Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera GTi 0-160

MRC
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wywaliłem zwężkę w postaci miksera od gazu i nagrałem filmik z przyspieszeniem od 0-160km/h jak myślicie trzyma serie czy trochę mu brakuje? osobiście nie mam jak porównać osiągów z innym podobnym nissanem...

link do filmiku:

Z mojego doświadczenia wynika że zawsze warto przeciągać...

Przykład to xTomek jego prawie 200Konny SR20VE moc maks ma w okolicach 7000 a najlepsze czasy robi jak przekręca go do 8300...

Z mojego doświadczenia wynika że zawsze warto przeciągać...

Przykład to xTomek jego prawie 200Konny SR20VE moc maks ma w okolicach 7000 a najlepsze czasy robi jak przekręca go do 8300...

mi też się wydaje że lepszy wynik wykręci się przeciągając nieco wyżej

Kręcąc na każdym biegu do odciny osiąga się gorsze czasy, testowane wielokrotnie na streetach. Ja na biegach od 3 w górę kręcę maks 7000 i to jest optimum. 1-7500, 2-~7300, 3-~7000, ... . W ten sposób zyskuję ok. 0,5 długości auta.

Co innego VE, gdzie krzywki są wyższe, tam trzeba kręcić wyżej.

Posiadając wykres momentu danego silnika i znając przełożenia skrzyni biegów, można wyliczyć sobie funkcję momentu obrotowego na kołach w zależności od obrotów dla każdego z biegów. Moment na kołach - czyli rzeczywistą siłę która ciągnie budę :) Wtedy wystarczy porównać odpowiednie wartości i wiemy kiedy optymalnie zmienić bieg.

trzeba tak wysoko kręcić żeby utrzymać się w zakresie najlepszego momentu obrotowego, reasumując nasze sr20 jeżdżą dopiero powyżej 4500... więc najlepiej zmieniać bieg na ułamek sekundy przed odcinką tak, żeby spaść powyżej 5000 w praktyce 5000-5300 w zależności od biegu

[ Dodano: Pią 10 Paź, 2008 19:42 ]

MRC z tego co widze, to ok. 8 s wg licznika do setki, co z tym silnikiem powinno byc ok. Biegi zmieniaj troche szybciej, bo max moc masz chyba przy 6200 obr / min, a przeciaganie jest dobre tylko na 2 jak sie do 100 rozpedzasz

jest poniżej 8 sekund czyli dobrze :)

trzeba tak wysoko kręcić żeby utrzymać się w zakresie najlepszego momentu obrotowego, reasumując nasze sr20 jeżdżą dopiero powyżej 4500... więc najlepiej zmieniać bieg na ułamek sekundy przed odcinką tak, żeby spaść powyżej 5000 w praktyce 5000-5300 w zależności od biegu

[ Dodano: Pią 10 Paź, 2008 19:42 ]

MRC z tego co widze, to ok. 8 s wg licznika do setki, co z tym silnikiem powinno byc ok. Biegi zmieniaj troche szybciej, bo max moc masz chyba przy 6200 obr / min, a przeciaganie jest dobre tylko na 2 jak sie do 100 rozpedzasz

jest poniżej 8 sekund czyli dobrze :)

Bez zwężki jest różnica :) teraz planuje zhmować almerke.. zobaczymy ile koników się ustało:) wcześniej się zorientuje czy nie będzie jakiegoś rabatu jak się zhamuje kilka aut na raz...