Gość Tolo74 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Akumulator powinien być ladowny nie prądem (że sie tak wyrażę) a napięciem równym 14,4V. Przy stałym napięciu ładowania -prąd dobierze się automatycznie w zależności od stopnia jego rozłądowania. Inna spraw -to fakt że mało jest takich prostowników bo są skomplikowane. Więc ja proponuje podczas łądowania sprawdzić woltomierzem napięcie na nim i ustawić (jezlei ktoś posiada) stosowny zakres prądowy, max dopuszczalne napiecie łądowania to 16V, max zalecany prąd łądowania to 1/10 jego pojedmnosci, czyli: dla akumulatora 60Ah -6A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomekb Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 I=U/R - i wszystko w temacie. nie róbmy z tego nabożeństwa - prąd ładowania = 1/10 pojemności jest rzeczywiście optymalny,. a przy starcie na kable rozruchowe z obcego akumulatora bywa że prąd ładowania wynosi 60 i więcej amper i nic złego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlew Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Moze jeszcze slowo o komputerze, OCZYWIŚCIE ze pewne nastawy i charakterystyki zostaną zgubione, kody mniej ważnych usterek zostaną wyzerowane itp. Ale nie jest to nic strasznego. Przy pierwszym uruchomieniu może nie trzymać wolnych obrotów, lub dziwnie sie wkręcać na wyższe. Zazwyczaj wystarczy powoli wprowadzić silnik na wysokie obroty i także powoli wracać na niskie. Taką operacje można przeprowadzić kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jodan1 Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Witam , w mojej P10 1,6 SLX po ładowaniu i założeniu akumulatora , silnik pracował nierówno przez ok. 5-10 min.Obroty skakały od 400 do 1000 ale powoli się normowały ( zaznaczam że pedał gazu nie tykany) aż ustały na ok. 750 -800. Tak polecił mi robić mechanik i nie mam problemów z wyjmowaniem akumulatora.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danielvlv Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 mialem wyjety akumulator prawie przez 2 miesiace, w czasie tych wielkich mrozow. wlozylem odpalilem, chwile nierowno pochodzil, a potem juz bylo super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi