karol999 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Czy ktoś wykonywał wymianę łańcucha rozrządu w SR20DE tylko od góry, tzn. poprzez: - zdjęcie pokrywy głowicy z góry silnika (ale bez zdejmowania pokrywy łańcyucha z boku silnika) - zdjęcie kół zębatych wałków rozrządu - rozpięcie łańcucha - więcie nowego łańcucha - przeciągnięcie nowego łańcucha itd. Pomysł ten o ile realizowalny (słyszałem, że Opel w ramach akcji serwisowej właśnie w ten sposób wymieniał łańcuch) pozwoliłby oszczędzić koszty związane z koniecznościąznacznego demontażu silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lego Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 może i nie niewykonalne :027: ale jak ustawisz oznaczone spinki na cechach kół( chodzi o dolne) a z resztą do wymiany rozrządu w 2,0 nie trzeba demontować silnika:pokrywa zaworów w górę,miska olejowa(obie części) na dół a pompa oleju na bok i masz widok i miejsce do zmiany łańcuszka :one: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 karol999, ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował , bo może przeskoczyć łańcuch przy takiej operacji. Dwa popołudnia zajęła mi wymiana rozrządu i panewek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Czy ktoś wykonywał wymianę łańcucha rozrządu w SR20DE tylko od góry Pomysł nie jest nowy, jeszcze z lat '90. Teoretycznie możliwy, ale praktycznie trochę ciężej - trzeba znać dobrze ten silnik, czyli np. ten co do ustawienia rozrządu potrzebuje jakichś tam znaków, niech se da spokój. Trochę zdolności manualnych też się przyda. No i odpada przy okazji weryfikacja pozostałych elementów. W końcu chirurdzy wykonują w pacjencie różne rzeczy nawet z innego kontynentu. :one: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komora Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 powiem Ci że lepiej to zlecić komuś kto się zna. pierwszy gosc co mi robił kompletnie sie nie znał i nie zrobił wszystkiego. oszczedził sobie czasu i nie wymienił koła na wale i płóz. dodatkowo źle ustawił rozrząd. samochod zaczął palić wiecej i wolniej jezdzic. dopiero za drugim razem u kogos innego wyszło wszystko na jaw. teraz samochod smiga jak ta lala no i było troche wiecej roboty. sktupulatnie powoli i wszystko gra. jak chcecie wiedziec kogo unikać u mnie w miescie to wam powiem na pw. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krychu Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 W moim silniku po wymianie rozrzadu zawiodla''zapinka''podczas jazdy co roz... zawory,prowadnice i pokrywe rozrzadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.