voseba Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Tak jak w temacie, w momencie, kiedy uruchamiam silnik zapala się kontrolka abs-u. Gaśnie w chwili, kiedy silnik odpali. Zazwyczaj zapala się tylko na zimnym silniku. W czasie jazdy się nie zapala. Czym to może być spowodowane? Autko to N16 2.2 2000r. z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jam Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 zawsze jak sie odpala to kontrolka sie zapala po czym gasnie jesli cos by bylo nie tak z abs'em to kontrolka zapalila by sie po ruszeniu samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Właśnie nie do końca, jak silnik jest ciepły to się nie zapala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 A generalnie ABS działa? Jak działa to bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, samochód hamuje normalnie, nawet przy gwałtownym hamowaniu nie czuje żadnego pulsowania na pedale. Jakie są objawy działającego abs-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serwis Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Pewnie masz zrobiony numer z kontrolką ABSu, czyżby podpięta pod kontrolkę świec żarowych? Objawy działającego ABSu? Rozpędź się do np. 80-100km/h i na ostrym zakręcie naciśniej na maxa pedał hamulca. Jak wpadniesz do rowu to znaczy, że ABS na pewno nie działa - czyli w samochodzie zablokowałeś koła. miłego sprawdzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Pewnie masz zrobiony numer z kontrolką ABSu, czyżby podpięta pod kontrolkę świec żarowych?Objawy działającego ABSu? Rozpędź się do np. 80-100km/h i na ostrym zakręcie naciśniej na maxa pedał hamulca. Jak wpadniesz do rowu to znaczy, że ABS na pewno nie działa - czyli w samochodzie zablokowałeś koła. miłego sprawdzania Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serwis Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dlaczego? Skoro nie odczuwasz pulsowania i zgrzytu na pedale to ABS nie działa. Skoro kontrolka zapala sie tylko na zimnym to jest zrobiony jakiś numer. I napisz jeszcze że auto niedawno kupiłeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dlaczego? Dlatego, że nie tylko piszący ale i czytający tego typu wypusty Rozpędź się do np. 80-100km/h i na ostrym zakręcie naciśniej na maxa pedał hamulca. Jak wpadniesz do rowu to znaczy, że ABS na pewno nie działa - czyli w samochodzie zablokowałeś koła znajdą się tacy "mundrzy", który faktycznie zechcialiby sprawdzac w ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serwis Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Czasem do poważnego wątku trzeba wprowadzić odrobinę humoru. Generalnie liczy się idea doswiadczenia. Niech spróbuje na prostej i po bólu. Chociaż wtedy też może go ściągnąć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Tak jak w temacie, w momencie, kiedy uruchamiam silnik zapala się kontrolka abs-u. Gaśnie w chwili, kiedy silnik odpali. U mnie jest tak samo, z tym, że zapala się w momencie pracy rozrusznika i gaśnie tuż po, nie ma znaczenia czy na zimnym czy na ciepłym. Jeśli u Ciebie tylko na zimnym, to możesz faktycznie mieć podpiętą kontrolkę pod coś innego. Rozpędź się do np. 80-100km/h i na ostrym zakręcie tak to raczej ESP, do ABS wystarczy prosty odcinek, hamulec na maxa i jak usłyszymy długi pisk, to ABSu niet [ Dodano: Sro 17 Gru, 2008 22:17 ] Tak to wygląda u mnie z rana http://tinypic.com/player.php?v=200tifd&s=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autem jeżdżę już 1,5roku a problem z kontrolką abs-u zauważyłem miesiąc temu. Jakieś 4miesiace temu byłem w aso, auto było podłączone do kompa i nie było żadnych błędów. Tares, u mnie jest dokładnie tak ja na Twoim filmie, z tym że u mnie tylko na zimnym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Masakra z tą wypowiedzią zeby hamowac do bolu na zakręcie.. Krzyż Ci na drogę Nawet najlepszy ABS by CI nie pomogl, tylko tak jak kolega wyżej, może ESP by CI pomogl, choc to tez nie jest żadna gwarancja Czy ABS jest można sprawdzic tylko mocno hamując, najlepiej na odcinku gdzie nikogo nie ma, bo nigdy nie wiadomo jak auto sie zachowa na wilgotnej nawierzchni.. W sumie jesli nawet na suchej nawierzchni czy mokrej zahamujesz, a nie ma ABSu to wyjdz z auta po hamowaniu.. i zobacz czy zostawiles paski swojego ogumienia na asfalcie, albo "osuszyłes" mokrą drogę NO i po dzwięku zazwyczaj na suchej nawierzchni tak jak kolega wyżej wspomniał.. Ale w przypadku ABS musi pulsowac troche pedał.... Zawsze na mokrej nawierzchni i szklance, sniegu wydaje taki głośny dzwiek drun dun dun dun dun drun dun dun:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomplock26 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam wszystkich.Jestem posiadaczem almeryn16 z 2001 roku z silnikiem 1.5 benzyna i zaobserwowałem podobne zachowanie czujnika /kontrolki abs-u.To znaczy zapala sie i gasnie podczas rozruchu silniki tylko wtedy kiedy jest zimny i temperatura otoczenie jest mniejsza niz 6 stopni ABS działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Najlatwiej sprawdzic na sliskiej nawierzchni np sniegu, mocniejsze wcisniecie hamulca przy 20km/h i juz czuc i slychac abs. Wiec rada poczekaj na snieg , a tak na powaznie to 40km/h prosta droga, nikogo z naprzeciwka i tylu i hamulec w podlogei wszystko bedzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Witam, z tym ABSem to spokojnie. Wystarczy zahamować na bocznej drodze, na piachu. jeśli usłuszysz tzw terkotanie to OK-ABS działa. Na normalnej drodze i do tego suchej raczej odradzam, raz tak zrobiłem w nieswiadomości (po zabawie z ruszaniem, zawracaniem na ręcznym-zawiesiło sie działanie ABS) wychamowałem ze 120 i zaraz potem 2 nowe opony musiałem nabyć. opony zniszczyłem były wyhamowane, znaczy zdarte w jednym miejscu nie dużo ale w czasie jazdy w korku jest wrażenie jakbyś miał cos w oponie, lekko telepało-wiec odradzam. Co do kontrolki ABS jeśli pali sie ciagle sprawdź moje posty gdzieś dawałem instrukcję do skasowania błędu w N16. Jeśli pali sie od czasu do czasu to może być winna np. niskiego poziomu płynu hamulcowego albo zabrudzenia, uszkodzenia czujnika ABS przy kole. bez względu czy brudny (to raczej samochody powyżej 10 lat) czy uszkodzony wymieniają na nowy :mikolaj: sprawdź poziom płynu to najtańsze i najprostrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi