Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Kabel zasilajacy z aku do wzmaka?

DezMond
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moglby mi ktos wyjasnic ktoredy przepchac kabel zasilajacy z akumulatora to wzmacniacza i ktoredy on przechodzi?? Mile widziane zdjecia :))

Moglby mi ktos wyjasnic ktoredy przepchac kabel zasilajacy z akumulatora to wzmacniacza i ktoredy on przechodzi?? Mile widziane zdjecia :))

Chyba najłatwiej wejść przez tą gumową uszczelkę z wiązką przewodów:

9d16f3d3865b9d13m.jpg

zoom:

f6f2ad4bd37f71a6m.jpg

a później, już wewnątrz pod wykładzinę i prawym progiem - jest tam sporo miejsca w zaciskach.

A i jeśli będzie to przewód 20mm^2 to bez smarowania go nie przeciągniesz przez tą uszczelkę :D

Mas, Dzieki za odpowiedz, mialem nadzieje, ze po drugiej stronie da rade go jakos przepchnac, bo pod siedzeniem kierowcy chcialem wzmaka wlozyc i mniej kabla przy okazji.

A ktoredy on wychodzi?? Trzeba sciagac schowek czy normalnie sie pojawi :)?

A i skoro mowisz o smarowaniu, to od masy juz nie mam szans na pociagniecie kabla, ta sama droga?

Hej

Przewód zasilający możesz też puścić stroną kierowcy - wymaga to więcej pracy, ale się da :]

Pod deską rozdzielczą po lewej stronie (do góry i na lewo od pedału sprzęgła) jest guma, którą do silnika wychodzi wiązka przewodów. Zrób w niej dziurę (natnij a później potraktuj czymś ostrym) - będziesz miał otwór na kabel. Zdejmij ją. Poprowadź jakiś dłuższy śrubokręt ew. drut ostro do góry (od strony kabiny), lub w otwór po tej gumie skieruj światło i z komory silnika nakieruj tam drut (małe "okienko" w komorze silnika po lewej stronie w samym rogu). Do drutu przyklejasz kabel i przewijasz. Jak już kabel masz w środku, to naginasz go i przeprowadzasz przez otwór, który zrobiłeś w gumie. Później tylko trochę gimnastyki i łaciny podwórkowej i guma ta jest włożona na swoje miejsce, a Ty masz przełożony kabel po stronie kierowcy i "uszczelniony" otwór. Ten sposób jest trudniejszy niż kolegi "Mas'y" ale jeżeli bardzo chcesz mieć po lewej stronie kabel, to prosze bardzo.

Ja osobiście zmieniałem z prawej na lewą stronę, bo liczyłem, że zmniejszą mi się zakłócenia, ale to nic nie dało, więc najpierw spróbuj może po prawej, przekonasz się, czy nie ma zakłóceń.

Masę tą samą drogą powinieneś dać radę przeciągnąć.

Wzmak nie będzie miał za gorąco po siedzeniem ..? Jak zamierzasz go regulować ..? trochę ciężko ;)

Kolejne dzieki, dzisiaj wlasnie rozgladalem sie zeby w ten sposob przelozyc kabel, ale nie wpadlem na cos takiego. Co do wzmaka raz sie ustawi i bedzie grac, to i tak sprzet tymczasony, max do konca to roku, podlaczam suba przy okazji, kladzenia kabli, robie teraz okablowanie, bo w zimie to ciezko bedzie, chociac dzisiaj spadl snieg i pojawilo sie 0 stopn.

[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 21:55 ]

A co do rwgulacji to nie bedzie problem z tylnich siedzen bede mogl go wyciagnac i regulowac, jeden i tak musze tam skitrac, bo drugi bedzie w bagazniku jak przyjdzie zabudowa w nadkolu, ladnie to sie polaczy i bedzie cacy :D

Mas, Dzieki za odpowiedz, mialem nadzieje, ze po drugiej stronie da rade go jakos przepchnac, bo pod siedzeniem kierowcy chcialem wzmaka wlozyc i mniej kabla przy okazji.

A ktoredy on wychodzi?? Trzeba sciagac schowek czy normalnie sie pojawi :)?

A i skoro mowisz o smarowaniu, to od masy juz nie mam szans na pociagniecie kabla, ta sama droga?

Ta droga dla przewodu jest chyba najłatwiejsza - najmniej problemów z przeciągnięciem.

Jak się uprzesz to oczywiście, że dasz radę tą samą drogą dać jeszcze masę - przy moim przewodzie, co jakiś czas podawałem trochę WD40 dla poślizgu i było cacy :) .

Wychodzi dokładnie za schowkiem - bez zdejmowania go dasz radę, ale dostęp będzie słaby.

Mało tu widać ale lepszego foto nie mam ;) :

1745943e0c88aa94m.jpg

Jeśli chcesz dać wzmaka pod fotelem, to masę wziąłbym z najbliższego miejsca, czyli z jakiejś śruby np. od mocowania foteli czy mocowania pasów bezpieczeństwa.

Jeżeli planujesz rozbudowę systemu o drugi wzmacniacz to nie lepiej od razu położyć odpowiedni kable do bagażnika i podpiąć tam dwa wzmacniacze?

Polozylem dzisiaj kable pierwszym sposobem, a to ze wzgledu, ze zabudowa bedzie po prawej stronie. Kable 50mm ida pod siedzienie pasazera i pozniej przez rozdzielacz kabla zasilajacego i masy pojda to bagaznika pod drugi wzmacniacz.

Domino987, Myslalem o tym ale jak zrobie zabudowe w nadkolu, ktora bedzie to specjalnie do tylnich siedzen, zeby zamontowac na glownej scianie wzmacniacz to ze zmieszczeniem drugiego bede mial problemy.

Akurat takie kable mialem, to je polozylem :D, a ze kable pojda to rozdzielaczy, czyli praktycznie rzecz biorac beda obslugiwac 2 wzmacniacze to nic nie zaszkodzi jak beda 50mm2 :). Narazie planowo max 600-700rms bedzie, pozniej prawdopodobnie, bo wiadomo ze zawsze chce sie wiecej, podkoczy do 1000 i wiecej jak narazie nie planuje :D