grzesiek_1987 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Witam Jestem odniedawna jestem użytkownikiem Nissana Sunny rocznik 95' i związku z nadchodzącą zimą mam dylemat czy konserwować w samochdozie podowzie jak i nadwozie? W warsztacie mechanik powiedział że z tego roku to są blachy ocynkowane i nie widzi potrzeby robienia takiego zabiegu ( bo jak to powiedział strata czasu i pieniędzy) . Bo pierwszym założeniem była samodzielna konserwacja podwozia za pomocą środka konserwującego w spray'u a nadwozia jakimś dobrym woskiem. Zaznaczam że samochód na chwile obecną nie ma żadnych oznak rdzy. Oraz czy ktoś z Was zna takie miejsce na terenie Szczecina gdzie można bez problemy wjechać na kanał i samodzielnia przeprowadzić konserwację? Z góry dzięk iza odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mlodocianin Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Siemanos! Mechanik czy pseudomechanik, miałem sunny z 95, i powiem w skrocie KONSERWACJA!! podwozie pzrede wszystkim, nadkola, pod zderzakami, progi se sypia najbardziej, bitex pomoze, smaruj ostroznie, pomijajjac uklad wydechowy i silnik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwanek95 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 ja już wymieniałem u siebie dwa progi tagże proponuje KONSERWACJE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke11 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Lepiej zakonserwowac porzadnie teraz póki nie ma za duzo rdzy niż później walczyć z korozja, bo to wojna nie do wygrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z2maciek Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Zaznaczam że samochód na chwile obecną nie ma żadnych oznak rdzy. Czy na pewno ? Sprawdź tylne nadkola - rozbierz tapicerki bagażnika i zobacz jak to wygląda. Niejeden właściciel sunny już się zdziwił widząc tam smutny widok. Jeśli jednak u Ciebie nawet tam nie ma korozji - ciesz się i koniecznie porządnie zakonserwuj auto, by dobry stan utrzymać jak najdłużej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_1987 Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Właśnie sobie zaklepałem już miejsce w warsztacie na konserwacje. Ale dziwi mnie to że samochód z tekiego rocznika i rdza go wpierdziela bo dla przykłady w rodzinie mamy BMW E36 rocznik 93' i tam nie ma ani śladu rdzy chociaż nic nie było konserwowane nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Zaznaczam że samochód na chwile obecną nie ma żadnych oznak rdzy. Ale dziwi mnie to że samochód z tekiego rocznika i rdza go wpierdziela to jak jest w końcu bo się pogubiłem :?: Ja mam auto z rocznika 1995 i też nie mogłem uwierzyć temu co zobaczyłem, gdy oderwałem okładzinę przykrywającą nadkola...moja micra 92` czegoś takiego nie miała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_1987 Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Chodzi mi o to że samochody z lat nie najstarszych a rdzewieją jak stare szroty. Japońce niby zaawansowane konstrukcyjnie a zabezpieczenie przed korozją dośc słabe Nadkola sprawidziłem i póki co są całe bez żadnych śladów działalnośći rudej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hansior Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Chodzi mi o to że samochody z lat nie najstarszych a rdzewieją jak stare szroty. Japońce niby zaawansowane konstrukcyjnie a zabezpieczenie przed korozją dośc słabe Nie od dziś wiadomo że japońce z tych lat miały nie najlepsze zabezpieczenie antykorozyjne :/ i to nie tylko nissany ale np hondy z tych lat maja podobne problemy... Nadkola sprawidziłem i póki co są całe bez żadnych śladów działalnośći rudej. To jestes szczęściarzem . Moje autko od 2 tygodni stoi u znajomego blacharza i przygotowuje sie do zimy . Kielichy są na szczęście całe ale np reperaturki tylnych błotników trzeba było wstawic :<. Mam nadzieje że po drobnej kosmetyce suniacz znów będzie mógł mnie bezawaryjnie wozic bo pod wzgledem technicznym niewiele mu można zarzucic. No moze poza hamulcami które muszę zrobic po odbiorze auta Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rockybor Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam Wczoraj przeleciałem caly spod oraz nadkola tylnie bitexem. W jednym z nadkoli odkrylem dziurke wielkości pięści - bardzo przykry widok. Mam sunny'ego z 93r. Jeszcza miska olejowa skorodowana strasznie, ale bez wycieków. Jak sie nie ma rdzy to i tak lepiej zakonserwować, nic sie nie traci oprócz czasu i 20zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_1987 Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Ok wielkie dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halski Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Grzesiek, a gdzie w szczecinie konserwowałeś auto? Może ja tez się przejadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adek19 Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 moge sie zapytac w jaki sposob konserwujecie tym bitexem? tz czy myjecie całe podwozie np myjka cisnieniowa i czekacie az wyschnie i juz mozna nakładac ten bitex czy cos dodatkowo trzeba wykonac? a jak podczas mycia okaze sie ze jest jakies ognisko rdzy to nakładacie ten bitex czy koniecznie trzeba usonac rdze? czy ten bitex to jest jakis specjalny do podwozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke11 Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 a jak podczas mycia okaze sie ze jest jakies ognisko rdzy to nakładacie ten bitex czy koniecznie trzeba usonac rdze? koniecznie usunąc rdze :kosci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_1987 Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 W sumie tak gdzie byłem na początku umówiony na konserwacje nie pojechałem ze względu na pilny wyjazd po za miasto.Ale się umowiłem na ten piatek (28,11) to jak coś napisze Wam jakie wrażenie po konserwacji. A że mam znajomego blacharza to podjade do niego i mi oceni jak wykonali robotę [ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 12:57 ] halski, w Auto Misiu byłem koło stadionu Stali Stocznia i na pierwszy rzut oka jak dla mnie to zrobione jest dobrze no i nie skasowali tyle co w innych miejscach jak byłem się dowiadywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi