Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Moje zmagania z błędem P0171

Andy

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas pojawia mi się P0171 - można z tym żyć to zbyt uboga mieszanka.

Ostatnio po skasowaniu błędu i przejechaniu ok. 300km podkusiło mnie podłączyć skaner

(kontrolka CHECK ENGINE nie świeciła) i co się okazało jest błąd.

Czy kontrolka CHECK świeci dopiero po kilku i ilu błędach :?:

Teraz ciekawostka i zagadka

Do tej pory kasowałem błąd przy zgaszonym silniku - ale jak ekperyment to do końca.

Uruchomiłem silnik i

1. Prescan jest P0171 :/

2. Erase poszło

jak waszym zdaniem zachować powinien się silnik podczas kasowania błędu przy uruchomionym silniku?

3. Prescan - brak błędów.

[ Dodano: Czw 04 Gru, 2008 16:15 ]

Widzę, że ponad 130 osób przeczytało - może jakieś sugestie.

Interesuje mnie odpowiedź na pytanie:

Czy kontrolka CHECK świeci dopiero po kilku i ilu błędach?

• 2 miesiące temu...

andy nie wszystkie błędy są powodem zaświecenia sie kontrolki chek. błąd u ciebie występujący jest prawdopodobnie bład zliczania jednego czujników i jest to chwilowe dlatego check sie nie pali

Kontrolka check świeci nawet po kilkusekundowej nieprawidłowości z grupy tzw. hard codes, natomiast usterki i nieprawidłowości z mniej ważnych elementów (soft codes) są w momencie ich samoczynnego ustąpienia przechowywane w pamięci ale check się nie świeci (lub sam gaśnie). Więc reasumując P0171 to teoretycznie usterka z przepływomierza, ale pytanie: czy usterkę tę powoduje sam przepływomierz czy przepływomierz tylko stwierdza, że mieszanka jest zbyt uboga gdyż problem leży w innym miejscu.

A czy przy ruszaniu lub dodaniu gazu, masz taką lekką pustkę na chwilę pod pedałem gazu?

pozdr.

• 2 tygodnie później...
Gość PrInGeLs

wczoraj zapalil mi się check engine w mojej k11 1995r. przed liftem... objawów nie bylo zadnych poza tym ze check caly czas sie swiecil podjechalem do elektryka i strwierdzil ze mam za malo plynu hamulcowego dolalem go i problemu niema.... czeka mnie jeszcze wymiana kabli bo mam przebicia i czasami jak dotkne blachy albo czegos metalowego jak jebnie iskra to az boli :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...