Gość gugux81 Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 chciałbym wymienić te moje charczące 5 wattowe pseudo głośniki ktore producent almerki wsadził w fabryce :/ . Macie może jakieś konkretne modele ktore tam bedą pasowały bez zadnych dystansów i wiekszych przerobek, radio jakie zamontowałem to ALPINE IDA-X100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Bez dystansów będzie racezj trudno. bo jak zauważysz, fabryczne głośniki mają od razu coś w rodzaju dystansu. Co do samych głośników, pod samo radio jeżeli nie jesteś melomanem to Magnat CarFit216, ale ponoc lepsze w takim zestawieniu i pod końcówkę radia, są Powerbass. Poczytaj ten dział, było conajmniej kilka podobnych tematów i to właśnie z N16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 gugux81, Jak pod samo radio to raczej helixy, graja najlepiej pod samym radyjkiem, przy okazji wymien dystanse na dystanse z mdfu i wyglusz drzwi mata dekarska, a bedziesz zadowolony 100%. Mowa oczywiscie o zestawie odseparowanym?? Powiem szczerze, ze po wymianie dystansow i wytlumieniu drzwi, seryjne nie graja tragicznie zaskoczyly mnie, boczki nie trzeszcza, glosniki nie harcza do pewnego poziomu glosnosci oczywiscie, ale i tak ida na smietnik, jak tylko skompletuje wszystkie fundusze na caly sprzecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewandoree Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Wiem ze temat był wałkowany ale mam szczególny problem , na dzień dzisiejszy nie będę miał funduszy na wzmacniacz , helix ma akurat 50 w mocy ciągłej co dopowiada mojemu radiu jvc-kd-g632. Drzwi wygłoszone założone dystanse z mdf do zrobienia zostało okablowanie i tu moje pytanie chce zostawić kostkę do radia z kablami od oświetlenia masy itd a wszystkie głośnikowe wywalić i wstawić 2,5 mm wprost do samej kostki jest coś takiego możliwe ? Czy raczej darować sobie poczekać kupić wzmacniacz i od razu coś mocniejszego w podobnej cenie zamiast helix db 6.1 Hertz dsk lub power bass proszę o opinie i pomoc ,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 lewandoree, jak już coś robić to robić dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewandoree Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 to w takim razie jaki byś polecał wzmacniacz pod zestaw maksymalnie 80 w rms na kanal ? nie jestem audiofilem chodzi mi tylko o wykorzystanie pełnej mocy głośników nie po to wygłuszałem drzwi ? wiec i fundusze tez mam nie za wysokie z racji przeznaczenia i tak sporej jak dla mnie kwoty na jedne z ww głośników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 A ja z czystm sumieniem polecę zestaw odseparowany marki Lanzar, osobiście posiadam MXKT6 i jestem mega zadowolony,jak tylko kiedyś na ogólnopolskim się spotkamy to może zrobimy mały konkurs car audio Jeżeli będziesz miał wzmacniacz to możesz wybrać jakąś mocną serię. Moje narazie grają pod samym radiem ale i tak jest bardzo dobrze (lecz już niedługo dostaną parę watów i się zobaczy co z tego wyjdzie ). Decyzja należy do Ciebie, rób od początku najlepiej jak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewandoree Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 powiedz mi jak rozwiązałeś problem poprowadzenia dobrych kabli do kostki tak na nia patrze od mojego radia jvc i nie wiem jak tam wsadzę 2,5 mm kable ? [ Dodano: Wto 04 Lis, 2008 22:02 ] a i jeszcze w jednym temacie jestem zupełnym laikiem czy to ze mam napisane na radiu 4x50 W mos-fet oznacza ze jak bede mial odseparowany zestaw głośników tylko na przód to ta wartość zmostkuje mi sie do 2x100w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lamera Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Ja pod Alpine CDA-9812 podpiąłem głośniki Firmy TEC model SPL 6P. Na razie pod samo radio bez wzmacniacza. W drzwiach osadzone są na płytach MDF, cykacze umieściłem na słupkach zaraz obok kratek seryjnych które wywaliłem - są one dość duże i nie mieściły by się w seryjne miejsca. Efekt jest świetny, polecam tę markę chociaż cena z pewnością nie należy do niskich a dodatkowo efekt wizualny tych głośniczków robi również wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 lewandoree, nie wsadzisz w kostkę ISO 2,5mm. Po prostu przylutuj! do wystających przewodów. Spadek będzie na znikomym kawałku przewodu. Twoje radyjko mające napisane 4x50W w rzeczywistości w porywach osiąga 4x18W RMS. Wiec nie jest to rewelacja. Nie możesz zmostkować końcówki bo się z nią pożegnasz na zawsze ;] Wzmacniacz należy dobrać do ogółu. Co ma zasilać? Jaki budżet? Ilu kanałowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 jesli chodzi o wzmacniacz poszukaj jakis uzywek na aukcjach, mozna dorwac naprawde fajny sprzecik za male pieniadze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewandoree Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Sinuslive Neo 25s +Sinuslive Sl165W. +Velocity V250 .Taki zestaw siedzi już w moim samochodzie gra świetnie naprawdę polecam .Prace wykonane samodzielnie , drzwi wygłuszone ,dystanse itd . [ Dodano: Wto 11 Lis, 2008 15:41 ] do czego służy to pokrętło we wzmacniaczu nad którym widnieje liczba 50 -250 Hz ? wzmacniacz velocity v250 i jak je ustawić jeżeli mam podłączone do niego odseparowany zestaw sinus live te głośniki grają od 30-6000 hz . Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 lewandoree, to filtr dolnoprzepustowy, przepuszcza wszystkie czestotliwosci ponizej ustalonej wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 DJSzmer a ja takie malutkie OT, widze że w temacie wątek częstotliwości poruszony, więc zapytam się o pewną funkcję w radyjku (ponieważ nie ma tego nigdzie w necie ani w instrukcji obsługi radyjka). Jest to Clarion DB288RUSB w opcjach do ustawiania dzwięku jest sekcja bass podzielona na 3 opcje, pierwsza opcja B<G (-7,+7) reguluje bass -7 niema +7 maksymalne podbicie basu, ale dwie następne opcje B<F (od 60 do 200) i Q (od 1 do 2) nie wiem do czego są, przy zmianie nie słysze jakiejś różnicy. te dwie opcje występują w sekcji TREBLE tylko T<F (od 10k do 17,5k) i Q (od 1 do 2) hm..... jeszcze poszukam bo coś mnie się przypomniało, ale jak by ktoś wiedział co to jest i jak dobrze ustawić to niech napisze. A radyjko świetne, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 1. skala podbicia/ściszenia 2. ciecie częstotliwości przepustowej 3. wygląda mi na odwrócenie fazy (dziwne że tylko 2 pozycje, zwykle bywa płynna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Znalazłem co to znaczy pierwsza sekcja Bass opcja nr 1. B<G "wzmocnienie" nr 2. B<F "częstotliwość środkowa" nr 3. Q "krzywa Q" podobnie jest w sekcji Treble, tylko jak poprawnie taka krzywa ma wyglądać i jak to ustawić. DJSzmer pozycji jest kilka w których można ustawić te opcje, dla B<F (60 / 80 / 100 / 200) dla Q ( 1 / 1,25 / 1,5 / 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Pierwszy raz się z takim oznaczeniem spotykam. Wygląda jak nachylenie zbocza, ale to bardzo dziwne wartości. Trzeba ściągnąć manuala w Polskim języku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 DJSzmer ja to przepisałem z polskiego manuala , co to oznacza nigdzie nie znalazłem w necie i jaki to ma wpływ na wrażenia odsłuchowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 DJSzmer ja to przepisałem z polskiego manuala , co to oznacza nigdzie nie znalazłem w necie i jaki to ma wpływ na wrażenia odsłuchowe. Wpływ na wrażenia odsłuchowe jest dla każdego doświadczeniem indywidualnym Wątpię by gdzieś w manualu było to opisane Przestaw i sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 DJSzmer opłaca się za okolo 180zł kupić Magnata 4800 Classic ?? poszukałem troszkę po forum i znalazłem że dobre wzmaki to Audison, Signat, DLS, Helix, Crunch, Sinuslive. Tak powolutku rozglądam się za czymś 4-kanałowym do 200zł, moc tak od 50watt rms na kanał (minimum). Ostatnio przed nosem uciekł mi Sinuslive 4x50 [rms] za niecałe 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Jastrząb, Wzmaki magnata są spoko ale tylko do starej, szarej, kanciatej serii. Oczywiście porównując ceny używanych sprzętów. Do 200zł polecam Ci Sony XM-6020 [ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 14:48 ] Bądź Axton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 dobra a ktoś wie czy może jbl gtq400 jest czegoś wart, czy tę markę pozostawić w spokoju ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 dobra a ktoś wie czy może jbl gtq400 jest czegoś wart, czy tę markę pozostawić w spokoju ?? W spokoju Za te pieniążki można mieć coś lepszego. Chyba, że masz super okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 DJSzmer nie wiem czy 135zł to okazja. bo na allegro nie ma tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Powiedzmy, że cena w miarę przystępna jak na 4 kanałówkę tej klasy. Wiec jak jest w 100% sprawny i nie grzebany to Warto. Mam gdzieś manuala od niego nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi