Gość Krystek Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam Mam ja sobie CB Cobra DX IV, z którego nie jestem zadowolony. Szczególnie nadawanie jest mocno problematyczne. Chciałbym się dowiedzieć, czy są jakieś sposoby na poprawienie sprzętu, może wymiana gruszki coś pomoże? Dodam, że antenę mam całkiem niezłą i nie zależy mi na super parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 (...) nadawanie jest mocno problematyczne(...)nie zależy mi na super parametrach. to na czym zależy?? Jedna rada. Wymień radio. Twoja instalacja jest tak słaba, jak najsłabsze jej ogniwo. co z tego, że masz super antenę (ciekawe jaką?) jak radio masz "marketowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 CB Cobra DX IV, z którego nie jestem zadowolony. Jakoś wcale się nie dziwię, że jesteś niezadowolony - to radio to można wyrzucić w zasadzie na śmietnik, lub postawić na półce dla ozdoby, bo do niczego innego się chyba raczej nie nadaje. Dodam, że antenę mam całkiem niezłą(...) Ciekawe jaką - 18-244 od midlanda(?!) czy inną linijkę? Jak ktoś kiedyś mądry napisał "Sprzęt to tylko 5% sukcesu, reszta to propagacja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystek Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Antene mam Hustlera, radio mimo, że badziew to wystarcza mi jeśli chodzi o odbiór, chciałem jakoś poprawić nadawanie. Nie chcę też ładować w to dużo kasy, bo przyzwoite całkiem radio można kupić za ok 200 - 250 PLN, ale mam to i na razie trochę problemów finansowych i zastanawiam się czy można coś zrobić, zeby chociaż trochę poprawić nadawanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Krystek fakt antena Hustler jest całkiem niezła ale jak ją się zrobi - wiem to z autopsji, bo miałem taką przez 3 lata. Co do radia to jak znasz się na elektronice to można coś pogrzebać by było, ale tak to gra nie warta świeczki. Lepiej sprzedać (jeśli się uda) i kupić coś lepszego niż marketowa Cobra. Jak chcesz się bawić to na początek wymiana gruszki na jakąś porządną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szpara Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Z tą cobrą to nie tak łatwo. Nieco lepiej pracuje po powrocie do stanu fabrycznego - z '0' w '5'. Wiele 'mądrych' głów cudowało nad poprawą nadajnika jednak bez jego przebudowy nie wiele się zmieni - w.cz. powoduje w nim zjawisko dewiacji stąd lepiej słychać na fm niż am. Najlepiej sprzedaj to radio jakiemuś słuchaczowi lub na części i kup coś normalnego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 wszyscy narzekają na tą Cobrę i coś w tym jest ale czasami chyba daje się coś poprawić http://www.cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php?t=14253 może ktoś z tych userów ci pomoże mam kolegę z takim zestawem jak twój i jest wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szpara Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Najlepiej sprawdzić jak nadaje na sztucznym obciążeniu - odbiornik kilka metrów dalej i będzie wiadomo czy to wina anteny. Inną sprawą jest częstotliwość pracy tej cobry. Ustawmy oobiornik w '0' a wtedy na lincolnie czy jacksonie słychać jeden zgrzyt wynikający z przesunięcia częstotliwości. Nie mniej jednak, jeżeli trafi się w pełni sprawny egzemplarz to do pracy w mobilu będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zecikk Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 generalnie cobra to porazka. u mnie w firmie je niby tez mamy w ofercie ale jak juz sie sprzeda to klienci pozniej stekaja zreszta mam kumpla ktory cb sie interseuje dosc mocno i bardzo odradzal mi to radio. proponuje zakup unidena. ja mam teraz pro 520xl i wymiata a jezeli cos tanszego to wczesniej mialem radio Sunker Elite i powiem ze nie narzekalem na nie. mimo ze chinczyk to radzilo sobie. moja panna teraz z nim jezdzi i jest zadowolona. koszt nowego to teraz okolo 150pln na allegro. http://www.allegro.pl/item469413627_hurt_n...l_fm_homol.html identyczne jak to. za mala kase daje ladnie rade szerokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radjan Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Cobra to taka sama porażka jak Hustler, a nawet bym powiedział że z Cobry da się jeszcze radio zrobić, bo z Hustlera anteny już nie. Generalnie ta Cobra strasznie nie lubi anten magnetycznych, przy antenie zamontowanej jak Pan Bóg przykazał może nawet popracować, po wymianie mikrofonu na lepszy nawet nieźle. Ostatnio na jednym zlocie CB-radiowców okazało się co mozna ztobić z Hustlerem: - najpierw zorganizowano konkurencję rzutu Hustlerem w dal, a potem na jego promienniku pieczono kiełbaski :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 radjan żeś odsmażył kotleta normalnie. Bzdury piszesz z Hustlera da się zrobić normalną antenę. Jeździłem z nim przez 3 lata i chwaliłem go sobie. Żadnych problemów z nią nie miałem. SWR trochę poniżej 1.1 zasięg elegancki 8-10km to spokojnie, brzy zawalistej propagacji prawie 15km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radjan Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Hustler ma to do siebie że jest dobry dokąd nie złapie wody i nie zgnije w środku. Osiągi też nie należą do najlepszych, rozrzut parametrów jest taki, że niektórym brakuje promiennika żeby go zestroić, a innym trzeba promiennik skrócić nawet do 8 cm mi się zdarzyło. Poza tym magnes. Magnes to jest dobry na lodówkę a nie pod antenę. Jak tylko chcesz założyć lepsze radio z mikrofonem ze wzmocnieniem to możesz zapomnieć o tym że nie będzie Ci się sprzęgać z tą anteną. Moje dywagacje nt. Hustlera były tak tylko przy okazji, głównie chciałem nadmienić że nie lubi się z Cobrą 19DX4 a bardzo często ze względu na cenę jednego i drugiego są kupowane razem. Potem się nieszczęśliwy nabywca dziwi że woła, woła i nikt mu nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi