Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ - głośniki

Gość kristo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

hmm widzicie amerykańcom to i radia lepsze dają...Nawet wejście AUX można zrobic w "normalnym"miejscu na konsoli a nie w schowku ...

Ja założyłem z przodu 16" BOSE które zakupiłem w USA. Różnica jest taka że szczęka opada, a nawet nie podchodziłem do tematu speciualnych mat czy wzmacniaczy. Nissan się nie popisał oryginalnymi głośnikami.

Jak macie troszkę grosza to proponuję:

The Bose® Sound System for the Nissan Qashqai

http://www.bose.co.uk/GB/en/Images/NISSAN_..._tcm6-21759.pdf

Ja na razie zmieniłem tylko przód - gra super

[ Dodano: Wto 03 Lut, 2009 17:59 ]

Jak komuś powyższy link nie działa bezpośrednio to trzeba wejść oczko wyżej

http://www.bose.co.uk/GB/en/automotive-sys...dels/nissan.jsp

[ Dodano: Wto 03 Lut, 2009 18:03 ]

kserokop - widziałem że ten woofer z twojego kompletu reaguje do 50Hz, głębokiego basu raczej z tego nie wyciągniesz. Sam zestaw wygląda fajnie - ciekaw jestem czy bęziesz zadowolony. Szkoda że woofer nie gra przy 35Hz.

[ Dodano: Wto 03 Lut, 2009 18:03 ]

kserokop - widziałem że ten woofer z twojego kompletu reaguje do 50Hz, głębokiego basu raczej z tego nie wyciągniesz. Sam zestaw wygląda fajnie - ciekaw jestem czy bęziesz zadowolony. Szkoda że woofer nie gra przy 35Hz.

Ja myślę, że do przodu dam tak.

Na kokpit te 2 małe tweetery, a w drzwi te małe-wooferki (35Hz-25kHz):

http://www.blaupunkt.com/pl/7606387000_main.asp

Natomiast do tyłu już dwudrożne (40Hz-25kHz):

http://www.blaupunkt.com/pl/7606383000_main.asp

Ważne żeby z tyłu dać jakieś dwudrożne, gdyż jak siedzimy z przodu jednak brakuje w uszach pełnego zakresu dochodzącego z tyłu... ale bardziej wyższego niż niższego dlatego też skopojnie tak od 40-50Hz do góry. Jeszcze co do tyłu to w moim trochę drgania są osłony w drzwiach tylnych. Dlatego boję się, że niższe basy w ogóle zniszczą całą magię. Jesli nie uda mi się tego zlikwidować to będzie ciężko :)

jeśli ktoś wsadzi jakieś głośniki na podszybie to prosiłbym o krótki opis jak to zrobić..Kable podobno są więc mozna.. :)

Jeżdżę różnymi autami i dużo - nie mam się do czego przyczepić co do audio.

Chyba, że mam drewniane ucho. :D

Oczywiście, że w QQ zestaw audio jest super i dzwięk jest bardzo czysty - mam wersję Tekna Pack i 6 głośników. Ale może być jeszcze lepszy nawet od tego z Bose :)

najsłabszą tzn 1,6 visia tak? Czy może rok produkcji tu też ma znaczenie? Nie wiem czy mam -musze sprawdzić...

Sprawdzałeś dokładnie - u mnie co prawda Acenta , ale mam kable zawinięte - przymocowane opaską do jakiś innych przewodów - nie latają luzem - ciężko je dosięgnąc , ale są

czyli jeśli są to wystarczy pod nie podpiąc głosniki i beda grać? Czy jeszcze cuś? :)

wystarczy podpiąć i będą grać, pytanie co z maskownicami skoro nie ma w nich dziurek :)

no to chyba się wybiorę do sklepu po jakies małe głośniczki...Jeśli chodzi o dziurki to trzeba je porobić i spoko...

a może warto zapytać się w salonie ile kosztuja maskownice z dziurkami. wiercenie moze wygladac nie za ciekawie. :(: a swoja droga to nissan przegina co za debilny pomysl z maskownica na glosnik bez dziurek dobrze ze nie zrobili schowka z maskownica do uzycia po zakupie oryginalnego otwierania :diabel:

wg mnie produkcja dwóch rodzaji maskownic -z dziurkami i bez -jest droższa niż gdyby wszędzie wstawiali jednakowe...Złośliwośc ludzka nie zna granic.. :diabel:

Widać je z góry przez szybe.

Od strony pasażera jest ciężko rękę od dołu włożyć, ale od strony kierowcy luzik :)

Ale nawet jak nie masz tych kabli to co za problem , do radia blisko , podpinasz na szybkozłącza do kabli przy radiu równolegle.

Tylko w tweeterach powinny być kondensatory!!

Z przodu do tweeterów nie ma żadnych kabli!Przerabiałem ten temat w ten weekend ponieważ montowałem "wysokotonówki".Trzeba się wpiąć w wiązke kabli do głosników.Po prawej stronie kostki w drugim rzędzie są kable od przednich głosników-mozna sie tam wpiąc.Są usytułowane równolegle.Od góry to głosnik prawy u dołu lewy.Kolor prawego głosnika to czerowny w paski szare.Trzeba sciągnąc konsole środkową aby sie dostac do radia a co za tym idzie odpiąc wiązke z sensorami od poduszek.Pod radiem te wskazniki od zapięcia pasów.Jest mały feler co sie okazuje-po zmontowaniu konsoli i podpieciu kostki świeci sie na głównych zegarach kotrolka od AIRBAG.Trzeba jechac do ASO aby wykasowali ten błąd,bo bedzie sie cały czas mrugać kontrolka od poduszek która sugeruje ze poduszki są w aucie nieaktywne.Ale po podłaczeniu tweeterów jest słyszalna róznica w brzemieniu naszego jak sie okazuje radyjka firmy CLARION:)

Jeśli nie właczysz zapłonu podczas gdy masz odpiete przewody od wskaźnikow zapięcia pasów ( przy zdjetej konsoli) to nie bedzie błędu poduszek ( czyli najlepiej do sprawdzenia radia podłaczyć spowrotem tę kostkę).

Ale nawet jak pojawi sie bład poduszek jest na to sposób :D

Aby skasowac błąd poduszek należy:

- właczyć zapłon ( tak zeby zapaliły sie kontroliki - nie uruchamiać silnika!)

- czekać aż zgaśnie lampka poduszki ( czyli zacznie mrugać ) - trzeba być czujnym :)

- wyłaczyć całkowicie zapłon

- znowu włączyć , czekać , wyłaczć

- tę procedure ( włączanie - wyłaczanie) nalezy zastosować trzy razy ( albo cztery nie pamiętam)

Bład poduszki znika :D

Kilkakrotnie stosowałem i działa ( he he już wymieniałem drugie radio wiec mam doświadczenie :P )

Działa na pewno przy silniku 1,5dCi - ale sterownik poduszek chyba jest wszędzie taki sam