fan_japan Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 To powinno być wyryte złotymi literami w tytule tego topicu !!! Czyli rozumiem, ze czy taki olej czy taki w danej klasie powiedzmy 5w30 to i tak czy tak swoje właściwości traci przy przebiegu 10Kkm bądz po roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 .... w danej klasie powiedzmy 5w30 to i tak czy tak swoje właściwości traci przy przebiegu 10Kkm bądz po roku. Mniej lub bardziej ,ale jego parametry czyszcząco - smarne spadają diametralnie ,jak to napisał paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirez75 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ktos tu wczesniej wspomnial o sklepie olejeismary.eu kupowaliscie moze w tym sklepie?Jest tam Shell ECT 5W30 i promocja jest na dwie 4l banki a ja tyle bede potrzebowal mniej wiecej na 2 auta,chcialbym cos wiecej wiedziec o tym sklepie i jakosci ich produktów.Olej jest z marca br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) nie ma takiej strony chcesz wiedzieć o jakości sklepu? zapytaj o certyfikaty sklepu od producentów olejów na ich dystrybucję to , że olej jest z tego roku czy ubiegłego to nie ma znaczenia , bo takie HC (tańsze oleje) oraz blendy (droższe oleje) zachowują jakość, gdy oryginalnie zamknięte przez 5 lat Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirez75 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 olejasmary.eu taki jest prawidłowy adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) nie otwiera się olejesmary.eu jak już zapytaj o certyfikaty Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galezow Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witam, Jestem zdecydowany na olej shell helix ultra 5w30 przy pierwszej wymianie. Czy jest jakas różnica między nową serią tych olejów (nowa butelka) a serią , która była do tej pory ? Czy warto w ogóle zawracać sobie tym głowę czy brać po prostu wersję w starej butelce ze sprawdzonego źródła ? Pzdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramirez75 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ja kupuje nowy Shell 5W30 ECT na olejesmary.eu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Witam, Jestem zdecydowany na olej shell helix ultra 5w30 przy pierwszej wymianie. Czy jest jakas różnica między nową serią tych olejów (nowa butelka) a serią , która była do tej pory ? Czy warto w ogóle zawracać sobie tym głowę czy brać po prostu wersję w starej butelce ze sprawdzonego źródła ? Pzdr Tomek Z nową serią jeszcze nie jest łatwo, bo dostawcy pozbywają się zapasów. Jeżli źródło jest pewne możesz śmiało brać "starszą" ultrę. To dobry i sprawdzony olej. Z nowej serii kupisz przy następnej wymianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westbam Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ja mam w swoim QQ wymianę w tym roku (druga) ale już bez serwisu (rezygnuje z gwarancji) - na plakietce z serwisu mam Shell Helix Ultra 5W40 - kupić ten sam czy 5W30? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginko75 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Cześć, Ja postawiłem na olej Elf Evolution Sxr 5w/30 mój silnik 1,6 benzyna. Czy koś z was jeździł na tym oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Cześć, Ja postawiłem na olej Elf Evolution Sxr 5w/30 mój silnik 1,6 benzyna. Czy koś z was jeździł na tym oleju? Moja Tinka 2,2dci jeździła na tym oleju w Niemczech a i ja już u nas w PL jeżdżę prawie 4 lata. U mnie ten olej sprawuje się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 U mnie najlepiej pracował na M1 5w50 , rzadko się słyszy tak miętką prace silnika. A i na forum jest wielu co leje ten olej i zadowoleni z pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja miałem obiekcje co do tego Elfa. Nie wiem, czy to nie za "nowoczesny" olej jak do nissanowskich 1.6 czy 1.4. A5/B5 - a więc lekkobiezny z obniżonym HTHS. Prawdę mówiąc bałem się go wlać do swojego 1.4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginko75 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Spełnia normy podane w instrukcji więc zakładam, że się sprawdzi. Oczywiście życie zweryfikuje tą tezę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 No właśnie problem chyba w tym, że znacznie je przewyższa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galezow Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Olej shell 5w30 ECT kupiony na www.olejesmary.eu Pzdr Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez galezow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ja miałem obiekcje co do tego Elfa. Nie wiem, czy to nie za "nowoczesny" olej jak do nissanowskich 1.6 czy 1.4. A5/B5 - a więc lekkobiezny z obniżonym HTHS. Prawdę mówiąc bałem się go wlać do swojego 1.4. czemu byś się bał? norma A5/B5 figuruje w zaleceniach Nissana z instrukcji leję taki olej bez wahania i wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 W sumie to ten obniżony HTHS budzi moje wątpliwości - szczegónie w stosunku do łańcucha rozrządu. Popularne ostatnio 0leje C3 mają ten wskaźnik powyżej 3.5. W A5/B5 jest on zancznie obniżony. W silnikach 1.4 Nissan wspomina o A2. 1.6 nie jest dużo bardziej wymagający. Może w 1.6 w QQ Nissan zmienił wymagania. W 1.6 w Note a to ten sam silnik, Nissan mówi tylko o ILSAC GF-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareq Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Witam. Pomóżcie mi została mi jedna bańka oleju z zeszłego przeglądu (nieotwarta) przechowana w szafie, nikt jej nie ruszał przez rok. Na pudełku ma datę 18.02.2013. Czy moge dokupić resztę oleju i zmieszać z tym co mam czy lepiej kupić cała nowa partie? No i czy na drugi przegląd dalej moge lac olej motul specific 0720 czy moze powinienem zmienić. Problemów żadnych z autem nie miałem. Przebieg 29 kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Myślę ,że najpierw spytaj servismenów czy Ci wleją taki olej bo jak sądzę to oni będą go zmieniać - auto na gwarancji !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ja bym wlał, ale możesz sprawdzić na opakowaniu datę produkcji - okres przydatności wynosi dla oleju pięć lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exterytorialny Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 W instrukcji do mojego QQ, dla silników benzynowych podana jest tylko zalecana lepkość SAE 5W30. Nie ma podanych dodatkowych właściwości ACAE. Czy to oznacza, że mogę wybrać dowolny olej 5W30, np. Motul 8100 Eco-clean+ C1 5W30, który jest olejem pierwszego wyboru w "dobieraczce" na stronie Motula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Oryginalny firmy NISSAN*1 API SL lub SM*1 klasy ILSAC: GF-3 lub GF-4*1 ACEA A1/B1 , A3/B3 , A3/B4 ,A5/B5 , C2 lub C3*1 Oleje o lepkości 5W30 Tak podaje instrukcja dla obu benzyniaków . Za parę km będę wymieniać na LUCAS 5W30 full syntetyk (tani nie był ! ) mam go w innym aucie i sprawuje się ok. Edytowane 2 Października 2014 przez Fergul11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exterytorialny Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Mam model poliftowy z końca produkcji i w instrukcji nie ma słowa o specyfikacjach ACEA. Podana jest tylko lepkość 5W30. Stąd moje pytanie: Czy mogę zalać dowolny olej 5W30? Chciałbym oleju bardziej chroniącego silnik niż wspomagającego niskie spalanie. Mam dobre doświadczenia z Motulem, ale jaki konkretnie wybrać co by w ASO się nie czepiali? Edytowane 3 Października 2014 przez exterytorialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi