Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Co to jest?

Gość Jarosław
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

łańcuch bys slyszał przy dodawaniu gazu, powyzej jakiejs liczby obrotów to obstawiał bym cos co wpada w rezonans, zawory - możliwe, sprawdz luzy, no i spalanie stukowe. Nie pojawiło sie to przypadkiem po ostatnim tankowaniu? tak samo dzwoni na benzynie jak i na lpg ?

hm a moze to wcale nie w silniku.sprawdz czy nie masz luznych osłon blaszanych układy wydechowego poczynajac od osłony kolektora wydechowego po cały wydech.bynajmniej ja tak miałem wkuzało ucho strasznie.a no i wszystko mozliwe to co napisał lisek.pozdro :)

• 11 miesięcy temu...

Nie chcąc zakładać nowego tematu, podczepie sie tutaj.

Coś cholernie brzeczy mi z okolicy deski(bo raczej to w środku) przy około 3-3.5tyś obr/min w zależnosci od obciażenia silnika. (???)

Nie jest to linka prędkościomierza, oczywiscie wykluczyłem oslony termiczne i układ wydechowy i inne takie na zewnątrz.

Zastanawiam sie nad elementami sterowania nawiewem, ale dźwiek raczej na górze deski, choc nie jestem taki pewien

Może ktos to przerabiał albo ma jakis pomysł póki mam wyciagniete zegary i moge pogrzebać. (jazda bez wesoła nie jest)

Dzwiek jest tak permanetny i uciążliwy że mam dość czasem

POMOCY!

Nie chcąc zakładać nowego tematu, podczepie sie tutaj.

Coś cholernie brzeczy mi z okolicy deski(bo raczej to w środku) przy około 3-3.5tyś obr/min w zależnosci od obciażenia silnika. (???)

Nie jest to linka prędkościomierza, oczywiscie wykluczyłem oslony termiczne i układ wydechowy i inne takie na zewnątrz.

Zastanawiam sie nad elementami sterowania nawiewem, ale dźwiek raczej na górze deski, choc nie jestem taki pewien

Może ktos to przerabiał albo ma jakis pomysł póki mam wyciagniete zegary i moge pogrzebać. (jazda bez wesoła nie jest)

Dzwiek jest tak permanetny i uciążliwy że mam dość czasem

POMOCY!

proponowałbym rozebrać część deski tak żeby był dostęp do większości miejsc i przy tych obrotach przy których brzeczenie występuje i sprawdzał organoleptycznie :) każdy element. Może w ten sposób się dotrze do jakiegoś elementu, który mógł sie poluzować.

lepszego sposobu chyba nie ma..

Edytowane przez canidus

Najgorsze ze na postoju jest to słabiej odczuwalne/słyszalne... najlepiej bieg III kręce do 4,5 i puszczam nogę z gazu.

Nie mam już licznika i nakładki zestawu wskaźników i nasłuchuje. Problem w tym, że raczej mieszalnika to juz chyba nie wyciagne do tego

Hmmm...

a brzęczenie jest bardzo głośne

Nie wiem czy moja rada się przyda komuś ale miałem coś podobnego u siebie, jakieś dziwne "brzęczenie" z deski, co się okazało, u mnie poluzowała się śrubka mocująca deskę, jest ona z góry pod zaślepką, dokręciłem i problem znikł ;)

Nie wiem czy moja rada się przyda komuś ale miałem coś podobnego u siebie, jakieś dziwne "brzęczenie" z deski, co się okazało, u mnie poluzowała się śrubka mocująca deskę, jest ona z góry pod zaślepką, dokręciłem i problem znikł ;)

... masz na myśli te dwie co są po prawej i lewej stronie przy szybie? Jutro sprawdze, bo każdy trop na wagę zlota.

Acz kolwiek ja to slysze tak ze środka deski w górnej częsci... ale tam poza nawiewem srodkowym nic tam nie ma

Ehhh

mnie sie kiedyś telepał nawiew na szybę przednią ale wcisnąłem klina z kawałka kartki w miejsce gdzie uciszało się po dotknięciu i było ok. Chociaz właściwie to w każdym nissanie jeśli będzie coś brzęczeć to pewnie w innym miejscu więc trzeba liczyć na odrobinę szczęścia:)

• 2 tygodnie później...

...no i znalazłem (nie sam).

Powodem calego zamieszania jest, a raczej byl przewod podciśnienia (część metalowa przewodu) od serwa do silnika który idzie po ścianie grodziowej gdzie jest zapiety 3 spinkami. Brzęczały (drgały) spini i to tak kur..... ze mozna było sie wściec.

Diagnozowanie: ja wywoływalem objaw.. a znajomek macał wszystko co popadnie - rozebrałem półdeski, bo przekonany byłem że to gdzieś w środku a to od strony silnika.

Uff... po problemie.Jeszcze tylko zabudować część deski i wszystko w normie.