Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Almera - problem z elektryka

Gość Nitty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam troche dziwny problem. Po zmianie radia z oryginalnego Clariona by Nissan na Sony Xplod przestalo dzialac podswietlenie deski rozdzielczej, predkosciomierza i obrotomierza, swiatel postojowych i pozycyjnych z tylu. Radio dziala bez problemow reszta elektryki takze. Podczas instalacji zostal pominiety jeden kabelek + który był na kostce od glosnikow bo nie wiadomo bylo po co on tam jest, zostal on zaizolowany. Jak ktos ma jakis pomysl na rozwiazanie problemu to prosze pisac.

Pozdrawiam

tak się dzieje w autach, gdy ktoś podłączy masę z radia do przewodu masy..... ale po włączeniu świateł ta "masa" robi się 12V - efekty murowane.... sprawdź jeszcze raz jak wygląda masa po włączeniu świateł

[ Dodano: Nie 14 Gru, 2008 19:04 ]

możesz też zmienić bezpiecznik od postojówek, włączyć radio i włączyć światła, w tym momencie powinno spalić bezpiecznik ponownie

Dzieki za szybkom odpowiedz. Problem w tym ze sprawdzilem bezpieczniki w kabinie 2 razy i wszystkie sa dobre :| a powinien ktorys chyba pasc ze nie dzialaja swiatla ??

Dobrym miejscem na masę do radia jest metalowy pręt (jakiś element kostrukcyjny) pod deską rozdzielczą. Ja tam kabelek zamotałem i wszystko gra aż miło :D

@Teres jestes wielki, miales racje, bylo tak jak napisales masa po wlaczeniu swiatel daje 12V. Kabelki poprawione, bezpiecznik pod maska z napisem TAIL wymieniony i wszystko dziala jak powinno. Jeszcze raz dzieki i zamykamy temat.

Pozdro.

Tak tak moje niedopatrzenie @Serwis dzieki za cynk z bezpiecznikiem bo bez tego bym nic nie zdzialal.

• 5 miesięcy temu...

Teres,

Witam,

radio z fabrycznego na normalne pomagał zmieniać mi kolega, i padło mi oświetlenie tablicy... Bezpiecznik kupię i cwymienię (chyba dam radę). Ale jak sprawdzić tę masę, jest jakis sposób na rozpoznanie, który przewód mam podłączyc w inne miejsce, aby nie było zwarcia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...