luc123456 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Troszkę was koledzy pocieszę. Ja mam teknę z systemem Bose a przy odsłuchu z radia też jakość dźwięku nie zachwyca. Przy płytach lub mp3 jest o niebo lepiej, tak jakby samo radio miało kłopot z dostrojeniem. Raz na jakiś czas na ułamek sekundy łapie pełne brzmienie i zaraz gubi. Nie znam się na tym, więc nie wiem czy to możliwe. Być może to tylko takie wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro4 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Troszkę was koledzy pocieszę. Ja mam teknę z systemem Bose a przy odsłuchu z radia też jakość dźwięku nie zachwyca. Przy płytach lub mp3 jest o niebo lepiej, tak jakby samo radio miało kłopot z dostrojeniem. Raz na jakiś czas na ułamek sekundy łapie pełne brzmienie i zaraz gubi. Nie znam się na tym, więc nie wiem czy to możliwe. Być może to tylko takie wrażenie. Właśnie sprawdziłem i rzeczywiście przy CD i mp3 jest lepiej, dźwięk jest czystszy ale ewidentnie brak basu, nawet przy ustawieniu na +5. Trzeba wybrać się do profesjonalnego warsztatu audio, może uda się dołożyć bez dużej ingerencji jakiś woofer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK73 Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Cześć. Mam pytanie nie było problemu ze zmieszczeniem zwrotnic w drzwiach i na podszybiu pod maskownicami? Ja właśnie wymieniłem oryginalne głośniki w przednich drzwiach na współosiowe głośniki Hertz dcx 165. Poprawa dźwięku jest znaczna ale nie do końca zadawalająca brakuje im basu. Dlatego dokupiłem dodatkowo odseparowane głośniki Hertz dsk 165, które znajdą się w przednich drzwiach (basowe) i na podszybiu (wysokotonowe). Dcx wylądują w tylnych drzwiach i podejrzewam, że dźwięk będzie jeszcze lepszy... a potem okaże się czy potrzebny będzie wzmacniacz ? RYchoD i inni koledzy - piszcie proszę jakie głośniki zamontowaliście i jakie macie wrażenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honnki Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Odświeżam temat bo dziś przerobiłem temat montażu głośników wysokotonowych w desce. Mam wersję VISA i mogę powiedzieć że przewody są doprowadzone ale..... od strony kierowcy można wyjąć za pomocą np zakrzywionego drucika mimo iż są przyklejone taśmą do innej wiązki. Tragedia zaczyna się od strony pasażera- nie ma opcji wyciągnięcia ich bez demontażu schowka. kilka wkrętów, żarówka od podświetlania schowka i jest wgląd na całość. Przewód zawinięty taśmą i UWAGA opaską platikową do wiązki przewodów za schowkiem, potem to już moment i podłączenie za pomocą szybkozłączek kupionych na allegro oryginalnych głośniczków. Na jutro pozostawiam wiercenie otworków w plastikowych maskownicach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość martinello2 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) A wiecie jak poprawić jakość basu? Z tego co czytałem wymiana głośników w drzwiach niewiele zmienia pod tym względem. Ale może jednak udało się komuś uzyskać lepszy bas po wymianie fabrycznych głośników drzwiowych? Edytowane 12 Marca 2012 przez martinello2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3759 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 (edytowane) Ja też zamontowałem głośniki wysokotonowe w Visia 2009. - średnica otworu to około 43mm - ja użyłem głośnik kupiony na znanym portalu jako od BMW, bo nie dostałem oryginalnych - działają w miare dobrze jak na moje uszy. Dźwięk jest o niebo lepszy. - nie używałem oryginalnych gniazdek, nie ciąłem wtyczek. Wsunąłem pobielone kabelki w złącze i dobrze wszystko zaizolowałem - głośniki weszły na wcisk i przykleilem je dodatkowo klejem na gorąco Moje refleksje: - Trzeba wiercić maskownice na podszybiu jak to było opisane parenaście postów powyżej - obydwa kabelki do głośników można osiągnąć bez żadnej większej rozbiórki. - Uwaga, od strony kierowcy sa 2 nieużywane złącza białe i chyba czarne. BIAŁE JEST DO GŁOŚNIKA i jest przyczepione do wiązki idącej pionowo, nie widziałem go prze z otwór. Czarne złącze jest przyczepione bardziej poziomo i widać je bezpośrednio przez otwor głośnika. Nie wiem od czego jest (może czujnik nasłonecznienia? - może ktoś wie?) - prawie swobodny dostęp do złącza od strony pasażera jest po zdjęciu bocznej obudowy z wyłącznikiem poduszki pasażera.Uwaga na kabelek. Można przez otwór włożyć dłoń (oczywiscie jak sie zmieści - moja weszła ) i oderwać przylepione do wiązki złącze i wysunąć przez otwor głośnika na podszybiu - od strony kierowcy jest dobry dostęp od dołu - jak sie lekko położymy obok samochodu przy otwartych drzwiach kierowcy to od dołu można włożyć rekę o wymacać te białe złącze. Widok do macania polepsza sie po wyjęciu zaślepki złącza diagnostycznego. Edytowane 29 Lipca 2012 przez darek3759 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiekk Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Witam, Czy któryś z kolegów byłby w stanie zrobić zdjęcia umiejscowienia i połączeń (kostek) wzmacniacza i subwoofera w wersji Tekna ?? Podczas porządków w aucie (I-Way) znalazłem w bagażniku niepołączoną kostkę i mam podejżenia, że może pasować do oryginalnego subwoofera. Może uda się także odnaleźć kostkę do wzmacniacza, tylko muszę wiedzieć jak one wyglądają. z góry dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Przeglądnij starsze posty bo takie zdjęcia były już zamieszczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiekk Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 ... okablowania głośników owszem. Mnie interesuje natomiast okablowanie wzmacniacza i subwoofera z zestawu Bose w wersji Tekna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pi.otr Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Przy okazji pozimowych porządków w aucie: Przewód zasilający głośnik w kole zapasowym w oplocie materiałowym wchodzi w wzmocnienie poprzeczne , a następnie po wyjściu ze wzmocnenia prowadzony jest w głównym oplocie przewodów wzdłuż lewego progu. Dalej nie wiem , ale musi dojść do wzmacniacza pod siedzeniem pasażera. dodaję kilka zdjęć, J. To są zdjęcia Jacka. Też się zastanawiałem nad jednym kabelkiem. W Tekenie na tylnej belce jest przynitowane "coś' ja w I-way'u tego nie mam co to może być? Jak widać w Tekenie jest dodatkowa wiązka do woofera. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez pi.otr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareq Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Ja też zamontowałem głośniki wysokotonowe w Visia 2009. - średnica otworu to około 43mm - ja użyłem głośnik kupiony na znanym portalu jako od BMW, bo nie dostałem oryginalnych - działają w miare dobrze jak na moje uszy. Dźwięk jest o niebo lepszy. - nie używałem oryginalnych gniazdek, nie ciąłem wtyczek. Wsunąłem pobielone kabelki w złącze i dobrze wszystko zaizolowałem - głośniki weszły na wcisk i przykleilem je dodatkowo klejem na gorąco Moje refleksje: - Trzeba wiercić maskownice na podszybiu jak to było opisane parenaście postów powyżej - obydwa kabelki do głośników można osiągnąć bez żadnej większej rozbiórki. - Uwaga, od strony kierowcy sa 2 nieużywane złącza białe i chyba czarne. BIAŁE JEST DO GŁOŚNIKA i jest przyczepione do wiązki idącej pionowo, nie widziałem go prze z otwór. Czarne złącze jest przyczepione bardziej poziomo i widać je bezpośrednio przez otwor głośnika. Nie wiem od czego jest (może czujnik nasłonecznienia? - może ktoś wie?) - prawie swobodny dostęp do złącza od strony pasażera jest po zdjęciu bocznej obudowy z wyłącznikiem poduszki pasażera.Uwaga na kabelek. Można przez otwór włożyć dłoń (oczywiscie jak sie zmieści - moja weszła ) i oderwać przylepione do wiązki złącze i wysunąć przez otwor głośnika na podszybiu - od strony kierowcy jest dobry dostęp od dołu - jak sie lekko położymy obok samochodu przy otwartych drzwiach kierowcy to od dołu można włożyć rekę o wymacać te białe złącze. Widok do macania polepsza sie po wyjęciu zaślepki złącza diagnostycznego. jeżeli mnie pamięć nie myli to ten kabelek o który pytasz jest najprawdopodobniej od czujnika automatycznej klimy bo w manualu piszą że tam właśnie są czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terlik Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 W dniu 9.02.2011 o 04:03, luc123456 napisał: Troszkę was koledzy pocieszę. Ja mam teknę z systemem Bose a przy odsłuchu z radia też jakość dźwięku nie zachwyca. Przy płytach lub mp3 jest o niebo lepiej, tak jakby samo radio miało kłopot z dostrojeniem. Raz na jakiś czas na ułamek sekundy łapie pełne brzmienie i zaraz gubi. Nie znam się na tym, więc nie wiem czy to możliwe. Być może to tylko takie wrażenie. Pozwolę sobie odświeżyć temat, planuję zrobić upgrade systemu fabrycznego Bose. Proszę o wskazówki jakie użyliście komponenty, chciałbym się skupić na wymianie głośników i eleminacji rezonansu, wygłuszenie drzwi. Zdaje sobie sprawę że tuner radia fabrycznego jest bardzo słabej jakości, podobnie jest z napędem CD, jedynie strumieniowanie poprzez bluetooth jest na akceptowalnym poziomie i na tym chciałbym się skupić. Dziękuję za wszelkie wskazówki i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 To wszystko zależy od twoich możliwości finansowych .Pierwszy krok to wyklejenie matami butylowymi drzwi plus pianka na wewnętrznej stronie tapicerki i efekt będzie już słyszalny.Potem dystanse i jakieś w miarę sensowne głośniki .Ile chciałbyś pieniążków przeznaczyć może napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exciter Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 @terlik to w fabrycznym radiu masz oryginalnie możliwość streamowania audio z telefonu? Chyba na tuner Bose i głośniki ludzie raczej nie narzekają? Czemu chcesz je wymienić? Ja wymieniałem u siebie na budżetowe dwudrożne JVC + dystanse MDF + mata butylowa na drzwiach. Ale to z tej racji, że seryjne głośniki grały bardzo kiepsko. Oryginalnych Bose szkoda byłoby mi wywalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyrek Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Witam, Dziękuję za informacje z wątku. Dzięki nim udało mi się zlokalizować przewody do tweeterów, chociaż nie widząc ich, po zdemontowaniu trójkątnych osłon, założyłem że ich tam nie ma. Od strony kierowcy jest dostęp po zdjęciu panela z wyłącznikami sterowania lusterkami. Ja dodatkowo wspomogłem się częściowym zdjęciem dolnej części zabudowy pod kierownicą i bezpiecznikami. Uwaga, oprócz zaczepów są dwie śruby do odkręcenia przy cięgnach otwierania maski przedniej i wlewu paliwa. Od strony pasażera najlepszym sposobem jest wymontowanie schowka. Wystarczy odkręcić 6-7 ? wkrętów. Idzie bardzo łatwo. Przy okazji wymieniłem żaróweczkę od oświetlenia schowka. Dostęp bez problemu. Po tej stronie w trójkątnej osłonie na podszybiu jest zmontowany czujnik. Pewnie od automatycznego nawiewu na szybę przednią. Jeśli chodzi o polaryzację to tak jak już ktoś pisał plusy zawsze są kolorami jaśniejszymi, cieplejszymi. I tak po jednej stronie to kolor różowy PINK, a po drugiej zielony GREEN. Takie same kolory są przy głośnikach w drzwiach. Jeśli chodzi o drzwi przednie to wyciszyłem sobie bardzo ładnie zakupując zestaw /Maty-wygluszajace/Zestaw-mat-wygluszajacych/Zestaw-StP-Gold-premium-do-wyciszenia-drzwi-w-aucie ze strony bitmat.pl. Zestaw wystarczył mi dokładnie cały. Nic nie brakło, nic nie zostało. Po zamontowaniu głośników morel maximus 602 jest kolosalna różnica. Pozdrawiam, Krzysztof Edytowane 5 Listopada 2020 przez spyrek dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi