Gość Robaczek Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Witam wszystkich! Od pewnego czasu w mojej Almerce słychać stukanie w silniku - w czasie jazdy, na biegach od 3go w zwyż. Gdy przyspieszam stukanie jest minimalne. Największe jest gdy tylko podtrzymuje pedał gazu a samochód jedzie ze stałą prędkością. Na początku stukanie było słychać na 5tym biegu. Od tygodnia zaczeło się pojawiać na 4tym. A od wczoraj już czasami troszkę słychać na 3ym;-(( Stukanie nie tylko słychać ale czuć też minimalnie na pedale gazu i na drążku od zmiany biegów. Samochód nie szarpie, nie gaśnie, jeździ płynnie. Usterka pojawiała się stopniowo, i do dnia dzisiejszego narasta. Czy ktoś ma pomysł co to może być?? ps. jeszcze dodam, że jest to almerka N15, 1,4 benzyna (bez gazu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 w mojej Almerce słychać stukanie w silniku - w czasie jazdy, A skąd ta pewność, że w silniku jeśli tylko w czasie jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robaczek Opublikowano 12 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 ....silnik lub skrzynia biegów...no nie wiem. Zakładam, że coś z tych dwóch bo napewno nie zawieszenie. Gdy jadę powiedzmy 80km/h na 5tym biegu, równo bez przyspieszeń, stuka jak cholera. Gdy wrzucę na luz, albo tylko wcisnę sprzęgło, a samochód toczy sie z rozpędu, nie słychać zupełnie nic poza szumem wiatru i kół Więc tak jak wspomniałem, stukanie słychać tylko na 3,4,5 biegu, w czasie jazdy, gdy podtrzymuję prędkość samochodu. Gdy przyspieszam lub gdy puszczę pedał gazu, stukanie ustaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radeon Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 miałem podobne objawy i okazało się ze jest to skrzynia biegów. Jeśli hałas będzie stopniowo narastać i potem zacznie się pojawiać i przy 1 oraz 2 biegu az w końcu będziesz bal się jeździć to znaczy ze to niemal na 100% to samo. Naprawa wyszła mnie kolo 800zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 miałem podobne objawy i okazało się ze jest to skrzynia biegów. Proponuję auto odstawić. W każdej chwili może nastąpić zbieranie skrzyni z asfaltu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robaczek Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Hmm...dość dramatycznie się to przedstawia;) a jeżeli faktycznie to skrzynia to mam się czego spodziewać w serwisie? Wymiany całej? Czy są jakieś charakterystyczne elementy które mogły się "wyrobić"? Ponadto mam jeszcze jeden problem - taki może bardziej wizualny! Samochód jest lekko pochylony na lewo. Oglądałem go z każdej strony i na moje oko wygląda to tak jakby lewa przednia sprężyna była poprostu bardziej ściśnięta. Chociaż wszystkie były wymieniane niecały rok temu, tej samej firmy, tego samego typu. Co może być przyczyną przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.