Gość skrzyp2 Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Na początku zaznaczę że nie jestem mechanikiem i mój post jest bardziej na zasadzie gdybania ale warto sprawdzić. Możesz mieć nieszczelny dolot - może Ci brać lewe powietrze spoza filtra - to by tłumaczyło świst zwiększający się wraz ze zwiększaniem się obrotów. Przez to sonda lambda wysyła błędne sygnały i zwiększa ilość paliwa co wpływa na jego nadmierne zużycie i niedopalanie całości - zapach benzyny. Aczkolwiek nie wiem czy to możliwe - mi to na to wygląda - niech się tu jakiś mechanik wypowie. Mała aktualizacja : Po napisaniu tego postu zrobiłem duży przegląd (zmiana oleju z Shella na Mobil - Alma przestała go brać, filtry, świece itd.). Efekt - spalanie spadło do 10.5 litra na mieście z klimą, trasa + swobodna jazda za miastem to <8 litrów ! Zszedłem do 7.8 l. Świst nadal się pojawia, ale nie zwracam na niego większej uwagi. Aha, wprowadziłem jeszcze jedną zmianę - tankuję zawsze gdy wskazówka spadnie poniżej 50% (w praktyce oznacza to 35-40 litrów). Nie wiem jaki to może mieć związek ze spalaniem, może ma. Wątek uważam za zamknięty, dziękuję wszystkim za pomoc ! Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi