Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Olej w skrzyni - zupełnie inne pytanie

Gość Smigiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio wymieniałem olej w Almerze 1,4 '99. Olej to Mobilube 1 SHC i weszło go ok 2.8 litra. Ale mam takie pytanie. Przy odkręcaniu korka wlewowego przed spuszczeniem starego oleju olej lekko się sączył z tego korka. Sprawdziłem i oleju było pod korek. Pewny jestem na 100% że nie był nigdy zmieniany. Spuściłem cały stary olej (nawet podniosłem na lewarku żeby wszystko spłynęło) i wlałem ok 2.8 litra - co okazało się, że też jest pod korek. na tym forum czytałem, że poziom oleju powinien być sporo poniżej korka wlewowego. czy na pewno ?? Bo teraz to zakręciłem się nieco :)

Pozdr

wlałem ok 2.8 litra - co okazało się, że też jest pod korek.

Prawidłowo.

na tym forum czytałem, że poziom oleju powinien być sporo poniżej korka wlewowego.

Bzdura i sabotaż. :D Nazwisko!

haaa, do mojego nigdzie nie pisze ile ma wejsc oleju, producent nieprzewiduje wymiany, a tylko w instrukcji serwisowej pisze że to zalezy od zastosowanej skrzyni biegow -kurna, skad ja mam wiedziec ile wejdzie (wczesniej musialbym spuscic i dopiero potem dowiedziec sie ile zlało sie i tyle samo zamowic (kupic)

Tak włąśnie pisało w instrukcji ze w zależności od zastosowanej skrzyni może wleżć albo 3l albo ok 5l oleju rodzaju ktorego podales.

Zastanawiam sie tylko skad Twoja wiedza o rodzaju zastosowanej w moim aucie skrzyni?

Mimo wszystko dzieki za podpowiedz aczkolwiek (wybacz) nie potraktuje jej jako pewnej.

• 2 tygodnie później...
3l albo ok 5l

1.8 - 3 litry.

co to znaczy 1,8 -3l ? czy chodzilo Ci o silnik 1,8 ?

mam silnik 2.2 i podejrzewm ze trzeba sie bedzie nastawic na 5l na wiosne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...