Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Kamera cofania - podłączenie?

Gość vicvic
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni jestem posiadaczem Primerki 2006.

Auto było pierwotnie bez kamerki cofania (wersja visia :?: ), ale po stłuczce założona w całości tylna klapa kamerkę (fizycznie) posiada (wyraźnie ją widać nad tablicą rejestracyjną).

I pytanko - czy istnieje opcja, aby ją podłączyć, oczywiście bez horendalnych nakładów :?:

[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 11:01 ]

Kamerka nadal się marnuje ...

• 3 tygodnie później...

Witam takie pytanko zamieszcze tu bo z posrod 18tematow o kamerach w p12 nic nie znalazlem na ten temat. Czy robil ktos z was moze upgrade kamery z czarno-bialej na kolor?

znalazlem takie na ebayu :

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?Vie...em=170225160513

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?Vie...em=370078528006

I sie zastanawialem czy trudno bedzie mi sie samemu tym pobawic,czy one w ogole podejda mi w seryjne miejsce i czy to bedzie sie zgrywalo z wyswietlaczem?Dzieki za pomoc

w odpowiedzi na pierwszy post to visia miala kmere :) wiec nie wiem czemu jej nie miales, wydaje mi sie ze byla w stndardzie.

drugi post, tez probowalem, w aucie mialem czarno-biala z plaskim obiektywem, w drodze przypadku wpadly mi w rece dwie inne kamery z obiektywami wypuklymi, podlaczylem pierwsza z nich a niestety kolor sie nie zmienil ale znaczaco poprawila sie ostrosc i jakosc obrazu, drugiej jeszcze nie podlaczalem, ale mam nadzieje ze ta zadziala bo jestem pewny ze jest kolorowa, co do tamtej pewnosci nie mam. Widze ze szukasz kamery jakiejsc kosmicznej, nie wiem jak to bedzie wszystko pasowac, polecalbym jednak kolorowa ale dedykowana do primery, z tego co zdazylem sie zorientowac jest piec rodzajow kamer, w tym cztery wygladaja identycznie:)

radzio000 to podaj co i jak robiles,podlaczales kamere kolor czy tylko czarno biala ale z innym obiektywem?i jesli tak to jak to zrobiles? czy jakies problemy wystapily?na co zwrocic uwage?

ja szukam nie kosmicznej kamery a jedynie koloru bo slyszalem ze o wiele lepiej wyglada obraz przy cofaniu....

napisz czy sie roznia te 4ry rodzaje co ty o nich slyszlales,dzieki

sprawa wyglada tak kamera jest podlaczona jedynie poprzez kostke, moja kamera czarno biala z plaskim obiektywem wlasnie taka jak na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item450374922_primer...ra_cofania.html

miala identyczne podlaczenie jak kamera ktora zainstalowalem teraz konkretnie tak wyglada:

http://www.allegro.pl/item461663283_kamera...deal_kolor.html

rozni sie tylko obiektywem ten drugi wyglada na "nowoczesniejszy"

trzecia kamera wyglada na taka sama jak ta druga ale ma inne wejscie, zeby ja zainstalowac musze wybrac sie do elektryka, wstepnie z nim rozmawialem i stwierdzil ze wystarczy przelutowac kable ale jeszcze nie wiadomo czy bedzie dzialac. Dam znac jak to zrobie, moze w weekand.

Co do roznicy pomiedzy kamera z plaskim obiektywem a wypuklym to jest ona znaczna, oczywiscie na korzysc tej drugiej. Obraz jest ostrzejszy, wszystko lepiej widac. Ogolnie oplacalo sie to zrobic. Nie wiem nic o innych modelach wiem ze jest ich kilka, jest to informacja od czlowieka z serwisu, ceny w nissanie od 2500 do 3500zl:) jak widac na allegro taniej :)

radzio000 dzieki za odpowiedz, a moglbys dac fotki jak to wyglada na wyswietlaczu,chodzi mi o zdjecie obrazu jaki sie pokazuje po wrzuceniu wstecznego jesli masz takie,zeby zobaczyc roznice.

trzecia kamera wyglada
nie widze linka do trzeciej kamery i tak z ciekawosci czemu zmieniasz na jeszcze jakas inna kamerke jesli juz masz w kolorze? no domyslam sie ze wypukly obiektyw wiecej obejmuje ,ale czy nie przeklamuje obrazu wyswietlanego ?chodzi mi np czy np slupek/inne auto nie jest znacznie blizej naszego auta niz widac to na ekranie?

czekam na relacje jak juz Ci sie uda zalozyc sprzecik,najlepiej z jakimis fotkami

no wlasnie nie mam w kolorze, jak juz mowilem kamerki wpadly mi w rece troche przez przypadek, ta ktora teraz jest podlaczona nie wiem do konca czy jest kolorowa u mnie pokazuje na czarno bialo ale jakosc obrazu jest lepsza, ostatnia kamera jest na 100% kolorowa ale jeszcze jej nie podlaczylem bo ma inne gniazdo. Jak podlacze to bede wiedzial juz na 100% czy kolor bedzie odbieral na moim ekranie. Zdjecia moge wrzucic al;e dopiero w pponiedzialek :) aha doczytalem, wydaje mi sie ze nie przeklamuje, jest chyba lepiej niz bylo.

Zadam jeszcze glupie pytanie:P czy da sie wylaczyc komunikal o niskiej temperzturze ktory pokazuje sie przy +3st. ?? aaaa i jak sie przechodzi z radia na cd nie wyjmujac plyty???:P

moze ja zle zrozumialem ale napisales:

"moja kamera czarno biala z plaskim obiektywem wlasnie taka jak na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/ite...ra_cofania.html

miala identyczne podlaczenie jak kamera ktora zainstalowalem teraz konkretnie tak wyglada: " i tu link do drugiej kamery (kolorowej).ok nie wazne, czekam niecierpliwie na fotki jak juz ci sie uda zmontowac wszystko,szczegolnie polaczenie innych kostek jestem ciekaw bo ja bede musial pewnie to samo robic.

ps. ja jeszcze nie widzialem tego komunikatu o niskiej temp.(na razie srednio 13-15stopni u mnie )

z radia na cd i na odwrot przechodzisz po wcisnieciu "source"(SRC) jesli sie nie myle

kolorowej jeszcze nie podlaczylem nie mam czasu w tygodniu sie z tym bawic, moze w weekand

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 08:58 ]

na tych zdjeciach jest czarno baiala ale ta wypukla nie mam juz zdjec z tej plaskiej bo jest zdemontowana

kolorowej jeszcze nie podlaczylem nie mam czasu w tygodniu sie z tym bawic, moze w weekand

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 08:58 ]

na tych zdjeciach jest czarno baiala ale ta wypukla nie mam juz zdjec z tej plaskiej bo jest zdemontowana

acha ok spoko,no zdjec z tej plaskiej nie chce ,bo sam mam taka zamontowana wiec wiem jak to wyglada,ale podoba mi sie ostrosc obrazu u ciebie musze przyznac ze wyglada lepiej niz w moim

no widzisz i tym sie roznimy ja wole uzywke ale pasujaca idealnie do mojego modelu auta, nowa kosztuje jak juz wczesniej pisalem ok. 3tys, jakos nie slyszalem o awariach kamer w p12. Po co mam cos przeabiac diametralnie, zaplacic 100 zl za elektryka (bo sam nie umiem!) 100zl za kamere i roznica robi sie tak niezauwazalna ze wole sobie odpuscic :)pzdr

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 17:12 ]

aha i jeszcze jedno, kto da mi gwarancje ze to bedzie dzialac w podlaczeniu z moim komputerem ?:]