Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

K10 Problem ze wskaźnikiem paliwa lub spalniem?? pomocy

Gość warciarz2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem Nissan Micry z 91 roku 1.2 Topic w tamtym tygodniu nalałem okolo 15 litrów przejechałem około 50km a wskaźnik dobija co raz niżej nie wiem czego to wina??? Możliwe że ma aż tak duże spalanie ??? a silnik mam juz 250 tys bez remontu proszę o pomoc jak sprawidzic czego to wina .

Jeździj aż staniesz to się przekonasz czy to wskaźnik ;) Mniej kłopotliwy sposób to nalać do pełna, przejechać XXXkm, dolać raz jeszcze do pełna i obliczyć spalanie (jak dolejesz po 100km to nie będziesz musiał liczyć :one: )

To zależy czy 15 l brakowało Ci do pełnego zbiornika :kosci: czy też dolałeś 15l do pustego. Jak miałeś pełny zbiornik i po 50 km wskaźnik jest na dole skali to faktycznie nieco niepokojący objaw, jeżeli do pustego to nie masz się czym przejmować. U mnie po zejściu wskaźnika na najniższy poziom jest w zbiorniku jeszcze około 8 może nawet do 15l paliwa (ciągle nie jestem w stanie tego sprawdzić) w każdym bądź razie jestem w stanie przejechać od 80 do nawet około 200km (zależy od stylu jazdy, pory roku i warunków na zewnątrz) :) także bez paniki. Wskaźnik na dole skali to taki "rezerwista" (niestety nie migający) w tym autku. I musisz mieć to na uwadze. Najlepiej zrób tak jak Ci radzi kolega od tego zajefajnego GTi. Może miej ze sobą "piątkę" (+ lejek - z doświadczenia wiem, że jest b. przydatny) paliwa w bagażniku i wyjeździć cały zbiornik. Zalać paliwem, zanotować stan licznika, zatankować trochę paliwa do zbiornika i kanisterka i ponownie wyjeździć całość - będziesz miał spalanie. Lub wygodniejszy wariant z zatankowaniem do pełna, który stosowałem częściej ;)

Dzięki za rady nalałem gdy zeszła wskazówka prawie na sam dół i bałem się że mi stanie bo mam wozik od tygodnia , ale widzę że chyba nie mam się zbytnio czym martwić a i do posiadaczy Micry K10 1.2 ile pali około ?????

Moja od 5,5 (trasa, dobre warunki jazdy, mało paliwa w baku --> lżejsza noga :diabel2: ) do nawet ponad 10l w cyklu miejskim. Kiedyś mechanik za mocno podciągnął linkę ręcznego i nieco przygrzewałem heble. Spalanie wyszło właśnie ponad 10l. Najpierw sprawdź ile Ci wyjdzie. Jak spalisz grubo ponad 7l / 100Km w cyklu mieszanym to ewentualnie możesz się zastanawiać dlaczego :diabel2:

Witam!

Warto także sprawdzić czy prawidłowo działa wskaźnik paliwa. Mi akurat w K10 nie działa dokładnie wskaźnik paliwa. Jak nalałem do fula to było ok, po przejechaniu iluś tak km wskaźnik spadał i wydawało mi się że już rezerwa tak jakby. Z baku wyciągnąłem wskaźnik okazało się że mam już przetarte ścieszki. Musze to kiedyś wymienić ale na razie nie spotkałem się żeby ktoś to miał i chciał sprzedać :(

Pozdrawiam :D

a ja przypomne ze k10 ma 40sto litrowy zbiornik. Takie 15litrow to tak jak bys zeby po myciu przeplukał w kropelce wody :) w baku niby paliwo bedzie ale na wskazniku bida... mam to samo.. mam 15litrow w baku obecnie i wskaznik na pierwszej kresce za E

U mnie od jakiegos czasu poziomowskaz paliwa zaczął troche "wariować" czyli robi małe przekłamanie przy nizszym poziomie paliwa w zbiorniku ale i tak wiem że na zbiorniku moge przejechać w jeździe mieszanej bez problemu jakieś 550 km bez obawy ze naraz mi zgaśnie z powodu braku paliwa nawet jak strzałka prawie sie nie rusza z poziomu "zero"

Nieraz jest problem ze stabilizatorem napięcia ,który znajduje się w zespole zegarów.Zasila on zestaw wskaźników ,tak że mogą być przekłamania wskaźnika paliwa jak i temperatury.

Nieraz jest problem ze stabilizatorem napięcia ,który znajduje się w zespole zegarów.Zasila on zestaw wskaźników ,tak że mogą być przekłamania wskaźnika paliwa jak i temperatury.

albo i z brakiem masy...tak było u mnie, tylko że wskaźniki wędrowały wtedy do góry :D