Gość warciarz2 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam jestem posiadaczem Nissan Micry z 91 roku 1.2 Topic w tamtym tygodniu nalałem okolo 15 litrów przejechałem około 50km a wskaźnik dobija co raz niżej nie wiem czego to wina??? Możliwe że ma aż tak duże spalanie ??? a silnik mam juz 250 tys bez remontu proszę o pomoc jak sprawidzic czego to wina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Jeździj aż staniesz to się przekonasz czy to wskaźnik Mniej kłopotliwy sposób to nalać do pełna, przejechać XXXkm, dolać raz jeszcze do pełna i obliczyć spalanie (jak dolejesz po 100km to nie będziesz musiał liczyć :one: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 To zależy czy 15 l brakowało Ci do pełnego zbiornika :kosci: czy też dolałeś 15l do pustego. Jak miałeś pełny zbiornik i po 50 km wskaźnik jest na dole skali to faktycznie nieco niepokojący objaw, jeżeli do pustego to nie masz się czym przejmować. U mnie po zejściu wskaźnika na najniższy poziom jest w zbiorniku jeszcze około 8 może nawet do 15l paliwa (ciągle nie jestem w stanie tego sprawdzić) w każdym bądź razie jestem w stanie przejechać od 80 do nawet około 200km (zależy od stylu jazdy, pory roku i warunków na zewnątrz) także bez paniki. Wskaźnik na dole skali to taki "rezerwista" (niestety nie migający) w tym autku. I musisz mieć to na uwadze. Najlepiej zrób tak jak Ci radzi kolega od tego zajefajnego GTi. Może miej ze sobą "piątkę" (+ lejek - z doświadczenia wiem, że jest b. przydatny) paliwa w bagażniku i wyjeździć cały zbiornik. Zalać paliwem, zanotować stan licznika, zatankować trochę paliwa do zbiornika i kanisterka i ponownie wyjeździć całość - będziesz miał spalanie. Lub wygodniejszy wariant z zatankowaniem do pełna, który stosowałem częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość warciarz2 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Dzięki za rady nalałem gdy zeszła wskazówka prawie na sam dół i bałem się że mi stanie bo mam wozik od tygodnia , ale widzę że chyba nie mam się zbytnio czym martwić a i do posiadaczy Micry K10 1.2 ile pali około ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Moja od 5,5 (trasa, dobre warunki jazdy, mało paliwa w baku --> lżejsza noga :diabel2: ) do nawet ponad 10l w cyklu miejskim. Kiedyś mechanik za mocno podciągnął linkę ręcznego i nieco przygrzewałem heble. Spalanie wyszło właśnie ponad 10l. Najpierw sprawdź ile Ci wyjdzie. Jak spalisz grubo ponad 7l / 100Km w cyklu mieszanym to ewentualnie możesz się zastanawiać dlaczego :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacobi Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam! Warto także sprawdzić czy prawidłowo działa wskaźnik paliwa. Mi akurat w K10 nie działa dokładnie wskaźnik paliwa. Jak nalałem do fula to było ok, po przejechaniu iluś tak km wskaźnik spadał i wydawało mi się że już rezerwa tak jakby. Z baku wyciągnąłem wskaźnik okazało się że mam już przetarte ścieszki. Musze to kiedyś wymienić ale na razie nie spotkałem się żeby ktoś to miał i chciał sprzedać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 a ja przypomne ze k10 ma 40sto litrowy zbiornik. Takie 15litrow to tak jak bys zeby po myciu przeplukał w kropelce wody w baku niby paliwo bedzie ale na wskazniku bida... mam to samo.. mam 15litrow w baku obecnie i wskaznik na pierwszej kresce za E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hochoł Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 U mnie od jakiegos czasu poziomowskaz paliwa zaczął troche "wariować" czyli robi małe przekłamanie przy nizszym poziomie paliwa w zbiorniku ale i tak wiem że na zbiorniku moge przejechać w jeździe mieszanej bez problemu jakieś 550 km bez obawy ze naraz mi zgaśnie z powodu braku paliwa nawet jak strzałka prawie sie nie rusza z poziomu "zero" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aBa Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ja moją K10 jak jeszcze jeździła to poniżej 0 robiłem 50-60km w mieście i zdychała dopiero,także poniżej tego poziomu jest jeszcze zupka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Nieraz jest problem ze stabilizatorem napięcia ,który znajduje się w zespole zegarów.Zasila on zestaw wskaźników ,tak że mogą być przekłamania wskaźnika paliwa jak i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Nieraz jest problem ze stabilizatorem napięcia ,który znajduje się w zespole zegarów.Zasila on zestaw wskaźników ,tak że mogą być przekłamania wskaźnika paliwa jak i temperatury. albo i z brakiem masy...tak było u mnie, tylko że wskaźniki wędrowały wtedy do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi