Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144/W11.144] zgasła podczas jazdy check engine

Tomaszo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Dzisiaj miałem dziwne zachowanie mojej Primerki. Podczas jazdy ni ztad ni z owad poprosty zgasł silnik (nagle spadly obroty), lecz po odpaleniu wszystko bylo ok. Przejechałem jakies 10km i na progu zwalniajacym zgasł znowu (ta sama sytuacja) i nie zabardzo chciał odpalić! (rozrusznik krecil i kapa). Zajrzalem pod mache, podotykalem kabeli, pobujalem bryka i odpalila odrazu, zapalil sie natomiast "check engine".

Pytanko brzmi co to mogło/może być??? Jak narazie wszystko jest ok obroty nie faluja, przyspieszenie i inne funkcje ok

Prosze o porade i pozdrawiam

a jak mam tego kompa zresetowac zeby nie namotaj jeszcze bardziej? I jeszcze jedno czy z tym zapalonym chek engine mozna normalnie jezdzic? Wczoraj zrobilem jakies 15 km, poza kontrolka wydaje sie wszystko ok, tylko nie wiem czy nie zgasnie znowu i chce to jak najszybciej wymienic!! :)

Poszukaj na forum zanim o coś spytasz

Konpa resetujesz przez odpięcie klem od akui zwarcie przewodów(tylko nie na aku) Jak to nie da to min 12 godzin ze zdjętymi

U mnie stał 48 i nic to nie dało z tym że mam diesla, Odczyt tylko czytnikiem. W OBD2 drutem nie pogrzebiesz. Niby komuś się udało zgasić lampkę zwierając 1 i 16 pin, ale jak to poszukaj na forum bo nie pamiętam peocedury.

TomP11 zajżyj tutaj http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=18527 u ciebie akurat powalczy drucikiem.

Tomaszo, jedź do mechanka z kompem (KTS) albo do ASO i niech sprawdzą ci błąd - to, że go wykasujesz może nie pomóc, lepiej sprawdzi co się stało i czemu zapalił check. Jak to będziesz wiedział wtedy możesz "działac" i wyeliminowac przyczynę.

maniutek, Jaki masz silnik. Najlepiej jedź do serwisu z KTS'em i niech ci zdiagnozują błąd albo do ASO na Consulta - droższa sprawa. Wtedy będziesz wiedział gdzie szukać i co ewentualnie naprawiać/wymieniać. Tak to możemy zgadywać.

PS. Wyżej to samo praktycznie napisałem a ty założyłeś nowy temat czekasz, aż potwierdzi to jeszcze z 10 osób?

Silnik jaki silnik masz !!!!!!

To że 2,0 to wiemy . Diesel czy benzyna i czy gazowany. Jak pali się check to tylko diagnostyka. Te 50 zeta niestety trzeba zostawić. W ASO 120 za sam wydruk, bez wytłumaczenia co tam pisze, bo sięgnięcie do manuala to robią jedynie jak u nich naprawiasz.

No i wszystko jasne. Problem zdiagnozowany czyjniki polozenia walu i lancucha. Wymienione (250pln komplet) i dalej jazda.
ja miałem to samo i okazało się, że łańcuch się rozciągnął i dlatego pokazywało błąd czujnika położenia wału korbowego i wałka rozrządu. -Wymieniłem łańcuch i napinacz, a nie czujniki i pomogło :).

Oby ci czujnik siadł nie łańcuch. Aha skasuj kompa, żeby od nowa się uczył.

Hmm no tez tak mowili wlasnie o wyciagnientym lancuchu ale dlatego zmienili wlasnie czujniki bo podobno Nissan wprowadzil czujniki o szerszym polu kontroli lancucha i dlatego wymienili mi czujniki a nie lancuch (czujniki sa ok tylko sczytuja wezszy zakres). Podobno Primerki z tego okresu wlasnie mialy problem z tym czujnikiem bo jak sie lancuch naciagnol troszke to sygnalizowaly blad. Nissan podobno poprawil to wlasnie w nowych czujnikach. mam nadzieje ze bedzie ok :)

A jaka jest BULI cena lancuszka?? Komp oczyswiscie skasowany