Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

PRZYSPIESZENIE N-16

bosman73
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM POSIADACZY JAPOńSKICH WYMIATACZY!!!!!

Jest mały problem,a własciwie potrzebna diagnoza posiadaczy N16 z silnikiem 1.5(90koni).....mam Alme od 4.miesięcy i wszystko niby jest spoko,jezdzi,pali w miare,ma fajny wyglad itd.....sprawa rozchodzi sie o jej przyspieszenie...wczesniej jeżdziłem Micrą(1.0 60 koni)chodziła jak ogień,równo z gazem.......w Almie jest zupełnie inaczej....cięzko przyspiesza na 1,2biegu...dopiero powyzej 5000obrotów zaczycza pomykać...nie wiem może chodzi o moment obrotowy....poza tym na 1 i 2 biegu przy mocniejszym wciskaniu gazu słychac z silnika jakis metaliczny dzwięk,własciwie lekki metaliczny pomruk....nie chce mantykowac po serwisach,moze ona tak po prostu ma,wiec jesli ktos z Was sie z tym spotkał proszę o jakąs rade...pozdrawiam

Almerka jest ciężka :) a to tylko 90 koni.

Ale powinna się lepiej zbierać od około 3kRPM.

Max moment w tym silniku masz przy 4kRPM, a max moc przy 6kRPM.

Martwi mnie ten metaliczny dźwięk przy przyspieszaniu...

Widzę, że jesteś z Wawy - podjedź na najbliższego stołecznego spota - porównasz sobie przyspieszenie z innymi i będziesz miał punkt odniesienia.

Z tego co wiem to maks. moment 128 Nm jest przy 2800 obr, a 90 km osiąga 5600.

Dane biorę z głowy - ale jestem ich pewien na 99,9%

Mój tata ma 1,5 90 koni i nic nie wiem o metalicznym dźwięku - ale sam nie wiem co to może być - może wraz z rosnącymi obrotami silnik ma większe drgania i jakaś luźna blaszka drży i hałasuje.

A na trójce powinna "spokojnie" polecieć 140.

pozdrawiam

Może przepaliło się juz mocowanie niektórych śrub na osłonie katalizatora i dzwoni?

Tym autem z takim silnikiem jednak się nie pościgasz - znam z autopsji, do 100km/h jakoś jeździ a potem to już cieniutko.

Dzięki Panowie za podpowiedzi......pogodziłem sie z tym,ze nie jest to jakis wymiatacz....w sumie jest ciężka i te 90koników daje i nie daje rady...tylko dziwnie sie ona zbiera.....jedynka gaz i ma taki dziwny moment'' zastanowienia ''i potem rusza ''z kopyta'' co w sumie jest denerwujące....potem daje rade....pozdrawiam

Moja srednio spala 7,25km, zreszta mozna kliknac na spalanie z lewej i zobaczyc co i jak. Fakt, ze nie zbyt dlugo to prowadze, ale jakies wyniki sa. W trasie potrafi spalic kolo 5,5-6 litrow, a w miescie pozrec nawet 10 i wiecej, ale to przy bardzo dynamicznej jezdzie. Normalnie pali w miescie 7-8. Czasem nie rozumiem o co chodzi z tym spalaniem.

Np. Za 50zl przejechalem 186km, srednie spalanie wyszlo 6,08, gdzie pierwsze 50km pokonalem przy 160km/h, nastepne 50km przy 110-120km/h, a pozostale 86km przy 70-90km/h :D

Czasem mam wrazenie, ze lubi byc odkrecona na 1,2 i 3 do 6tys obrotow zeby odmulic, pozniej jakby zdecydowanie lepiej reaguje na gaz :D

• 3 tygodnie później...

witam

mam podobny problem z almerka N16 ze zbiera sie wolno i to zawachanie sie "przyspieszyc czy nie przyspieszyc" :P wciskam ostro gaz a ona dopiero po chwili przyspiesza ... denerwujace. moze wymiana przepływomierza pomoże ??