bujany Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 teoretycznie tak, praktycznie nie. dlaczego nie? ano dlatego że każdy z tych podzespołów jest homologowany a instalacje nie są fabrycznie zakładane a nawet producent auto jest zdecydowanie przeciwny zakładaniu instalacji gazu do jego samochodów a jednak można legalnie poruszać się z nią po drogach. zresztą nie czas i miejsce kłócić się o to. ja jeżdżę z własnego wyboru, ewentualne konsekwencje takiego wyboru będę ponosił ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZAHYR Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Nie masz papieru na homologacje danych podzespolow dlatego jest to nawet praktycznie nielegalne - ustawa zabrania ponownego montarzu uzywanych elementów instalacji gazowej bez ponownego badania (wydania świadectwa homologacji) przez producenta. Po drugie ktoś montował tą instalacje i nie koniecznie musiał mieć uprawnienia i się na tym znać aby założyć ją zgodnie z wymogami bezpieczeństwa. Jeżeli mówisz że wymieniałeś prawie całą instalację to powinienneś dostać świadectwo homologacji od fachowca który zmieniał elementy instalacji - chyba że to też było robione na lewo. Co do przeglądów to nie bede sie wypowiadal, ale na miejscu pracownika stacji bał bym się podbijać na lewo auto z takim patentem - jak ciebie drapną to on też beknie. Co do kary finansowej to resort proponował karę grzywny do 50tys zł za uzywanie auta bez homologacji (w tym także bez homologacji instalacji gazowej) lecz nie wiem czy ustawa weszla w zycie. Pozatym szkoda samochodu jak zabiorą ci dowód i pewnie auto na parking policyjny. Kolejna sprawa to to ze na twoim miejscu bym się nie chwalił publicznie ze mam gaz ale nie wbity w dowód bo niewiadomo kto może wejść na forum... Mysle ze koniec tematu bo zrobil sie niezly offrop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 papieru nigdy nie masz na homologację podzepołów, jedynie na butlę. jak wymieniasz np światła na dajmy na to zamiennik helli to też nie masz papieru z homologacją, homologację masz nabitą na danym podzespole, zakładając że jest homologowany. co do wymiany podzespołów na lewo, nie bardzo rozumiem co masz na myśli, jak pisałem było to wymieniane w autoryzowanej stacji montażowej brc, części kupowałem nowe w sklepie. co za tym idzie odpada też opcja montażu przez kogoś nieuprawnionego a co z kolei idzie za tym, nieumiejętnego. swoją drogą jak jedziesz na montaż instalacji to nikt Ci nie daje żadnej homologacji na wszystkie części, jedynie na butlę którą notabene mam. na parking policyjny zabrać nie mogą bo nie mają takich uprawnień, zabiorą dowód to odbiorę. nie pierwszy to raz i nie ostatni. i na koniec przyłączam się do zakończenia offtopu którego sam po części jestem sprawcą. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZAHYR Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 papieru nigdy nie masz na homologację podzepołów' date=' jedynie na butlę. jak wymieniasz [/quote']widze ze masz male doswiadczenie przy samochodach - przy zalozeniu kazdej instalacji gazowej dostajesz poswiadczenie homologacji i numer seryjny zamontowanych podzespolow - wymagane to jest w urzedzie do wbicia gazu w dowod co do wymiany podzespołów na lewo' date=' nie bardzo rozumiem co masz na myśli, jak pisałem było to wymieniane w autoryzowanej stacji montażowej brc, części kupowałem nowe w sklepie. co za tym idzie odpada też opcja montażu przez kogoś nieuprawnionego a co z kolei idzie za tym, nieumiejętnego.[/quote']Jeżeli jest tak jak mówisz to powinienneś mieć wszystkie rachunki/faktury na zakup i montaż, chociaż w autoryzowanej stacji nie powinni ci tego zamontowac bez swiadectwa homologacji - nie maja do czego wpisac numeru homologacji nowej czesci - widocznie taka to "autoryzowana" stacja. swoją drogą jak jedziesz na montaż instalacji to nikt Ci nie daje żadnej homologacji na wszystkie części' date=' jedynie na butlę którą notabene mam. .[/quote']Błąd. Chyba nigdy nie montowałeś instalacji gazowej. Zawsze dostajesz poświadczenie homologacji na wszystkie pozdezpoly (no moze oprocz przewodow gazowych) ktore jest ci potrzebne do wbicia instalacji w dowod. na parking policyjny zabrać nie mogą bo nie mają takich uprawnień' date='.[/quote']Chyba nie wiesz o czym piszesz... Auto w przypadku braku homologacji na poruszanie się po drogach publicznych ZAWSZE jest odwożone na parking. Nie mówiąc już o "lewej" instalacji gazowej. Potrafią zdjąć auto za "pseudo ksenony" czy nawet "białe diody" zamiast postojówek, więc co do takiej rzeczy jak lewa inst. gazowa to predzej zawina twoje auto niz zdazysz mrugnac okiem... zabiorą dowód to odbiorę. nie pierwszy to raz i nie ostatni.. Nie byłbym taki pewny że tak szybko odbierzesz dowód to nie jest np. jazda bez OC czy cos w tym stylu też jestem za tym, ale jak widze takie brednie to aż zal .... sciska jak ktos mlody i nie znajacy tematu moze to przeczytac i uwierzyc ze tak jest naprawde..., Tak od siebie napisze jeszcze ze nie masz przeciez 18 lat i zrozum ze mozesz narobic sobie biedy. Nikt na ciebie nie najezdza i nie probuje Cie atakowac, a jedynie ustrzec przed ew. konsekwencjami. Istnieja rozne "metody" aby zalatwic sobie "wbicie gazu w dowod" i sa to grosze w porownaniu z ew. konsekwencjami jazdy na farta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 ZAHYR masz absolutną rację ale zrozum: ja jeżdżę z własnego wyboru, ewentualne konsekwencje takiego wyboru będę ponosił ja. Nie ma sensu ciągnąć dalej tej dyskusji...skończcie już z tym OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 dokładne wykaśnienia poszły na PW żeby wyprowadzić Cię z jakże wielkiego błędu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Daniels Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 abcnick, jakieś postępy? byłeś na regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość abcnick Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Witam. Udało się wszystko wyregulować i autko chodzi o wiele lepiej niż wcześniej (idealnie na benzynie a po przełączeniu na LPG nie czuć praktycznie żadnej różnicy) wydaje mi się że jest o wiele mocniejsze niż wcześniej, a spalanie pozostało praktycznie na tym samym poziomie okoł 9,5litra gazu. Jednak nie obyło się bez ograniczenia dopływu powietrza, bo jak się okazało zamontowany jest mikser o za dużej średnicy i poprostu nie było możliwości wyregulowania instalacji bez tej ingerencji. Ale skoro w orykinalnej obudowie był zamontowany ogranicznik to chyba nic się nie stanie, a i tak zresztą teraz dostaje więcej powietrza niż w tedy. Do zmiany obudowy przejechałem na tej instalacji okolo 100 tyś km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dev02 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 a ja mam tylko takie male pytanko, tez dotyczace dolotu powietrza.... mianowicie... co to jest i za co jest odpowiedzialne ? (to zaznaczone) ? bo u mnie dolot jakis kombinowany i nie mam tego takiego zbiorniczka? :/ z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Daniels Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 dev02, podobno to coś ma zwiększać pojemność dolotu ,ale ile w tym prawdy nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi