maniek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Czytałem już temat w Poradach eksploatacyjnych szukałem w wyszukiwarce, ale nigdzie nie kogę znaleźć jednoznacznej odp. Mianowicie w książce WKŁ jest napisane że klocki do almery N15 `97 bez ABS powinny być wymiaru 106x39,5. Natomiast nigdzie nie mogę znaleźć takich o identycznie takim wymiarze. Czy może on się różnic ? Bo np. w katalogu intercars pasują o wymiarze 108,5 mm , 121 mm. wiec nie wiem które brać. czy np te będą pasowały ? http://sklepy.allegro.pl/item511870421_klo..._1995_1999.html Drugie pytanie to czy lepiej brać FERODO czy TRW ? Jeżdżę głównie po mieście. Zależy mi aby nie pyliły. Z góry wielkie dzięki pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 maniek, jak chcesz aby nie pyliły to kup sobie kashijamy. One mają jasną okładzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 maniek, jak chcesz aby nie pyliły to kup sobie kashijamy. No z tego co czytam na naszym forum to przeważają negatywne wypowiedzi na ich temat. Podobno są kiepskiej jakości, nie są to długodystansowce Wiadomo, na pierwszym miejscu jakość czyli trwałość, ale tuż za nią estetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 też słyszałem, że Kashiyama już okres świetności ma za sobą Możesz spróbować Akebono Podobno są kiepskiej jakości, nie są to długodystansowce Jeśli są długodystansowce, to raczej są twarde i mało pylą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomK Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 a ja od tygodnia mam nowe tarcze TRW i klocki właśnie Kashiyamy i jak narazie wszystko ładnie zobaczymy jak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zdziwiłem się w NIPONie w Wawie jak zapytali czy mam koła alu czy stalowe. Pytam po co ? Pan bo trzeba zobaczyc czy klocki mają spreżynki Do N16 np. wg katalogu są dwa rodzaje klocków :one: Firma też b. ważna ale teraz po doświadczeniu wiem , że kształt również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Yaroo Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Mam kashiamy na przednich kołach i są dużo lepsze niż TRW - które mam na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 no a co z rozmiarem, jakim się sugerwać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Kupiliśmy kiedyś dedykowane klocki TRW i okazało się, że są za duże (nie pamiętam tylko czy przód czy tył). Nie mieściły się w prowadnicach. Kilka ruchów na szlifierce i weszły elegancko. Tak wiec potwierdzam, że w N15 są różne rozmiary klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomK Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 ja kupując nawet nie patrzylem czy mogą być różne rozmiary i wszystko pasowało idealnie. Ale może do ABS jest jeden rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulture30 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Klocki Ferrodo pasuje idelanie. kupione wg katalogu Ferrodo oczywisce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Speeder Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Ja mam TRW i wogóle nie pylą i nie piszczą. Wymieniałem razem z tarczami tej same firmy. Jeśli chodzi o wymiary to nie wiem bo prosiłem o dedykowane z ABS-em i takie mi dali i pasowały, nie mierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 25 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Klocki Ferrodo pasuje idelanie.kupione wg katalogu Ferrodo oczywisce. A pamietasz jaki to był nr katalogowy albo rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zmierz ewentualnie odrysuj na kartce stary klocek i po klopocie. Jak pamietam raz zalozylem do Almy Textara, Koszt okolo 130zl, wytrzymalosc i sprawnosc w normie, jedynie faktycznie nie pylily mocno. Pozniej juz zakladalem o polowe tansze te Kashiyamy czy cos takiego i dawaly rade. Z tarczami tez na przyszlosc rada, zmierzyc i jechac kupic bo jest kilka opcji rozmiarow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulture30 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 A pamietasz jaki to był nr katalogowy albo rozmiar yhy Układ hamulcowy - Zestaw klocków hamulcowych, hamulce tarczowe bez ABS - FDB1091 System hamulcowy Akebono Długosć [mm] 109 Grubosc [mm] 48 Grubosć [mm] 16 Ilosć wskazników zużycia okładzin 2 Ciężar [kg] 1.16 Miejsce zabudowy oś przednia http://sklepmoto.pl/szuk.php?kat=108 A tutaj numery innych firm: http://www.lpr.it/eng/attritoorgdalpr.asp?lpr=05P617 Ps nie wiem o co chodzi z tym "System hamulcowy Akebono " jak ja kupowłąem to czegos takiego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 thx vulture30, punkt dla Ciebie , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AbramS Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ja miałem droższą drogę - kupiłem komplet klocków i filtr kabinowy przez znajomego - oczywiście okazało się że filtr kabinowy nie pasuje więc oddałem go kumplowi żeby zwrócił. Założył że skoro oddaję tylko filtr to klocki pasują i paragon poszedł się walić - no niestety okazało się że klocki są za małe. Po przejrzeniu katalogu okazało się że występują w 2 rozmiarach (przynajmniej do wersji 2.0 d z ABS). I w taki sposób okazało się że stałem się posiadaczem zbędnego kompletu klocków hamulcowych. Jeśli ktoś poszukuje to chętnie oddam po przyzwoitej cenie bo mi są zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość accerone Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ja jeździłem na takich zestawach Tarcze brembo + klocki ferrodo - doskonały zestaw według mnie Tarcze mikoda (polskie) + klocki nipparts - dobrze ale potrafiło popiszczeć Tarcze nipparts + klocki nipparts - wszystko w porządku - nie piszczało Co do pylenia się - nie zauważyłem nadmiernego na żadnym z powyższych nadmiernego pylenia, jednak ja w małym wściekłym nie miałem alusów a na nich to widać najlepiej. Nipparts do nabycia w sklepie Motocom.pl - klubowicze kiedyś w nim mieli zniżki, teraz jak jest nie wiem, nismo rozbite a ja na mazdę się przesiadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GrzyBek80 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Ja za to sprawdziłem zupełnie inny zestaw: klocki BOSCH + tarcze LUCAS (koszt 300zł). Przetestowałem to na niemieckich autostradach 10000km (wiadomo duże prędkości, ostre hamowania) i...........pylą mocno, a stopień zużycia ok.2mm. Wg mnie warte polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jumper Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 A pamietasz jaki to był nr katalogowy albo rozmiar yhy Układ hamulcowy - Zestaw klocków hamulcowych, hamulce tarczowe bez ABS - FDB1091 System hamulcowy Akebono Długosć [mm] 109 Grubosc [mm] 48 Grubosć [mm] 16 Ilosć wskazników zużycia okładzin 2 Ciężar [kg] 1.16 Miejsce zabudowy oś przednia http://sklepmoto.pl/szuk.php?kat=108 A tutaj numery innych firm: http://www.lpr.it/eng/attritoorgdalpr.asp?lpr=05P617 Ps nie wiem o co chodzi z tym "System hamulcowy Akebono " jak ja kupowłąem to czegos takiego nie było. tez wlasnie szukam numeru katalogowego do klockow do almerki 98r 1.6 bez abs-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zigirin Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 a ja mam inny problem, otóż przy zakupie tarcz i klocków wszystko dobierałem według nr katalogowych i co się okazało? Otóz wszystko pasuje oprócz klocków do przodu. Dostałęm takie z jednym ząbkiem Ferrodo Premier, a ja mam z dwoma. Odesłałem je do sklepu, ale gość mówił, ze się z tym pierwszy raz spotkał, że nie pasowały wg katalogu. Dodam, że mam Almerkę 2.0 GTI 1998 z Absem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi