Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Cewka - potrzebna szybka pomoc przy zakupie

Gość grucha123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grucha123

Prawdopodobnie padła mi cewka

Moja almera to n16 z 2000r. z silnikiem 1,5; nie mam pewności czy ta cewka będzie pasować

http://cgi.ebay.pl/Nissan-ALMERA-2-II-N16-...%3A1|240%3A1318

Jestem na wymianie w Austrii i nie mam czasu czekać na przesyłkę z pl

Swoja drogą czy to normalne że padła mi cewka jakieś 5k km temu i teraz znowu. Może ta awaria jest tylko skutkiem innej awarii. Świece mam nowe więc to nie to.

No i jak się upewnić że to cewka, objawy podobne jak poprzednio czyli mała moc, nierówna praca, szarpanie i wibracje. Odłączyłem zasilanie od jednej cewki (podejrzanej o nie działanie) i bez zmiany po odłączeniu jakiekolwiek innej znacznie gorzej. Zgodnie z moim rozumowaniem laika silnik pali teraz na 3 gary a jak odłączę jedna z 3 sprawnych to zostają tylko dwa. Jak się upewnić że to cewka a nie np zasilanie do niej?

Przy okazji jaki jest rozmiar świec bo muszę kupić klucz.

Dzięki!

będzie pasowac ta cewka.. jak wymienisz to sie dowiesz .. watpie by zasilanie do niej nie dochodzilo, jak nie ma uszkodzonego kabla..

Kup sprawną cewkę i podlaczaj do kazdej.. Jak sie poprawi to bedziesz wiedzial, ktora padla.. Takie sa objawy cewek ostry spadek mocy..

Moj kumpel ma Seata Leona z 2002.. od 2006 zaczela mu padac jedna cewka po drugiej.. w roznicy czasu 2 miesiecy.. az wymienil wszystkie i ma spokoj..na razie

świeci Ci się check, bo jeżeli tak to obd podaje na którym cylindrze nie ma zapłonów i po problemie

[ Dodano: Pon 08 Gru, 2008 15:16 ]

zmieniasz świecę w tym cylindrze, zamieniasz cewkę z innego i wszystko wiadomo.

• 2 tygodnie później...
Gość tomplock26

Witam

Od lipca tego roku jestem posiadaczem Almery n16 z 2001r.Silnik 1.5 benzyna.

Niedawno jadę przez miasto i nagle żołta kontrolka check engine i spadek mocy.

Zawlokłem sie do zaprzyjaźnionego mechanika podpiął komputer Diagnoza:

Cewka.Myślę sobie trudno

szukam na ALLEGRO udało się znalazłem oryginał nówka za 250stówki

Zamówiłem przysłali paczką.Zakładamy i pieknie kontrolka zgasła nawet nie trzeba było kasowac błędu.Przejechałem 100metrów!!!!! PADŁY DWIE NASTĘPNE CEWKI!!!

A propos cewek to czy taka( HANSHIN AIC - 4004D, 22448_6N010, 2111)będzie pasowała do Almery 1,5 (90KM) z 2000r. Jeśli ktoś wie, to będę wdzięczny za odpowiedź.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Ja od II.2007 wymieniam własnie 3 cewkę, to znaczy szukam tej trzeciej. Jak ktoś ma do odsprzedania lub wie gdzie dostać, auto z lipca 2000 (takie grube, szare cewki), teraz numerów nie pamiętam.

Czytałem, że cewki padają od złej pracy elektroniki, u mnie tez moze byc instalacja gazowa. A moze same zdychają ze starości?

Cewka Janmor (łatwo dobrać na stronie) 180 zł. Ale potrafi paść (uznają reklamacje) wiem z autopsji oraz z opini kolegi z forum.

Lub uzywka za 80 zł http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=45066

Teraz śmigam na Janmoże oraz 2 używki w bagazniku jak pomykam w trasę.

Cewki padaja z wysokiej temp., przypadłośc nie tylko nissanów.

Przejrzyj moje posty, troszkę przejść miałem z cewką ale temat juz opanowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...