Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] kontrolka drzwi

Gość taro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Szukałem na forum, ale nic podobnego nie znalazłem.

Jechałem dziś po delikatnie kamienistej drodze i w pewnym momencie zapaliła się kontrolka otwartych drzwi. Drzwi nie były otwierane podczas jazdy itp. Sprawdziłem - wszystkie drzwi oraz bagażnik są poprawnie zamknięte.

Jakieś pomysły?

Dziękuję,

Pozdrawiam.

prawdopodobnie będziesz musiał sprawdzić czy z któregoś przełącznika w drzwiach, masce, klapie, nie spadł przewód.

Miałem tak samo w moim Nissanku. Okazało sie, że gumka na przełaczniku przy drzwiach była wyrobiona tzn. przygnieciona i częściowo przytarta.

Problem rozwiązałem przez włozenie kawałka ok 3 milimetrowej gumy w osłonę czujnika.

Po tym zabiegu lampka nie mrugnęła się ani razu.

Pozdrawiam Ciapek.

Aha i z tego co sobie przypominam śrubka którą jest zamocowany czujnik to jest masa i nic nie da przyciskanie jezeli czujnik jest odkrecony gdyz nie ma zamknietego obwodu.

Wieczorkiem postanowiłem wziąć latarkę i też mam przetartą gumkę.

Widać ten guziczek pod gumką, ale wciskałem palcem guziczek i dalej się świeciła kontrolka. Myślę, że to w tej gumce tkwi problem, bo zrobiło się w drzwiach pasażera, które były tego dnia używane.

Guma od strony kierowcy jest cała, a od pasażera właśnie przedziurawiona.

Zobaczę na dniach i jak się uda rozwiązać problem to napiszę.

Pozdrawiam.

Gość mikey_one

Jeśli wciskałeś palcem a kontrolka dalej nie zgasła, to gumce daj spokój... Sprawdź tak jak mówi skażony czy gdzieś Ci się wsuwka jakaś nie zsunęła...

• 2 tygodnie później...

ja mam podobny problem :) przyszedł z zimą :) wiec wykręciłem ten przycisk :) w środku jest na zatrzask łączony ten przycisk i wystarczy wypiąć go i kontrolka sie nie zapala.

U mnie opcja jest taka ze gumka osłaniająca jest zdeformowana ale przycisk działa :)

Więc jeśli twój przycisk nie działa to po prostu rozepnij obwód tak jak pisałem. Tak swoją drogą to ten przycisk po wykręceniu jest całkiem rozbieralny i można wszystkie styki poprzeczyszczać i może to pomoże :)

Pozdrawiam :)

• 2 tygodnie później...

Powiem wam, że szczerze mówiąc nie doszedłem do dziś, w których drzwiach/masce/tył był "błąd". Któregoś dnia spryskałem wszystko WD40 i przestało świecić do dziś...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...