Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Amorki

Panther
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję wymienić amortyzatory w mojej k10. Zastanawiam się nad kayaba :diabel2: Ponoć b. często można trafić na podróbki. I pytanie gdzie można kupić oryginały produkowane w Japonii (najpepiej najtaniej ;) )? Nie chciałbym zakładać jakichś chińskich podróbek, za chwilę trzeba będzie ponownie wymieniać. Pytanie dodatkowe jeżeli nie kayaba to jakie amorki? ;)

z pozdrowieniami

Panther.

to jest tak. ja kupilem Kayba gazowego olejowego i szczerze roznica jest niewielka miedzy starym amorkiem. a dalem 200zl za sztuke. MOnroe to nawet nie kupuj bo to zenada. Mialem w moim amorki z firmy na B... Bechoni czy jkaos tak mechanik powiedzial ze ktos sie ladnie wtopil ze kupil takie bo sa najlepsze. Jednego rzowalilem na dziurze wiec mam teraz 3 te na B i jednego KAYBA. Poszukaj amorkkow z delphi lub z valeo nie wiem czy produkuja ale to sa firmy ok i tanie. Pamietaj ze jak wymieniasz to musisz wymienic z jakims tam odbojami czy cos takiego bo inaczej szlak tego nowego trafi. Szczerze mowiac nie wiem czy ci cie opklaca inwestycja w amorki do takiego samochodu. Lub kup jakies tanie na allegro z gwarancja dwa lata jak wysiada to wymienisz i takl w kolo caly czas nowe :D mialem tka z termostatem. 5 x wymieniany w ciagu roku teraz 6 jest i jest szacun :D. PS sprawdz przez zima laczenie nadkoli z podloga przod i czy ci nie nie leje z rynienki pod szyba. Jak masz mokro szybko szukaj przyczyny bo utopisz auto tak jak ja

Dzięki za podzielenie się wrażeniami z użytkowania kayaby, niemniej po wymianie może nie poczułeś różnicy gdyż wymieniłeś tylko jeden amorek (a jak wiadomo powinno wymieniać się dwa (na jednej osi) ;) ) lub co bardziej prawdopodobne trafiłeś podróbkę amorka) stąd takie wrażenia. Ja nie chciałby, trafić na podróbki stąd moje pytanko: gdzie można kupić oryginały i w jakiej cenie? Ponoć obecnie na rynku strasznie dużo jest podróbek :( A czy warto inwestować w amorki do k10? Cóż nie ma wyjścia, gdyż dawno uległy zużyciu a same sprężyny nie dają rady :kosci:

MOnroe to nawet nie kupuj bo to zenada.

A ja miałem monroe w mojej K10 i na prawdę auto się super prowadziło i były bardzo trwałe. Autko nie przechylało się zbytnio choć czasem udało się na trzech kołach pojechać :P

A może MAGNUM TECHNOLOGY.

Taka firma. Kiedyś miałem je zamontowane w innym samochodzie i nie narzekałem. Z tego co pamiętam nie były drogie, nawet tanie w porównaniu z Kayabą czy nawet monroe.

Kupiłem przez internet z jakiejś likwidowanej hurtowni przednie delphi po 70 zeta za sztukę - normalnie nie idzie kupic taniej niż 160. Jakież było moje zdziwienie, kiedy rozpakowałem paczkę i zauważyłem, że oba były inne!!! :D . Tzn marka oraz symbole wybite na korpusach była takie same, jednak oba egzemplarze pochodziły albo z różnych lat produkcji albo z różnych fabryk delphi (czy oo róznych poddostawców) - różniły się szeregiem szczegółów i szczególików. Tak czy inaczej założyłem je i jestem zadowolony, wbrew wielu negatywnym opiniom o marce delphi - z drugiej strony jeżdżę niezaszybko omijając dziury - moze to jest przyczyna :P

ja ze swojego doświadczenia mogę polecić Sachsy- wiele lat temu kupiłem na nich autko i od tego zakupu stukneło mu ponad 90 kkm a nadal Micra 3ma sie drogi i nie skacze :027:

Własnie. MIalem 4 sachsy!! nie na b jakies ;) mam teraz 3 sachsy i 12 kayba. Raczej nie podrobka bo mi zamawiali od dystrybutora... Ogolnie to ja chce swojego sachsa przykrzywionego na banan :) ale ubezpieczalnia dala tylko jednego kayba :(

ja wyprubowalem i polecam regeneracje amorków szczegulnie jezeli chodzi o np micre. z regeneracje 4 zaplacisz ok400 zł ale masz gwarancje dozywotnią no i mozna sobie dowolnie utwardzic i skrucić . POLECAM :one:

Regenerować raczej nie będę, zresztą nie wiem czy moje jeszcze nadają się do regeneracji Cena wymiany będzie niewiele wyższa od regeneracji; tylko czy nowe będą lepsze? Zobaczymy. Będę szukał kayaba, ale zwrócę też uwagę na inne marki, a szczególnie na sachsy. Rozumiem, że nie wiecie gdzie najtaniej można dorwać którąś z wymienionych marek?

Hooligan w jednym z wątków pisałeś, że masz info gdzie można dorwać składane łożyska mcpersonów. Podzielisz się informacją? To przy okazji wymiany amorków wymieniłbym łożyska i odbojnice.

Cóż niekiedy rzeczywistość weryfikuje nasze pragnienia. Dzięki Szynszylowi kupiłem dwa nowe tylne olejaki Delphi po cenie podobnej jak Hooligan. i na razie musi tak zostać. Dzisiaj wymieniłem i wrażenia po pierwszym przejeździe jak najbardziej pozytywne - micrunia przestała kręcić zadkiem :D Autko zupełnie inaczej trzyma się w zakrętach i o wiele lepiej zachowuje się podczas prowadzenia - m. in. mniej korekt kierownicą po podskoku na byle nierówności. Jeszcze żeby tak przód utwardzić - byłoby kozacko :kosci: Dzięki za rady w tym wątku i kolegi borek21 pod który się "niechcący" podpiąłem ;)