Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Licznik do almery

Ordec
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomocy!!!

Czy licznik od Almery 1.5 2002 będzie pasował do 1.8 2002.

Na pierwszy rzut oka jest identyczny. Wygląd, mocowanie, rozmieszczenie zegarów, wyświetlacza LCD, itp. jest identyczny.

Chodzi mi o to czy komunikacja pomiędzy zegarami i wyświetlaczem będzie działała.

W moim liczniku (wyświetlaczu) nie wyświetlają się wszystkie segmenty liczb, a nawet wyświetlają się ponad stan np. z 1 robi się 7, albo z 8 robi sie 3 itp..

Może ktoś potrafi mi pomóc w inny sposób niż wymiana na inny licznik, albo poleci mi kogoś z okolic Łodzi.

A to link do tego licznika:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=467842485

Pozdrawiam

Lutowanie nic nie pomogło a nawet pogorszyło.

Wyświetlacz był całkiem wylutowany i ponownie wlutowany, nie ma zimnych lutów chyba że w innym miejscu.

A tak na marginesie czy jak podmienię ten licznik to mi wyświetli mój przebieg kilometrów cz z tego licznika co włożyłem i będę musiał robić korektę licznika(bo to gość oferuję w tej aukcji).

Dzięki za odpowiedzi.

Gość sleepyhead
Witam

Pomocy!!!

Czy licznik od Almery 1.5 2002 będzie pasował do 1.8 2002.

Na pierwszy rzut oka jest identyczny. Wygląd, mocowanie, rozmieszczenie zegarów, wyświetlacza LCD, itp. jest identyczny.

Chodzi mi o to czy komunikacja pomiędzy zegarami i wyświetlaczem będzie działała.

W moim liczniku (wyświetlaczu) nie wyświetlają się wszystkie segmenty liczb, a nawet wyświetlają się ponad stan np. z 1 robi się 7, albo z 8 robi sie 3 itp..

Może ktoś potrafi mi pomóc w inny sposób niż wymiana na inny licznik, albo poleci mi kogoś z okolic Łodzi.

A to link do tego licznika:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=467842485

Pozdrawiam

Ja spotkałem dwa rodzaje liczników.

Ten w powyższym linku ma większy wyświetlacz LCD. Jest też wersja z mniejszym i wtedy nie ma chyba termometru. Obie wersje wystepują w bęzynowych jak i dieslach.

Inne różnice jakie znalazłem to:

- diesel i benzyna mają oczywiście inne obrotomierze :)

- średnica wskaźników jest minimalnie inna, i np aluminiowe ramki z jednej wersji nie pasuja do drugiej (przekonałem się gdy zupiłem takie do swojej N16 i musiałem wymienić).

- wersja z większym LCD jest wyskalowana do 240km/h a ta z mniejszym chyba tylko do 220km/h (mogę się mylić, bo sprawdzałem w 1.5 benzyna z 2000 roku i moim 2.2Di z 2002).

P.S. Jeździłem autem z wymontowanymi wskaźnikami i jeździ normalnie (poza tym , że nie widać , żadnych wskazań). Kilometry całkowite i tak sie nabijały, więc licznik jest raczej w ECU.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

Pomocy!!!!!!!!

Licznik zakupiłem od N16 1.5 wszystko pasuje (wyświetla stan licznika z tego zakupionego).Wszystko działa oprócz prędkościomierza i wskazań liczników(stoją w miejscu, nie pokazują przejechanej odległości ).

A więc wyjąłem go i oby dwa zawiozłem do magika może zrobi 1 z 2.

Najgorsze jest to że po przejechaniu 20 km bez licznika samochód odmówił posłuszeństwa (zgasł na środku ulicy), w między czasie radio.

Próbowałem go odpalić a tu klapa (radio zadziałało po przekręceni zapłonu) rozrusznik ani drgnie wygląda tak jakby rozładował się akumulator. Czy to możliwe ze nie było ładowania na wskutek wyjęcia licznika?.

Samochód z holowany pod blok. Jutro po pracy też chyba na holu do tego samego magika, chyba że macie jakieś sugestie.

Pomóżcie.!

Gość sleepyhead

A sprawdzałeś czy z oryginalnym (pierwszym) licznikiem auto zapali ? Może to immobilizer, tylko taka sugestia. Ja w sumie przejechałem tylko z 10km bez wskaźników i nic się nie stało. Dziwna sprawa.

• 2 tygodnie później...