Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ- Felgi satlowe 16''

Gość MarekA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś kupował stalowe felgi do QQ- 16''?

Jak na razie znalazłem z firm : Magnetto Wheels, Alcar i KFZ-STAHLRAD

Cena zbliżona ok 200 zł.

Macie jakieś opinie i sugestie? A moze zostawic na zimę na alusach?

A i czytałem że przy zmianie z alusów na stalowe trzeba zmieniac nakrętki, bo nie zawsze pasują. Czy do stalowych trzeba tak samo inne nakrętki??

MarekA

MarekA napisał:
Ktoś kupował stalowe felgi do QQ- 16''?

Jak na razie znalazłem z firm : Magnetto Wheels, Alcar i KFZ-STAHLRAD

Cena zbliżona ok 200 zł.

Macie jakieś opinie i sugestie? A moze zostawic na zimę na alusach?

A i czytałem że przy zmianie z alusów na stalowe trzeba zmieniac nakrętki, bo nie zawsze pasują. Czy do stalowych trzeba tak samo inne nakrętki??

MarekA

ja od razu dostałem komplet stalowych z zimowymi oponami wiec ci nie odpowiem, ale przyłączam się do pytania o nakrętki bo zaraz czas zmienić koła :)

james napisał:
Kristo-jakie dali ci opony w salonie? podziel się wrażeniami z jazdy bo mam problem z wyborem zimówek.No i drugi - czy zostawić na alu.

nie pamiętam jakie - sprawdzę wieczorem to napiszę, a wrażaniami z jazdy to będę mógł się podzielić za jakieś 2-3 miesiące jak już na nich pośmigam :)

mam ten problem już za sobą... poczytałem trochę w internecie i zdecydowałem na aluminiowe 16" (letnie 17") 215/65Continental , używałem takie przez wiele lat i spisywały się znakomicie. Wejdż na FELFI.pl lub alcar i dobierzesz co zechcesz, myślę, że i ceny mają przystępne decyzja zawsze Twoja -pozdrawiam

Oponki dostałem tez Pirelli Scorpion Ice 16''. Jeździłem na nich miesiąc i zimy nie było :) - trudno więc o opinie.

Sam zacząłem ten wątek i już mialem dzisiaj zamówić felgi , ale znowu naszły mnie wątpliwości : Na ..... mi dodatkowe felgi??

Ile sie opona niszczy przy przekładaniu?

Niby alusy łatwiej zima uszkodzic (ale np. piotrpetek - kupuje na zime tez alusy :) ) a jak mi sie uszkodza to wtedy i tak wymienię.

Na zmiane i tak pojade do serwisu bo i wyważyc trzeba , a i nie bedę sie szarpał z podnoszeniem ( chyba że duże kolejki w serwisach , wtedy można zawalczyc samemu)

Miałem samochody z zimowkami na felgach i bez felg - jedyny minus że wymiana bez felg trwa dłużej i drożej.

No i .... no nie wiem :)

Ale te watpliwości to pewnie do innego działu

Witam wszystkich. W temacie opony i felgi dorzucę swoje 2 grosze. Ja kupiłem w salonie w Rzeszowie komplet felg z oponami Matador Nordica. To opony do samochodów 4x4 i tak pisze na oponach. Odnośnie felg stalowych po przeczytaniu Waszych opinii dzwoniłem do nich i powiedzieli, że nakrętki powinny pasować. Jeszcze nie zmieniałem, więc nic nie powiem, ale jak zmienię to napiszę. Pozdrawiam

Czy ktos na zimę założł weższe opony ? Poniżej fragment artykułu na ten temat.

Inne warunki pracy powodują że opona zimowa powinna być nieco węższa od letniej.

W warunkach letnich duża powierzchnia styku opony z asfaltem jest jak najbardziej pożą-dana - zapewnia dobrą przyczepność podczas ruszania, hamowania oraz szybkiego pokony-wania zakrętów. Co innego zimą. Pra-cownicy serwisów opo-niarskich zalecają zakła-danie węższego ogumie-nia zimowego, np. 135 zamiast 155. Aby jednak średnica koła pozostała nie zmieniona, należy za-stosować opony o innym współczynniku profilu (np. 80 zamiast 70).

Efekt praktyczny jest taki, że na jednostkę po-wierzchni bieżnika stykającego się z asfaltem przypada większa masa, co daje lamelkom opony zimowej szansę mocniejszego wgryzienia się w ośnieżoną czy pokrytą śnieżną breją nawierzchnię, zmniejszając poślizg koła. Na węższych oponach skuteczniejszy jest również manewr hamowania.

Jeśli jednak często poruszamy się po szybkich i dobrze utrzymanych trasach, jak np. droga szybkiego ruchu czy autostrada, wtedy nie ma potrzeby rezygnowania z szerokiego ogumienia o niskim profilu.

Teraz odchodzi się od tego rozumowania. Obecne rozwiązania technologiczne sprawiają, że doradza się opony tego samego rozmiaru i na lato, i na zimę, bowiem nowoczesne ogumienie zimowe zapewnia większą precyzję kierowania i lepszą stabilność na zakrętach.

Witam wszystkich. Oto moje zdanie w przedmiotowej sprawie.Przejeździłem już jedną zimę na Dunlop SP Winter Sport 3D założonych na drugim komplecie alusów. Jak zauważyliście poprzednia zima była bardzo łagodna dlatego oponki nie popracowały w ekstremalnych warunkach, ale miałem okazję pojeździć troszkę w kopnym śniegu opony zdały egzamin na 6 (z napędem 4x4). troszkę gorzej na lodzie, ale dało się jechać. Jeśli chodzi o węższe opony na zimę to tylko w przypadku jazdy po śniegu. jednak większość tras w Polsce to czarne nawierzchnie, a zimy mają być coraz cieplejsze. Kwestia alusów czy stalówek na zimę to wyłącznie kwestia kasy i gustu, przy rozmiarze opon w QQ trudno uszkodzić felgę, chyba, że ktoś jeżdzi ofrołdowo.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  MarekA napisał:
[...]

Dla informacji - nakrętki z felg aluminiowych pasuja bez problemu do felg stalowych

potwierdzam - u mnie tez pasowały, aczkolwiek może to zależeć jakie kto ma felgi aluminiowe

• 2 tygodnie później...

powiedziano mi,że do moich alu mam kupić inne nakrętki zabezpieczające specjalnie pod ATT...Gdzie takie dostane i ile w tym prawdy ?

• 5 tygodni później...
  Brozz napisał:
Witam. Wiecie może jaki mają rozstaw stalowe felgi do QQ?

rozstaw nie zalezy od materiału felgi chyba że pytasz o cos innego (rozstaw śrub?).

Rozstaw z przodu 1540, z tyłu 10 wiecej

Brozz napisał:
Witam. Wiecie może jaki mają rozstaw stalowe felgi do QQ?

taki sam jak aluminiowe 5x114,3 ; ET powinno oscylować wokół 40 jeśli dobrze myślę :mikolaj: