Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] odciecie doplywu paliwa przy 200 km/h

Gość pp_1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! To mój piewszy post wiec chciałem się przywitać :) Nurtuje mnie jedna rzecz- otóż dzisiaj leciałem sobie płatną "autostradą" A4 do Krakowa z 4rema osobami na pokładzie. Jest tam jedna piekna górka, a jako że spieszyło mi się na lotnisko to go docisnąłem...180, 190, 200 km/h, banan na buzi, i nagle koniec dopływu paliwa :( zwolniło troszkę poniżej 200 i znów przyspiesza. 200 i powtórka. Tak 3 razy. Pytanie- jak to zmienić? Boję się, że kiedyś, jak mnie poniesie i odetnie to mi auto zgaśnie, kierownica zablokowana, wspomaganie hydrauliczne hamulca nie działa i krzyż wtedy przy drodze...

P.S Mam seryją Almerę N15' 98 1.4 90 KM

P.S 2 Po kiego skalować licznik do 220 km/h, skoro przy 200 odcina? Żeby osiągnąć 220 to chyba bym luz musiał wrzucić i mieć nachylenie z 60%...

P.S 3 Przy bramkach są fotoradary, uważajcie :P

jak to zmienić to Ci nie pomogę ale nie rozumiem jednej rzeczy. czy powyżej tej prędkości nie przyspiesza Ci samochód czy gaśnie silnik? i dlaczego miała by Ci się kierownica zablokować? wyjmujesz kluczyki ze stacyjki powyżej 200?

i dlaczego miała by Ci się kierownica zablokować? wyjmujesz kluczyki ze stacyjki powyżej 200?

jak to przemyślałem to kierownica nie, ale hydraulika hamulców nie działa jak zgaśnie. póki co nie zgasł, ale boje się ze wszystko przede mną :D powyżej tej prędkości nie przyspiesza, efekty identyczne jakbym nagle puścił gaz- czyli hamowanie silnikiem. i jeszcze jedno- w almerze 1.4 taka prędkość nie przyczynia się do uszkodzenia podzespołów?

Nie odcina, mogę nawet wejść w czerwone pole. Wiem, że licznik przekłamuje, ale nie mam gps-u, żeby sprawdzić ile auto faktycznie idzie.

Przy tej prędkości kierownica drżała jak oszalała. Dlaczego? Ja dość zielony jestem jeśli chodzi o auta :D

Bo masz źle wyważone koła. Wyważ przy okazji zmiany na zimowe. Sprawdź ile Ci poleci na MAXA na 3-cim biegu - do odcinki- bo musi odciąć, chyba że nie odetnie :diabel2: - no i wtedy dowiemy się ile leci na 3-ce !!!! i napisz na forum!!!!

Jazda z dużymi prędkościami nie szkodzi autu, pod warunkiem, że wszystko w nim jest ok - płyny, filtry świece i wyważenie kół.

pozdro

tak jak koledzy wyżej napisali masz odcinkę na obrotach nie na prędkości i od tego samochód nie gaśnie więc możesz się o to nie obawiać.

więc dlaczego można mieć czerwone pole na jedynce czy dwójce a nie na piątce? to byla bardzo wyraźna granica 200 km/h. A z 5500 to ja ruszam :diabel: :P

[ Dodano: Wto 18 Lis, 2008 13:53 ]

Sprawdź ile Ci poleci na MAXA na 3-cim biegu - do odcinki- bo musi odciąć, chyba że nie odetnie :diabel2: - no i wtedy dowiemy się ile leci na 3-ce !!!! i napisz na forum!!!!

Tylko z kierowcą na pokładzie idzie 140 km/h, ale nie pozwoliłem mu dojść do odcinki- skończyłem na 6500 rpm. Kiedyś na jedynce jak się włączałem do ruchu to się zagapiłem i obrotek na czerwonym polu coś w granicach 7000 rpm pokazywał, a odcinki nie było.

• 2 tygodnie później...

odcinka jest na bank przy około 7000 - 7200 rpm jak masz z belgi to może tą z 75 konnym silnikiem i tam powyżej 5000 rpm to tylko już z górki możesz nadrabiać bo silnik jest zdławiony i powyżej 5000 rpm nie ma mocy żeby więcej polecieć bynajmniej na 5 biegu.

Pozdrawiam

Moja do odcinki na 3-ce idzie 145 km/h - na letnich gumach. na zimowych nie sprawdzałem.

Powiem szczerze, że nawet moimi 75 konikami to nie jedną silniejszą furę objechałem, a na oko widać kiedy ktoś jedzie leniwie, a kiedy "pociąga".

Bardzo pomaga w tym super zawieszenie jakie ma almera. Siedzi w zakrętach jak przyklejona. Ostatnio zauważyłem jak na luzaka brałem np focusa 1,6 sedan 100 km, niby super zawias ale w zakrętach trochę go przestawiało, więc musiał znacznie zwalniać - a alma jakby miała 4x4 :diabel2:

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Nie żebym się czepiał, jestem bardziej pod wrażeniem, ale zastanawiające te 200 kmh autem z silnikiem 1.4

Ja mam 1.6 i do 190 pięknie się rozpędza a przekroczenie 200-tu na prostej trochę mi zajęło. Chyba zastanowię się teraz stając w szrankach z 1.4 :608:

moja almerka 1,4 87KM na Autobahnie pod Stuttgartem z górki wyciągnęła niecałe 200kmh (jakieś 198) z włączoną klimą tak więc wyczyn jak najbardziej możliwy

a co do odcięcia to nie miałem przyjemności bo aż tak wysoko nie kręcę ale na pewno jest na obroty a nie na prędkość, przynajmniej to fabryczne ale może ktoś sobie założył taką blokadę rodem z bmw czy innego auta:P tylko nie wiem po co miałby to robić.

A moim zdaniem po prostu osiągnąłeś V-Max i tyle. Dalej silnik nie miał siły ciągnąc i stąd to wrażenie. Co do prędkości jaka to na prawdę była to bez GPS nie ustalisz - mogło być to równie dobrze 180. Zauważyłem ze im szybciej jedziesz tym przekłamania prędkościomierza są większe - celowy zabieg. A ze jadąc na 5 biegu nie dokręcisz do maksymalnych obrotów to akurat normalne - polecam lektruę podręcznika fizyki do gimnazjum tam będzie opisane dlaczego;) W skrócie to za duży opór - za mała moc. No i w to twoje 200 na godzinę przy pełnym samochodzie to na bank nie uwierzę :P

Pozdrawiam i radości z eksploatacji nissmo życzę.

Policyjne radary są ponoć dobrze wyskalowane choć też mają margines błędu stąd też policja ma obowiązek odjąć 5kmh w mieście i 7kmh poza miastem. Nie wiem czy u nas tak jest ale w Szwajcarii tak. Jednak policyjny radar to nie jest dobry pomysł aby zaspokoić ciekawość, chyba że ktoś ma zaprzyjaźnionego policjanta z drogówki :P

a tramwaje w Poznaniu normalnie jeżdżą 65kmh na trasie PST a jak motorniczego na pęcherz ciśnie to na prostej do pętli i 70 pęka :P

pzdr

Te 70km/h tramwajem to wskazywał prędkościomierz a ile faktycznie leciał to nie wiem bo te zegary są starsze ode mnie i prawie każdy może je regulować pod warunkiem że jest mechanikiem MPK xD