Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Kamera cofania - podłączenie?

Gość vicvic
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ze to bedzie dzialac w podlaczeniu z moim komputerem ?

radzio000, a jaki masz standard wideo w sprzęcie?

Nasze obsługuje CVBS, więc do niego można podłączyć większość kamer ze złączem RCA - czyli na przykład taką, do której link podałem.

A co do pewnych zasad...

No cóż, auto kupione w salonie traci sporo na wartości jak tylko nim z niego wyjedziesz.

Płacisz za markę, obsługę itp. - niekoniecznie za jakość.

Znam przyjemniejsze sposoby wydawania kasy, poza tym lubię sobie trochę podłubać.

spoko tylko ciekawe jak wygladaloby auto za 80 tys z wymieniona kamera cofania na ta z allegro ktora nawet nie pasuje w otwor :)

No cóż, auto kupione w salonie traci sporo na wartości jak tylko nim z niego wyjedziesz.

Płacisz za markę, obsługę itp. - niekoniecznie za jakość.

oczywiscie ze tak, ale placisz za pewnosc i za luksus :) kazdy ma inne sposoby na wydawanie pieniedzy i inny na spedzanie wolnego czasu, ja go przy samochodzi spedzac raczej spedzac nie lubie i dlatego wole isc na latwizne i wydac wiecej, a zreszta zycie mnie juz nauczylo ze oszczedzanie zawsze wychodzi dwa razdy drozej :)

wygladaloby auto za 80 tys z wymieniona kamera cofania na ta z allegro ktora nawet nie pasuje w otwor
Super - jakby tak wyszło z fabryki. Robi się dziurkę, licuje i nie ma śladu - montują nam tak w autoryzowanych serwisach.

Poza tym kamerę można zamocować też wyżej, nawet za szybą - wtedy się nie zachlapie.

Skoro piszesz, że kamera kosztuje około 3 tys., to czy nie lepiej dołożyć trochę i za 4 tys. mieć cały nowy system (z montażem)?

jestem przeciwnkiem zmieniania wszystkiego co fabryczne, a zmiane kamery na kolorowa bo taka wymiane przewiduje, biore pod uwage jesli bedzie to kamera oryginalna, poporstu mam takie podejscie do zycia. Nie mowiac juz o tym ze nie znam sie na elektronice:/ kamera owszem kosztuje 3 tys. ale to cena serwisu i niech taka pozostanie, po co mam zmianiac instalacje jak mam swoja fabryczna, wiec wole zainwestowac 250zl i zmienic na kolor:)

jestem przeciwnkiem zmieniania wszystkiego co fabryczne
Rozumiem - tak samo, jak tych co chodzą w firmowych dżinsach i są fanami określonych marek, płacąc tak naprawdę za cały ten nowoczesny marketing. Dla mnie ważniejsza jest jakość niż logo :].

A z ciekawości - jakie masz podejście do tuningu?

po co mam zmianiac instalacje
Nic nie zmieniasz. Wyjmujesz oryginał, wkładasz nowy, przykręcasz śrubki, podłączasz kostki i działa. Mogą to zrobić w autoryzowanym serwisie, dostajesz gwarancję itp. Sprzęt jest dedykowany do danej marki - pasuje 1:1, łącznie ze sterowaniem z kierownicy itp. Instalacja trwa 15 minut z przerwą na kawę i fajkę.

Rozumiem - tak samo, jak tych co chodzą w firmowych dżinsach i są fanami określonych marek, płacąc tak naprawdę za cały ten nowoczesny marketing. Dla mnie ważniejsza jest jakość niż logo :].

A z ciekawości - jakie masz podejście do tuningu?

wolalbym nie poruszac tematu ubran bo to chyba nie miejsce na to, a co do mojego podejscia do tuningu, hmm wszystko zalezy jak co jest zmienione jesli jest to tuning rodem ze "stodoly" to sorry ale odrazu mam odruch wymiotny, ale tuning na zasadzie AMG czy Brabus jest ok, ale co uwazam za najwazniejsze jak nie ma kasy na powazne i prawdziwe zmiany w aucie to lepiej nic nie ruszac bo mozna tylko popsuc to co wyprodukowala fabryka. Ale oczywiscie zyjemy w wolnym kraju i kazdy moze robic ze swoja wlasnoscia co mu sie podoba.

A co do kamery to zakonczmy bo dyskusja nie ma sensu kazdy ma swoje racje a ja mam szacunek do cudzego indywidualnego zdania.

jestem przeciwnkiem zmieniania wszystkiego co fabryczne
ale tuning na zasadzie AMG czy Brabus jest ok
Czyli "zależy"... Zapewne od Twojej subiektywnej oceny.

Nie jesteś więc przeciwnikiem wszystkich zmian, a tylko nie lubisz takich co Tobie się nie podobają. Trzeba było napisać tak od razu. :)

Ok, ale dosyć tego OT...

• 4 miesiące temu...
w odpowiedzi na pierwszy post to visia miala kmere :) wiec nie wiem czemu jej nie miales, wydaje mi sie ze byla w stndardzie.

Jeśli kamera nie jest podłączona powinien zmienić obraz na wyświetlaczu przy włączeniu wstecznego? U mnie się nic nie dzieje. :/

juz nie pamietam o czym byla rozmowa, masz kamere czy nie? nad rejestraja z tylu jest kamera czy jej nie ma?

Tak przypadkiem trafiłem na stary topic ... kamera jest, jednak klapa jest z innego autka (uszkodzony tył). Chodzi mi tylko o to, czy jeśli moduł kamery jest to nie powinien znikać obraz na wyświetlaczu przy włączeniu wstecznego.

• 3 lata później...

cześć właśnie jest opcja by podłaczyć kamere cofania jak niemam u siebie w aucie prosze o podpowiedz jak to zrobić

jak jest opcja wymiany kamerki na kolorowa w miejsce czarno-bialej moze ktos zapodac linkiem jaka powinna byc ta kamerka ktora bedzie pasowala bez problemu w miejsce starej

Witam jestem pierwszy raz na tej stronie i jezeli ktos muglby mi pomoc to bardzo prosze o odpowiedz ,

Chce wymienic kamerke cofania i mam problem z demontazem czesci tylnej klapy tzn nie moge zdjac plastyku z wglebienia pod rejestracje (Hatchback) .Poodkrecalem wszystkie nakredki lecz niestety plastykowa czesc nie chce sie poddac . Nie chce jej polamac . prosze o porade .

A to kolega w kilku tematach poruszył jeden wątek??

Jedź do tego centrum handlowego z parkingiem podziemnym poczekaj aż się autko trochę zagrzeje i zdejmij wewnetrzną obudowe klapy bagaznika jesli nie ma spinek to jest na zwykłych zatrzaskach i wystarczy szarpnąć ale musi być im ciepło.

:) W kilu wlasnie .Przepraszam ze nudze . Poprostu chodzi mi tylko o blede -ten plastyk pod rejestracja . Pomimo zdjecia wewnetrznej "tapicerki"oslony klapy i odkrecenia srub od wewnatrz , uparty zewnetrzny element- "Blenda " , nie chce sie poddac i nadal "twardo " siedzi !

w kwestii pisani na kilku postach - moj blad wieeeelllkie sooorry . jeJestem pierwszy raz na tym forum i troche pogubilem sie w nawigacji .

Najcieplej masz w Sky Tower (4 godziny parkowania gratis) tak jak mówi jwa, zagrzej auto i troche wiary w siebie ;) no chyba, że jetes po drugiej stronie Polski ale tam masz Plazę ;) też jest podziemny parking ;)

ps. Uzupełnij profil jaki silnik masz, nie wspomnę już o tym, ze piszesz że jesteś z Suwałk a nr rejestracyjny masz DW tj. Wrocław.... w tym przypadku piszesz skąd jesteś Suwałki - Wrocław

dw , racja ,ale auto poleasingowe .:) z Wroclawia a ja jestem z Bialegostoku :) . Zameldowany w Suwalkach :) . Z reguly przebywajacy w Canadzie :) . A primerka jest zony :) Kurde to kim ja teraz jestem????? haha troche smiechu nie zaszkodzi .-ale to wszystko prawda .

wracajac do tematu chyba bede musial uzyc troche wiecej sily (raczej antymanualny nie jestem) , A te wszystkie pytania sa spowodowane jedynie tym ze nie lubie przy naprawie czegokolwiek niszczyc . Po co wywazac otwarte drzwi???? mozna zawsze sie zapytac , czyz nie?

ps profil oczywiscie uzupelnie .

Po to jest forum, a miasta o których mowa nie są mi obce ;) dobrze byłoby jakbys zrobił fotkę i wstawił na forum

Ok . dzis juz nie zdaze ale jutro po zdemontowaniu tzw tapicerki strzele pare fotek i pewnie latwiej bedzie ocenic problem .

Wieczorkiem wrzuce na post . Wielkie dzieki za zainteresowanie .

• 1 rok później...

Chociaż temat już nie młody, może uda się odświeżyć.

Po kupnie P12 znalazłem kamerkę w schowku, nie podłączoną. Wygląda na używaną, więc pewnie 1. właściciel używał, ale z jakiegoś powodu zaprzestał.

Drugi właściciel na 100% nic z kamerką nie robił, przeleżała 5 lat w schowku.

Chciałem ją ostatnio zamontować. Zdjęliśmy plastik z wewnątrz klapy, jest wiązka kabli z kosteczką. Niestety po podłączeniu kamery do kostki nic się nie dzieje. Sprawdzaliśmy kabelek + i wygląda na to, że nie ma na nim napięcia. Próbowaliśmy podłączyć + z tylnych świateł a resztę kabli z tej kostki, ale też nie zadziałało. Kamera pod oscyloskopem wygląda na sprawną.

Teraz pytanie - czy jeśli jest wiązka, to może nie być sterownika kamery albo jakiegoś innego elementu? Myśleliśmy nad przetartym kabelkiem +, ale z sąsiedniego + też nie zadziałało. Auto od nowości w PL więc zapewne ta kamerka działała, ale przestała i została zdemontowana. Będę wdzięczny za wskazówki, co jeszcze można sprawdzić i czy ma to szanse zadziałać czy lepiej sobie w tym roczniku darować.

Naprawde nikt nie bawil sie w podlaczanie kamerki w P12 przed liftem? Żadnych sugestii?

Nie rozumiem co masz na myśli pisząc, czy darować sobie w tym roczniku... ja mam ten sam rocznik i u mnie działa i szczerze to powoli się do niej przyzwyczajam i ciężko by było mi się z nią rozstać :P nawet podczas cofania np. w nocy w leśną drogę - idealnie się sprawdza :) Sprawdź wiązki przewodów, nie ma żadnego innego sterownika, kamera jest podłączona do komputera.

Po pierwsze musisz mieć 100% pewność,że masz dobrą kamerę, jeżeli będziesz miał taką pewność to sprawdzaj przewody :) 

Życzę powodzenia :) jak naprawisz to zobaczysz, że warto było się męczyć i naprawiać :)

ps. jak wrzucasz wsteczny to przełącza się w "tryb kamery" tylko nie ma obrazu??

• Upvote 1

• 9 miesięcy temu...