Gość Jarosław Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Witam.Op pewnego czasu przy wkręcaniu na obroty tak na ucho 4tys. pojawia się brzęczenie w silniku narastające ze wzrostem obrotów.Czy to łańcuch czy to zawory grają? 1,4GADE zagazowany 215kkm. :?: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 łańcuch bys slyszał przy dodawaniu gazu, powyzej jakiejs liczby obrotów to obstawiał bym cos co wpada w rezonans, zawory - możliwe, sprawdz luzy, no i spalanie stukowe. Nie pojawiło sie to przypadkiem po ostatnim tankowaniu? tak samo dzwoni na benzynie jak i na lpg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 hm a moze to wcale nie w silniku.sprawdz czy nie masz luznych osłon blaszanych układy wydechowego poczynajac od osłony kolektora wydechowego po cały wydech.bynajmniej ja tak miałem wkuzało ucho strasznie.a no i wszystko mozliwe to co napisał lisek.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość viehu Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Nie chcąc zakładać nowego tematu, podczepie sie tutaj. Coś cholernie brzeczy mi z okolicy deski(bo raczej to w środku) przy około 3-3.5tyś obr/min w zależnosci od obciażenia silnika. (???) Nie jest to linka prędkościomierza, oczywiscie wykluczyłem oslony termiczne i układ wydechowy i inne takie na zewnątrz. Zastanawiam sie nad elementami sterowania nawiewem, ale dźwiek raczej na górze deski, choc nie jestem taki pewien Może ktos to przerabiał albo ma jakis pomysł póki mam wyciagniete zegary i moge pogrzebać. (jazda bez wesoła nie jest) Dzwiek jest tak permanetny i uciążliwy że mam dość czasem POMOCY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość canidus Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) Nie chcąc zakładać nowego tematu, podczepie sie tutaj. Coś cholernie brzeczy mi z okolicy deski(bo raczej to w środku) przy około 3-3.5tyś obr/min w zależnosci od obciażenia silnika. (???) Nie jest to linka prędkościomierza, oczywiscie wykluczyłem oslony termiczne i układ wydechowy i inne takie na zewnątrz. Zastanawiam sie nad elementami sterowania nawiewem, ale dźwiek raczej na górze deski, choc nie jestem taki pewien Może ktos to przerabiał albo ma jakis pomysł póki mam wyciagniete zegary i moge pogrzebać. (jazda bez wesoła nie jest) Dzwiek jest tak permanetny i uciążliwy że mam dość czasem POMOCY! proponowałbym rozebrać część deski tak żeby był dostęp do większości miejsc i przy tych obrotach przy których brzeczenie występuje i sprawdzał organoleptycznie każdy element. Może w ten sposób się dotrze do jakiegoś elementu, który mógł sie poluzować. lepszego sposobu chyba nie ma.. Edytowane 5 Października 2009 przez canidus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość viehu Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Najgorsze ze na postoju jest to słabiej odczuwalne/słyszalne... najlepiej bieg III kręce do 4,5 i puszczam nogę z gazu. Nie mam już licznika i nakładki zestawu wskaźników i nasłuchuje. Problem w tym, że raczej mieszalnika to juz chyba nie wyciagne do tego Hmmm... a brzęczenie jest bardzo głośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ~jeRRy Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Nie wiem czy moja rada się przyda komuś ale miałem coś podobnego u siebie, jakieś dziwne "brzęczenie" z deski, co się okazało, u mnie poluzowała się śrubka mocująca deskę, jest ona z góry pod zaślepką, dokręciłem i problem znikł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość viehu Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Nie wiem czy moja rada się przyda komuś ale miałem coś podobnego u siebie, jakieś dziwne "brzęczenie" z deski, co się okazało, u mnie poluzowała się śrubka mocująca deskę, jest ona z góry pod zaślepką, dokręciłem i problem znikł ... masz na myśli te dwie co są po prawej i lewej stronie przy szybie? Jutro sprawdze, bo każdy trop na wagę zlota. Acz kolwiek ja to slysze tak ze środka deski w górnej częsci... ale tam poza nawiewem srodkowym nic tam nie ma Ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość canidus Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 mnie sie kiedyś telepał nawiew na szybę przednią ale wcisnąłem klina z kawałka kartki w miejsce gdzie uciszało się po dotknięciu i było ok. Chociaz właściwie to w każdym nissanie jeśli będzie coś brzęczeć to pewnie w innym miejscu więc trzeba liczyć na odrobinę szczęścia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość viehu Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 ...no i znalazłem (nie sam). Powodem calego zamieszania jest, a raczej byl przewod podciśnienia (część metalowa przewodu) od serwa do silnika który idzie po ścianie grodziowej gdzie jest zapiety 3 spinkami. Brzęczały (drgały) spini i to tak kur..... ze mozna było sie wściec. Diagnozowanie: ja wywoływalem objaw.. a znajomek macał wszystko co popadnie - rozebrałem półdeski, bo przekonany byłem że to gdzieś w środku a to od strony silnika. Uff... po problemie.Jeszcze tylko zabudować część deski i wszystko w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi