Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Problem ze skrzynią biegów

Gość rafaltc
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem, jakiś czas temu przy wrzucani 5 biegu i puszczeniu sprzęgła skrzynia zgrzyta tak jakby się biegi kleszczyły, i po ponownym dociśnięciu sprzęgła i dociśnięciu tej 5 jest dobrze, nie wiem czy to skrzynia czy coś innego może być?

Gość Grzesiek078

Moim zdaniem to niedługo zacznie Tobie 5 wyskakiwac.Miałem podobny problem.Musiałem jechac do Siedlec do Pana Dmowskiego i 5 bieg naprawiac.Ale moze to byc u Ciebie i cos innego.

A co działo się u Ciebie?

przeszukaj Forum...wyskakująca "piątka" jest bardzo częstym problemem w Nissanach i nieraz było to opisywane na Forum ;)

Gość Grzesiek078

5 bieg wyskakiwał.Na poczatku działo to sie sporadycznie,ale stopniowo coraz czesciej wyskakiwał,az w koncu zaczał przy kazdy wsadzeniu wyskakiwac.Zajechałem do Siedlec i naprawa 5 biegu i wymiana 3 łozysk kosztowała 500zl.I teraz skrzynie mam jak nowa :) Wiesz ja zabardzo nie znam sie na skrzyni.Moze u ciebie nie jest wina 5 biegu,tylko mniej powazny problem.

Pada popychak przy piątce. Po prostu robi się rowek w aluminium.

Możesz sam to naprawić. Mie naprawa kosztowała 10zł. Za tyle kupiłem płynny metal (taka nazwa ale wiadomo, że to nie jest metalem), naciąłem dobrze popychadło i zalałem ubytek.

Widać to na fotce:

0000669vu9.jpg

Pada popychak przy piątce. Po prostu robi się rowek w aluminium.

Możesz sam to naprawić. Mie naprawa kosztowała 10zł. Za tyle kupiłem płynny metal (taka nazwa ale wiadomo, że to nie jest metalem), naciąłem dobrze popychadło i zalałem ubytek.

Mam nadzieje że to do mnie ta odpowiedz? Jeśli tak to w którym miejscu jest ten popychak?

Tak, do Ciebie. Jeśli 5 czasem nie wchodzi to może być problemem (a nawet jest na 80%).

Znajduje się on w skrzyni :) Trzeba ją wyjąć, rozebrać i go widać. Jest osadzony na kole na największej choince.

Czasem przez to zgrzytanie może się wyrobić ta część, którą porusza popychak. Wystarczy tą obręcz obrócić na drugą stronę i jest ok (jest symetryczna).

Rozbierz skrzynie, a będziesz wszystko wiedział.

Aha i do innych: Nie dajcie sie robic w balona. W większości wypadków, jak się nie jeździ z taką piątką długo to wystarczy zrobić to co napisałem (lub wymienić ten popychak). Dopiero przy zgrzytaniu wyrabiają się ząbki na kole popychającym. Mechanicy często ściemniają, że coś więcej naprawili bo muszą jakoś wynagrodzić sobie trud wyjmowania skrzyni. A to taka duperelka...

Gość Grzesiek078

Mi nie chodziło to,ze 5 nie wchodzi do konca.Wchodziła idealnie.Chodziło mi o to,ze 5 wyskakiwała.I mechanik nie wyjmował całej skrzyni tylko jej czesc.Poszukajcie w wyszukiwarce ile chłopaki mieli problemów z 5 biegiem i łozyskami w skrzyni.I wiekszosc robiła w zakładzie w Siedlcach.Jezdzili sami,albo wysyłali skrzynie kurierem.

Mi nie chodziło to,ze 5 nie wchodzi do konca.Wchodziła idealnie.Chodziło mi o to,ze 5 wyskakiwała.I mechanik nie wyjmował całej skrzyni tylko jej czesc.Poszukajcie w wyszukiwarce ile chłopaki mieli problemów z 5 biegiem i łozyskami w skrzyni.I wiekszosc robiła w zakładzie w Siedlcach.Jezdzili sami,albo wysyłali skrzynie kurierem.

Aha, chyba że tak :)

Ale nie bardzo wiem jak można wyjąć część skrzyni w Sunny. Żeby cokolwiek zrobić trzeba ją wyjąć całą, bo nie da się jej rozebrać na aucie. Nie ma raż do niczego dostępu z zewnątrz poza kurkami do oleju i jednej malutkiej zaślepce (nie wiem do czego).

Gość mapeciontko

w temacie chyba zaszlo male nieporozuminie :D jesli nigdy nie rozbierales skrzyni to radzze tego nie robic ;) Pozniej ciezko zlozyc nie wiem jak w sunnym ale w mojej bylej toyotce byly z tym wielkie problemy ale jakos sie udalo. Powodem ciezkiego wskakiwania 5 biegu moze być synchronizator zuzyty na wskutek np. za wszesnego puszczenia sprzegla lub zapoznego wcisniecia itp.

Zyce powodzenia ze skrzynia ;)

No możliwe jest zdjęcie pokrywy pod autem, ale trzeba mięć trochę wprawy.

@mapeciontko

Rozebranie skrzyni w N14 to nie problem. Sam nie jestem mechanikiem a rozebrałem ją, naprawiłem i działa do dzisiaj jak nowa. Wystarczy zdjąć pokrywę i tyle. Czasem może wyskoczyć łożysko choinki, ale wystarczy je powtórnie osadzić. Do tego przeczyścić krawędzie, posmarować silikonem i złożyć. To nic trudnego, ale trzeba uważać, żeby czegoś nie popsuć.

Może być synchronizator, ale ja stawiam na przesuwkę.