Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Nie odbijające pasy bezpieczeństwa

Gość gszymans
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

HI

Czy może ktoś wie co zrobić bo jak puszczam pasy (np. przy wysiadaniu) to nie wciągają się, na szczęście działają prawidłowo przy szarpnięciu blokują, ale to trochę uciążliwe bo się wszędzie walają i cały czas je przycinam drzwiami :)

• 2 miesiące temu...

Też mam to samo, ale zawsze je ręcznie wciągam - przy ostrzejszym hamowaniu działają poprawnie. Wydawało mi się, że to po prostu z wiekiem przyszło, w końcu samochód nie nówka - nie wpadłam na to, że brud może mieć z tym coś wspólnego.

u mnie też się nie zwijają najlepiej je wyczyścić jakimś preparatem ale nie mocnym detergentem bo inaczej można osłabić ich strukturę ja je ręcznie przytrzymuję i się jakoś zwijają nie polecam regeneracji

Witam,

Oczywiście pasy warto wyczyścić. Ale sprawdźcie też czy nie są poskręcane. Wystarczy zdemontować jeden plastik (ten w który pasy są wpuszczone). Robi się to łatwo - odkręcamy jedną śrubę na dole i boczek ładnie się zdejmie.

U mnie było właśnie tak, że pod plastikiem pasy się poskręcały i trzeba je było ręcznie zwijać, co dość skutecznie irytowało kierowcę ;P

Naprawa zajęła ok 5 minut...

Gość krzychu_205

Gnothi_Seauton, przeczytałem watek ktory podesłałeś i ciekawy pomysł padł zeby pasy folia obłożyć :kosci:

a tak na poważnie u mnie tez wystąpiła ta przypadłość j/w opisujecie,

ale tylko u kierowcy może dlatego ze jeżdżę sam :D , generalnie jakos przemęcze sie jak bedzie cieplo i dopiero pasy wypiorę i wysuszę bo teraz to za zimno :diabel2:

jaktoś jednak zaradzi temu problemowi czekam na wnioski i porady ;)

Rozbierać bęben z pasem,hmmm nie radziłbym no chyba że jesteście póżniej pewni własnego złożenia i poprawnego działania.Czasami pomaga pranie pasów,trzeba je rozwinąć maksymalnie i zablokować i ważne ! dokładnie wysuszyć!Pomaga również psiknięcie WD w mechanizm ,sprężynę ,bywa że w zwoju sprężyny zbiera się brud ,kurz i blokuje bęben(miałem tak),więc jak ktoś się czuje na siłach rozbierać bęben niech rozbiera ,ale to ostateczność.

rozbieralem slupki w dwoch autach, proponuje zdjac slupki i wyczyscic "koty" przy bebnie, i nie wd 40 tylko smar w spreju albo silikonem w spreju. pasy mozna wyczyscic wanishem tylko jak koledzy napisali WYSUSZYC, inaczej pasy napecznieja i raz ze nie pomoze a dwa bedzie po pewnym czasie smierdziec, niedosuszony pas + smarowidla.

widzialem taki myk na oktavi jak pasy nie chcialy sie zwijac, ze kolo psikal po calym pasie albo sprejem do kokpitu albo do czyszczenia opon. jak znajde to wkleje.

eX,masz rację smar w sreju lub silikon w spreju też dobre.

raz mialem przypadek, potrzebowalem mechanizm odswiezyc i bledem bylo uzycie wd40, odpuscilo szybko, rozruszane ladnie, a po 2 tyg gorzej niz przed czyszczeniem ;) do zamkow lepszy sylikon w spreju (jezeli chodzi o zabezpieczenie przez zamarznieciem lub zatarcem)