Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Lampy Xenon - zawiesza sie samopoziomowanie

t-olo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam Primerkę WP12. Od jakiegoś czasu - tzn. jakieś pół roku po wymianie żarników w lampach (bo się z prawej strony spalił to oczywiście dwa zmieniłem) zauważyłem, że zawiesza mi się samopoziomowanie w lampach. Jadąc w nocy potrafią mi lampy świecić na jakieś 30 m przed samochód, a po jakimś czasie jest wszystko oko i świeca na około 100 m. Specjalnie czasem wjeżdżam na krawężnik i raz po świetle widać, że lampy się regulują a raz nie. Jeszcze do tego czasem cholernie prawa lampa potrafi drgać. Co jest przyczyną tego wieszania się? Byłem u mechaniora i powiedział, że lampy raczej do wymiany bo tam w środku jakieś gniazda etc. się wyrobiły. Wyrobiły pytam???? Raz żarniki zmieniane i się wyrobiły. Czy to możliwe??? A może ktoś miał taki przypadek i wie co jest nie tak??? Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.

Ps. WESOŁYCH ŚWIĄT KOLEDZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Marek Góralczyk

Cześć! Mechanior może niestety mieć rację. U Ciebie mogło nastąpić wypięcie lustra z któregoś zaczepu wewnątrz reflektora. Mogło to się przydarzyć podczas wymiany palników. Jeśli robił to ktoś nieumiejętnie i niedelikatnie. Najlepiej jedź na Stację Diagnostyczną i poproś o ustawienie świateł. Koszt znikomy. Diagnosta albo potwierdzi słowa mechaniora lub nie i... ustawi Ci te światła. Wypięte lustro da się naprawić, ale trzeba wymontować reflektor a to już jest trochę pracy i delikatna robótka. Nie wszyscy chcą się tego podjąć.

PS I nawzajem zdowych i wesołych...

Aha! Doczytałem Twój post do końca. Jeżeli oba reflektory fiksują to poproś diagnostę niech Ci z kanału sprawdzi stan czujników ugięcia przedniego i tylnego zawieszenia. Być może że wypiął się któryś z łączników (takie krótkie plastikowe), bo wtedy też światła będą szalały.

• 3 tygodnie później...

No niby wszystko jest ok. A lampy jak się czasem zawieszą tak się nie odwieszają aż do pewnego czasu. Później przez parę dni jest spoko, aż znów zawieszą się i świecą na maxa w ziemię. Może gdybym jeździł tylko w dzień to bym się nie przejmował ale najgorsze, że często jeżdżę w nocy i uciążliwe jest jak lampy na światłach mijania świecą na 30-40 m przed samochód. Na długich jest oczywiście oko bo one się nie regulują razem z mijania ale cały czas nie da się na nich jechać :):. no już nie mam głowy. Może ktoś jeszcze coś podpowie. Wymiana lamp raczej nie wchodzi w grę bo koszta trochę duże

Witaj. Ostatnio rozbierałem taką lampę bo miałem problem z regulacją. Całość jest na zawiasach i światła mijania jak i drogowe są w tej samej obudowie (odbłyśnikach) i reguluje je się razem.

Specjalnie czasem wjeżdżam na krawężnik i raz po świetle widać, że lampy się regulują a raz nie.

a to tak sie wogole da to sprawdzic? Przyznam, ze nigdy na to nie zwracalem uwagi ale skoro w czasie jazdy zadne ksenonki nie samopoziomuja sie na nierownosciach to po wjechaniu na kraweznik rowniez nie powinny. Tylko w jakims starym citroenie tak bylo chyba kiedys ale tam to bylo zupelnie inne rozwiazanie - cale lampy tam chodzily. Przeciez samopoziomowanie dziala na podstawie czujnikow, ktore sprawdzaja obciazenie osi a nie poziom autka. I reguluje lampy jak se np bagaznik obciazysz. Ale gdybam tylko. Moze w rzeczywistosci jest inaczej...

No nie wiem jak to jest ale jak wjadę na krawężnik przodem przed jakąś ścianą to widać jak światło lamp idzie w dół. Może faktycznie mam problem z tymi czujnikami i daje czasem jakiś błędny odczyt, że d*pa jest obciążona i dlatego światła świecą czasem w ziemię. Jeszcze podjadę do mechaniora i powiem żeby raz jeszcze czujniki sprawdził. Może jakiś sposób w końcu znajdę aby było OKO.

• 2 lata później...

A gdzie są te czujniki? Zlokalizowałem jeden przy tylnym lewym kole..jakiś jeszcze jest?

Pozdrawiam

W primerach jest jeden czujnik właśnie przy lewym kole. Aby zdiagnozować najlepiej podłączyć pod Consulta, jeżeli będzie uszkodzony czujnik ( 1340 zł ASO ) w teorii tylko wymiana- w praktyce można rozebrać oczyścić i może pomoże- silniczek od reflektorów (440/ szt ASO) też można spróbować reanimacji. Ceny aktualne bo w zeszłym tygodniu pojechałem do ASO też mi się samopoziomowanie zawiesiło. Po naprawie trzeba włączyć autokalibrację- bez Consulta nie da rady ( w P11 można było ). Na szczęście u mnie pomogła konserwacja i wszystko chodzi.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...