Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Rezerwa - ile to litrów paliwa Almera 2.2 Di (2000)

Gość kinlaw
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W moim Tino (zbiornik 60l) jak zapala się kontrolka - mogę zatankowac na full 55l (pod korek) -sprawdzone kilkukrotnie.

Innym razme na rezerwie zrobiłem z 30km i jeszcze chodził, ale dalej wolę juz nie jezdzic (niewielka przyjemnosc zepsuc silnik i stanąć w polach).

Szacuje że rezerwa w moim przypadku to min2-3 litry a podejrzewam ze ok 5-6 bowiem nie wiem czy wspomniane 60l -to pojemnosc zbiornika czy zbiornika z węzem do korka gdzie moze wejsc spokojnie jeszcze ok 3 litrow.

hehe, śmiało mogę stwierdzić ze że od zapalenia się "żydka" na desce rozdzielczej do całkowitej suszy w baku jest na pewno 8 litrów(almera N16 2.2 di), miałem już może pół litra w baku i zatankowałem 6,5 litra ropy, a żydek dalej świecił, jednak musicie przyznać że te wskazniki w almach są dość "chwiejne", staje się pod górke i już wskaznik pokazuje wiecej...nie wolno wyjeżdzać paliwa do zera w tych motorach!!!

Oj niedobrze tak do końca jeździć :!!: Pompę paliwową można łatwo zajechać... :)

Nigdy nie jeżdzę do końca, zawsze tankuję odrazu po zapaleniu się rezerwy, bo wiem że mogę uszkodzić pompę. Raz mi się tak zdarzyło - nie było wyboru...

Mi się wczoraj zapaliła rezerwa, pojeździłem dzisiaj kilka krótkich odcinków i wskazówka spadła prawie do zera, zatankowałem 54,7L. Zdarzyło mi się tankować 57L i wskazówka była raczej ciut wyżej, bo tak nisko jak dziś, to nie widziałem nigdy. Wkurza mnie ta maniera wskaźnika do przekłamywania (mam wrażenie, że po odpaleniu auta, przejechaniu 10km, zgaszeniu i ponownym odpaleniu pokaże mniej niż było jak gasiliśmy auto).

Gość sleepyhead

Ja co tydzień leje na tej samej stacji do pełna i u mnie to wygląda tak, że rezerwa zapala się przy 55-56 litrach. Max nalałem 63 litry robiąc na rezerwie około 140 km.

Wg mnie bak ma 60 litrów + 3 na rurę od wlewu, a rezerwa zapala się przy ostatnich 8 litrach.

P.S. NIE ZALECAM JECHAĆ TAK DŁUGO NA REZERWIE JAK JA ! :D

• 1 rok później...
Gość sempik19

Mi rezerwa zapaliła się przy 797 km, tankowałem ropę przy 808 km, wlałem 59,27 litra przy zbiorniku 60 litra za dużo paliwa na rezerwie nie ma ...

ja co 2-3tygodnie tankuje do pelna. w miescie robie 800-850km a w trasie ponad 1000km. raczej zawsze tankuje jak mi sie zapali zyd. wchodzi mi wtedy ok 54-56litrow. maksymalnie wlalem ok 58litow. zbiornik ma 60litrow. rezerwa pewnie ok 5 litrow.

Rezerwa powinna starczyc na przejechanie 100km w optymalnych warunkach. Wiec przy standarowej ekonomicznej predkosci.

Paliwo mozna spuscic ze zbiornika ale do jego wyczyszczenie bo chyba taki jest tego cel nalezy zdemontowac owy zbiornik.

• 5 lat później...

Pozwole sobie odkopac. Almera 2003 1.5 benzyna. Wg kompa(ten prosty, jednokolorowy), do konca 10mil(ok 16km, miasto) a w bak weszlo do pierwszego odbicia niecale 51L? Czyzby od odbicia do konca moglo wejsc jeszcze 9L? Spalanie jest normalne - przy wiekszosci w miescie(okolo 3km do pracy w jedna strone) ok 8l/100.

Gość mirekg9

:spoko:

Pozwole sobie odkopac. Almera 2003 1.5 benzyna. Wg kompa(ten prosty, jednokolorowy), do konca 10mil(ok 16km, miasto) a w bak weszlo do pierwszego odbicia niecale 51L? Czyzby od odbicia do konca moglo wejsc jeszcze 9L? Spalanie jest normalne - przy wiekszosci w miescie(okolo 3km do pracy w jedna strone) ok 8l/100.

Witam kolegę.

Odkopać-odkopałeś i to się chwali osoby które chcą czytać i zasięgnąć wiedzy :spoko:  .

Lecz temat dotyczył dizelka, a nie benzynki - a to jest całkowicie co innego i inne odnośniki spalania.

Ale -witam/my, pozdrawiam/my i zapraszam/my na tak zacne forum jakim jest Nissan Klub Polska.