Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

czy odepniecie akumulatora wpływa na komputer samochodu??

Gość muchamati
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Akumulator powinien być ladowny nie prądem (że sie tak wyrażę) a napięciem równym 14,4V.

Przy stałym napięciu ładowania -prąd dobierze się automatycznie w zależności od stopnia jego rozłądowania.

Inna spraw -to fakt że mało jest takich prostowników bo są skomplikowane.

Więc ja proponuje podczas łądowania sprawdzić woltomierzem napięcie na nim i ustawić (jezlei ktoś posiada) stosowny zakres prądowy,

max dopuszczalne napiecie łądowania to 16V, max zalecany prąd łądowania to 1/10 jego pojedmnosci, czyli: dla akumulatora 60Ah -6A

I=U/R - i wszystko w temacie. nie róbmy z tego nabożeństwa - prąd ładowania = 1/10 pojemności jest rzeczywiście optymalny,. a przy starcie na kable rozruchowe z obcego akumulatora bywa że prąd ładowania wynosi 60 i więcej amper i nic złego się nie dzieje.

Moze jeszcze slowo o komputerze, OCZYWIŚCIE ze pewne nastawy i charakterystyki zostaną zgubione, kody mniej ważnych usterek zostaną wyzerowane itp. Ale nie jest to nic strasznego. Przy pierwszym uruchomieniu może nie trzymać wolnych obrotów, lub dziwnie sie wkręcać na wyższe. Zazwyczaj wystarczy powoli wprowadzić silnik na wysokie obroty i także powoli wracać na niskie. Taką operacje można przeprowadzić kilka razy.

• 4 miesiące temu...

Witam , w mojej P10 1,6 SLX po ładowaniu i założeniu akumulatora , silnik pracował nierówno przez ok. 5-10 min.Obroty skakały od 400 do 1000 ale powoli się normowały ( zaznaczam że pedał gazu nie tykany) aż ustały na ok. 750 -800. Tak polecił mi robić mechanik i nie mam problemów z wyjmowaniem akumulatora.Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...