Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Co ile olej wymieniać i inne pytania:)

Gość Konstruktor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Konstruktor

Witam,

Jak to jest olej wymienia się co rok czy co np. 10tyś??

Bo wiele razy słysze czy w TVN Turbo np. że wymiana oleju co rok LUB co 10tyś.

Mam Almere N16 1.8 silnik 124tyś przebieg mam takie szczęście że przejechałęm nim dopiero od kupna 5 tyś. km i nie spalił ani grama oleju:) Więc to chyba dobrze wiedząc że te modele lubią brac olej. Zalałem go Mobil 1 rok temu i teraz zastanwiam się wymieniać czy nie??

Pzodrawiam

Raz do roku, albo co 10-15 tys, zależy jak Ci bardziej wygodnie.

Na bym wymienił przy 15kkm i tak wymieniłem u siebie

Dopiszę tylko, że w przypadku naszych silników, jeśli jeździmy sporo po mieście to Nissan zaleca wymianę co 7500km (albo co 10000km)

to nie jest jak Ci wygodniej jak ktoś wyżej napisał tylko co będzie pierwsze. załóżmy że producent zaleca wymianę co 10tys.km albo co rok. więc jeżeli przejeździłęś już rok czasu na tym oleju a zrobiłeś dopiero 5 tys.km to musisz (powinieneś) go wymienić. i na odwrót. zrobiłeś w 6 miesięcy 10 tysięcy kilometrów - olej do wymiany.

wg mnie zalałeś najlepszej firmy ale czy najlepszy to nie wiem ponieważ nie podałeś jaki olej wlałeś..Ja przy pierwzej wymianie też chyba zmienię na Mobil 1 syntetyk

Olej jak i wiele innych płynów eksploatacyjnych ulega starzeniu i dlatego podaje się przebieg lub czas od wymiany do wymiany np.

-płyn hamulcowy co 2 lata

-płyn chłodzący co 4 lata itp

Częstsze wymiany mu nie zaszkodzą zbyt rzadkie na pewno.

Olej jak i wiele innych płynów eksploatacyjnych ulega starzeniu i dlatego podaje się przebieg lub czas od wymiany do wymiany np.

-płyn hamulcowy co 2 lata

-płyn chłodzący co 4 lata itp

Częstsze wymiany mu nie zaszkodzą zbyt rzadkie na pewno.

to tutaj taka ciekawostka, niedawno było o tym głośno: http://www.wykop.pl/ramka/70734/zmowa-milc...u-w-samochodzie

to tutaj taka ciekawostka, niedawno było o tym głośno: http://www.wykop.pl/ramka...u-w-samochodzie

Czytałem te wypociny.No cóż-nic na to nie poradzę to nie moja specjalność tego typu przypadłości ludzkiego umysłu.

A tak na marginesie,w Stanach i nie tylko za czasów dzikiego zachodu głoszono hasło"Częste mycie skraca życie"-no i śmierdzieli. :diabel2:

to nie jest jak Ci wygodniej jak ktoś wyżej napisał tylko co będzie pierwsze

nie oszukujmy się, ale spora częś kierowców, robi właśnie jak im jest wygodniej i w tym sensie to napisałem

Czytałem te wypociny.No cóż-nic na to nie poradzę to nie moja specjalność tego typu przypadłości ludzkiego umysłu

tyle, że te wypociny, jak to wszyscy wkoło nazywają, pochodzą z ust byłego dyrektora światowego producenta oleju..... wida coś w tym musi by, mnie osobiście nie stac na podobne eksperymenta, ale za jakiś czas napiszę, jak sprawa ma się u gościa z Bydgoszczy, ode mnie z firmy. Jeździ avensis z 99r i od 4 lat, odką jeździ, nie zmienił oleju....

Gość sleepyhead
Raz do roku, albo co 10-15 tys, zależy jak Ci bardziej wygodnie.

Popieram, i to niezależnie czy to 1.5i, 1.8i, 1.5dCi, 2.2Di czy 2.2dCi.

Oczywiście nie tylko sam olej, filtry też :)

Ja wymieniam co 15kkm, czyli co 5 mięsięcy.

tyle, że te wypociny, jak to wszyscy wkoło nazywają, pochodzą z ust byłego dyrektora światowego producenta oleju..... wida coś w tym musi by, mnie osobiście nie stac na podobne eksperymenta, ale za jakiś czas napiszę, jak sprawa ma się u gościa z Bydgoszczy, ode mnie z firmy. Jeździ avensis z 99r i od 4 lat, odką jeździ, nie zmienił oleju....

Mój teść 40lat zimą jeździ na letnich oponach i nigdy nie miał wypadku,to znaczy ,że nie należy zakładać zimówek??.Jesteśmy dorośli i każdy robi jak uważa licząc się z konsekwencjami swoich czynów.Jeśli chodzi o pana dyrektora to przestał nim być z jakiś konkretnych przyczyn a jego koncern udzielił odpowiedzi sugerując ,że ten pan ma coś nie tak.

Gość Konstruktor

To że jeździ na zimówkach to nie jest jego sprawa tylko wszystkich pieszych i kierowców bo okej on może wpaśc w poślizg wjedzie w drzewo do rowu czy coś jego sprawa ale jak przez opony letnie wjeździe w pieszych na poboczu czy spowoduje wypadek no to jest to człwoeik nie odpowiedzalny. Bo na letnich to sobie może ejździć tam gdzie niema nikogo.

Proponuje pobrać instrukcje do N16 na ostatnich stronach jest informacja, jakie podzespoły, oleje, itp. wymieniać. http://rapidshare.com/files/60226154/instrukcja.rar.html

Gdzieś na forum widziałem skan karty kontroli, co powinni sprawdzić po ilu km w serwisie nissana

Podepne się, ponieważ nie chce zakladać nowego tematu.

Mam N15 i właśnie nadszedł czas na wymiane oleju. Obecnie jeżdże na oleju syntetycznym, lecz latem założyłem gaz i tu się rodzi pytanie.

Jaki nowy olej wlać, syntetyk (jak zawsze), czy do samochodów z instalacją gazową (widziałem takie w sklepie)?

Gość kubalublin

ja tez się podepnę, choć moj problem jest troszkę inny.

kupiłem ten samchód od ojca więc wiem ze tak samo było wcześniej. Zawsze przed wymianą zaczyna przeciekać w okolicach filtra oleju :/ ktoś wie jak temu zaradzić? lub dlaczego tak się dzieje?

• 3 tygodnie później...

mam od niedawna almerę N16, co mnie zdziwiło przy wymianie oleju, ze wchodzi tylko 2.85 to bardzo mało prawie dwa razy mniej niz w innych markach o podobnych pojemnościach 1.8. Zalałem ostanio castrol magnatek, nast wymiana zalecana za 12-13 tys. moim skromnym zdaniem to za duzo jak na tak małą ilość oleju w silniku. wymianę następna planuje w okolicach 8-9 tys. maksymalnie 10.000.

• 1 miesiąc temu...
Gość wujek_trzcina

Siema

mam od niedawna almerę N16, co mnie zdziwiło przy wymianie oleju, ze wchodzi tylko 2.85 to bardzo mało prawie dwa razy mniej niz w innych markach o podobnych pojemnościach 1.8. Zalałem ostanio castrol magnatek, nast wymiana zalecana za 12-13 tys. moim skromnym zdaniem to za duzo jak na tak małą ilość oleju w silniku. wymianę następna planuje w okolicach 8-9 tys. maksymalnie 10.000.[/quot]

Zrobiłem taki eksperyment: wlałem do pełna oleju, i po 12-13 tysiach zeszło na minimum bagnetu (było też słychac bardziej silnik). Wiec moim zdaniem te 12-13 ma sens. Aha, oleju mi nie lyka (nic nie dolewalem)

Gość harcerzyk123

Tak wtrącę swoje dwa grosze do dyskusji o olejach.

Co do nie wymieniania oleju to jest to pic na wodę. Mój mechanik przy mnie zmieniał olej w 6-cio letniej skodzie. Jeździła tą taczką pani doktor i nie wiedziała nawet, że zmienia się olej i filtr oleju (przyjechała na zmianę filtra paliwa i powietrza). Efekt był taki, że z miski olejowej zlal się kisiel. To nie był tylko brudny olej to był po prostu gęsty glut który nie chciał nawet za bardzo zciekać. Zajęło to cały dzień roboty i czyszczenia układu. W związku z tym wyobraźcie sobie jak wygląda olej nie zmieniany przez kilkadziesiąt lat. Warunki klimatyczne w Polsce są nieciekawe. Zimą olej tężeje i silnik dłużej jest bez prawidłowego smarowania. Świeży olej = lepsze i szybsze smarowanie. Takie jest moje zdanie.

A co do okresy zmiany oleju to zależy co szybciej albo raz do roku albo co ileś tam km i tyla. U mnie kumpel w pracy leje jakiś najtańszy olej ale zmienia fo dwa razy w roku razem z filtrem i też mówi, że jest gites.

Ja daję Valvoline MaxLife Diesel raz w roku z filterkiem i też działa.

Witam.

A ja wymieniam zestaw oliwa plus sitko co 15k i jest wszystko gites. Mam silnik QG18DE a zalewam go shell helix ultra i nie zjada mi ani grama między wymianami, dodam tylko że mam zrobione 97kkm i założyłem LPG - zobaczymy czy teraz coś się zmieni