Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1.8 - świst, zapach benzyny, ogromne spalanie

Gość skrzyp2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku zaznaczę że nie jestem mechanikiem i mój post jest bardziej na zasadzie gdybania ale warto sprawdzić.

Możesz mieć nieszczelny dolot - może Ci brać lewe powietrze spoza filtra - to by tłumaczyło świst zwiększający się wraz ze zwiększaniem się obrotów.

Przez to sonda lambda wysyła błędne sygnały i zwiększa ilość paliwa co wpływa na jego nadmierne zużycie i niedopalanie całości - zapach benzyny.

Aczkolwiek nie wiem czy to możliwe - mi to na to wygląda - niech się tu jakiś mechanik wypowie.

Mała aktualizacja :

Po napisaniu tego postu zrobiłem duży przegląd (zmiana oleju z Shella na Mobil - Alma przestała go brać, filtry, świece itd.).

Efekt - spalanie spadło do 10.5 litra na mieście z klimą, trasa + swobodna jazda za miastem to <8 litrów ! Zszedłem do 7.8 l.

Świst nadal się pojawia, ale nie zwracam na niego większej uwagi.

Aha, wprowadziłem jeszcze jedną zmianę - tankuję zawsze gdy wskazówka spadnie poniżej 50% (w praktyce oznacza to 35-40 litrów).

Nie wiem jaki to może mieć związek ze spalaniem, może ma. Wątek uważam za zamknięty, dziękuję wszystkim za pomoc !

Pozdrawiam,

Wojtek