manix Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) A coś więcej (typ i parametry)co do Liqui Molly możesz podać?(jest ich kilka) Ale to dobre oleje. co do Shell lanego w Polmotor ,to go znam ,jest to dobry olej Shell Helix Ultra AV-L 5W-30 spełnia wymagania następujących specyfikacji: API SM; ACEA C3; A3/B4; VW 504.00/507.00 Olej możesz na przegląd kupić swój.będzie sporo taniej. Edytowane 2 Marca 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirez75 Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 LM M600 to u Niemców,na pierwszy rzut chyba jednak podjade do Polmotoru. Manix znasz moze pewne zródło gdzie kupie niepodrabiany Shell? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Ja kupowałem u "sąsiadów" zza odry , w Selgrosie u nas i na hurtowni na Mieszka (najtaniej) Ale w wyżej wskazanych miejsca kupisz 5w30 helix ultra do benzyny , lub helix ultra extra , do benzyny i bardziej do diesla (z normą C3) Nie dostaniesz AV-L ,Ten w de, internet, stacje shell lub po negocjacjach ASO(są dość elastyczni,ale przed wymianą ,nie po.) na stronie shell jest lista autoryzowanych dystrybutorów. Edytowane 2 Marca 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu QQ Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Manix znasz moze pewne zródło gdzie kupie niepodrabiany Shell? Oryginalnego Shella możesz kupić u jedynego dystrybutora tego oleju na nasz region tj. Jota. Firma mieści się w Szczecinie na ul. Struga naprzeciwko salonu Nissana. Kupowałem u nich Shella 5w30 AR-L. Ceny według mnie też są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Oryginalny olej na pewno kupisz też w dużych sieciach motoryzacyjnych - np. Fota, Intercars itp. Lesiu QQ - gdzie naprzeciwko Nissana ? Przecież tam nic nie ma ? No chyba, że zupełnie po drugiej stronie Struga, czyli po tej gdzie np. real,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu QQ Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Dokładnie po tej stonie co real. Jadąc od reala w stronę wylotu ze Szczecina musisz wjechać na stację paliw Bobryk i dalej prosto do tego parterowego budyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 taki maly "pomocnik" odnosnie smarowidel do serducha , poczytac warto http://www.jakiolej.pl/dzial/wyszukaj A tu jeszcze jakby sie ktos pokusil samodzielnie wymieniac swiece w benzyniaku i chcial skontrolowac spalanie w silniku http://www.ngk.de/pl/technika-w-szczegolach/swiece-zaplonowe/diagnoza/objawy-uszkodzen/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirez75 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Dziekuje Kolegom ze Sz-na za namiary i porady Panowie z regionu zach-pom moze by stworzyc grupe zachodniopomorską,zorganizowac jakies spoty czy spotkanka,wczesniej 5 lat bylem na forum passatowskim i powiem Wam ze grupa dziala sprawnie. Co Wy na to? Przepraszam,ze nie na temat,ostatni raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Nissan ma umowę partnerską z Shell , więc najczęściej ten olej jest zalewany w aso(chyba że ktoś chce ori ok.500zl =5l) Swój olej można jak najbardziej mieć. Nie wierzyłem ale dziś w ASO sam widziałem. 5 litrowa bańka oleju brandowanego przez Nissana kosztuje 500 PLN . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu QQ Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jak byłem rozmiawiać w sprawie pierwszego przeglądu to nie wiem jaki olej mi doracdca proponował ale cenę za 5,5l miał coś ok 670zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Dzięki ! Dzięki są dla całej społeczności forum za to by przeciętny Kowalski dowiedział się że ASO to "nie świętość" i nie koniecznie trzeba tym 'świętym" słono płacić bo mają glejt na serwisowanie danej marki. Owszem i za wiedzę trzeba zapłacić ale za produkty których są też nabywcami nie powinni "pobierać haraczu" ! Ale jest demokracja ...więc ja zakupuję materiały eksploatacyjne sam Edytowane 7 Marca 2014 przez nowy 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwolis Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Witam. Podczas pierwszego i drugiego przeglądu gwarancyjnego wlewano w serwisie olej 10W40 . Na trzeci przegląd raczej nie pojadę w związku z tym mam pytanie czy zmienić olej przy wymianie na polecany tutaj pełen syntetyk 5W30 czy pozostać przy tym. Przebieg w granicach 15000km rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Taki olej (Texaco 10W40) właśnie leją w Bydgoszczy. Ja w tym roku wlewam syntetyk 5W30 (między innymi po poradach z forum). Zresztą taki jest polecany w książce przez Nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirez75 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Dziwne z tym 10W40,Polmotor leje 5W30,Niemcy w dwóch serwisach tez 5W30,skad ta rozbieznosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwolis Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Zapytałem u źródła . O tym co jest napisane w podręczniku to raczej każdy z użytkowników czytał ale czemy jeden serwis leje taki olej a drugi inny dalej mnie zastanawia .Nie do końca spodziewałem się takiej odpowiedzi : Nr sprawy: 1-4ZTUIH Szanowny Panie Dziękujemy za kontakt z Centrum Obsługi Klienta Nissan. W odpowiedzi na korespondencję elektroniczną z dnia 6 marca 2014 r., dotyczącą oleju zalecanego dla samochodu Nissan Qashqai 1.6 uprzejmie informuję, iż wszelkie informacje na temat oleju zalecanego dla Pańskiego samochodu znajdują się w Podręczniku Użytkownika, rozdział: 9-4, oraz 9-5. W celu uzyskania dodatkowych informacji, zainteresowania broszurą lub jazdą próbną prosimy o kontakt z Centrum Obsługi Klienta Nissan pod numerem 0-801 64 77 26 lub zapraszamy na naszą stronę internetową www.nissan.pl, gdzie znajdziecie Państwo informację odnośnie wszystkich produktów Nissan. Na wszystkie pytania na temat produktów Nissan z przyjemnością odpowiedzą również nasi autoryzowani dealerzy Nissan. Poniżej zamieszczam link do wyszukiwarki dealerów: http://www.nissan.pl/PL/pl/services/car-dealers.html Mamy nadzieję, że niniejsza odpowiedź spełniła Pana oczekiwania. Z poważaniem, Paweł Stachowicz Centrum Obsługi Klienta Nissan w Polsce Godz. Otwarcia pon.- pt. 9:00- 18:00 tel. 0 801 64 77 26 fax 0-800 811 511 e-mail: poland@nissan-services.eu www.nissan.pl You+Nissan Przestrzeń klienta ułatwiająca korzystanie z samochodu marki Nissan oraz dająca więcej satysfakcji z pojazdu niż kiedykolwiek.Właściciele Nissana, upewnijcie się, że jesteście zarejestrowani! Dowiedz się więcej: Edytowane 7 Marca 2014 przez zwolis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 ... dyplomatycznie żeby nie można było podważać różnych olejów którymi ASO zalewa silniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Zapytałem u źródła . O tym co jest napisane w podręczniku to raczej każdy z użytkowników czytał ale czemy jeden serwis leje taki olej a drugi inny dalej mnie zastanawia .Nie do końca spodziewałem się takiej odpowiedzi : Nr sprawy: 1-4ZTUIH .............................. Taką samą odpowiedź otrzymałem rok temu, chyba mają tam szablony i z nich korzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galezow Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Nie wiedziałem jaki olej mam zalany od nowości. W Zabrzu uzyskałem taką odpowiedź : "Najlepiej stosować olej pełny syntetyczny 5W30 lub 5w40 (my stosujemy ELF i Castrol)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Taką samą odpowiedź otrzymałem rok temu, chyba mają tam szablony i z nich korzystają. Szkoda że im nie wyślesz takich samych odpowiedzi, nie spytasz o ten szablon - i kiedy np. się zmieni? - może warto spróbować? Możesz zasugerować, iż nie pytasz o jazdy próbne /więc po co o tym piszą/. Jeżeli nadal nie jesteś zadowolony z ich odpowiedzi, to gdzie masz napisać "wyżej", aby tam zacytować ich wypowiedzi, które nie dają Ci konkretnej odpowiedzi i wyjaśnienia? Jak coś, to prześlij mi na PW Twoje zapytane i odpowiedź z zeszłego roku i zapytanie z tego roku. Może i ja się zapytam podłączając Twoje pytania i odpowiedzi. Ostatnio trochę do mnie wydzwaniają z W-wy z Centrum Nissana, bo trochę tam napisałem i pomieszałem. Najgorsze, że praktycznie nie ma z kim rozmawiać bezpośrednio, gdyż zawsze jest centrum zgłoszeniowe i ewentualnie dział reklamacji. Jeśli nawet oddzwonią, to znów tradycyjnie jakiś konsultant, który nigdzie z nikim Cię nie połączy i nie da namiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miken127 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Koledzy doradźcie mi, czy po 50 kkm przejechanych na oleju półsyntetycznym Texaco 10W40 (taki olej zalewają w serwisie w Bydgoszczy) mogę, a może powinienem przejść na syntetyczny 5W30, ew. 5W40? Autko ma teraz 5 lat i 150 kkm przebiegu. Czy syntetyk będzie odpowiedni i bezpieczny dla silnika z takim przebiegiem, czy też raczej pozostać przy półsynetyku ale wymienić np. na Motul Synergie+ 6100 lub Valvoline MaxLife? Edytowane 22 Marca 2014 przez miken127 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) zmieniaj na 5W30 jeśli nie masz jakiś nadzwyczajnych poborów, bo jeździsz na nieodpowiednim oleju nic się nie stanie Edytowane 22 Marca 2014 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Ja bym już nie zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rahazomor Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Po kupnie auta (79 tyś. km przebiegu, 2.0 benzyna) od razu zrobiłem płukanie środkiem Liqui Moly Pro-Line Engine Flush 0,5L i zmieniłem filtry i olej na Motul Eco-clean 5w30 C2. Wcześniejszy właściciel jeździł na 5w40 albo 10w40, bo tak mu zalewali w ASO. Mogę śmiało polecić przejście na olej zgodny z zaleceniami Nissana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miken127 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Rozumiem, że jakbym się decydował na zmainę, to powinienem zrobić płukanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rahazomor Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Rozumiem, że jakbym się decydował na zmainę, to powinienem zrobić płukanie? ciężko powiedzieć czy powinieneś, ile ludzi tyle opinii, ja się zdecydowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi