nawiercić w zaślepce plastykowej i tym sposobem ukazała mi się część tej sprężyny.Idało mi się ją delikatnie głebiej wcisnąć i zablokować tak że zlikwidowałem występujący na niej luz.Wywiercony otwór i część sprężyny potraktowałem poxipolem.Efekt jest teraz taki że obroty odrazu spadają na 800obr/min a nie jak miało miejsce wcześniej że stawały sobie na 1100/1400obr/min.Czy czegoś nie przedobrzyłem?

P9290003.JPG

Jeżeli na "ssaniu" masz prawidłowe obroty to wszystko jest ok.

[ Dodano: Pon 29 Wrz, 2008 14:03 ]

Co do zastępowania sprężynek w krokowcach to ja u siebie włożyłem podwójnie zwiniętą sprężynkę od długopisu i też śmigało. Mam ciutkę inny krokowy. U mnie sprężynka znajduje się wewnątrz elektrozaworu i jest malutka.

zawor1.JPG

Jak dobrze się przyjżysz to zauwarzysz sprężynke.Musisz mieć inny zaworek który łatwiej jest rozebrać, u mnie pomino blaszanego korka jest jeszcze plastykowy osadzony na jakiejś żywicy.Obroty na ssaniu jak najbardziej są okey.A podsumowywując jest tak jak chciałem :)