Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Micra K11 1,0

Gość Micra Potwór
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Micra Potwór

Witam wszystkich. Posiadam Micre od kilku miesięcy, przy ruszaniu (na skręcie) przy podkręconych kolach i dodaniu więcej gazu słychać w "prawym kole" wyraźne "trzeszczenie, stuki lub coś w tym rodzaju". Po ruszeniu na wprost jest wszystko OK.

Jeszcze jeden problem. Posiadam nowy akumulator i do tej pory odpalanie polegało, że nawet dobrze nie przekręciłem kluczyka i samochód odpalał. Wczoraj odpaliłem i wprowadziłem do garażu samochód był zimny ale odpalił b ez problemu. Dziś nie mogłem uruchomić dobrze że nowy akumulator pozwolił na dł. kręcenie i po kilku minutach kręcenia odpalił. Czy to mogło być powodem że był zalany?? Wprowadzony był na wysokich obrotach i zgaszony.

Zaczął pracować nie na wszystkich tłokach ale po chwili wyrównał obroty strasznie dymił.

Bardzo proszę sympatyków Micry o pomoc.

Gość Micra Potwór

Dzięki za podpowiedz.Tak myślałem z tym kołem że to przegub jak myślisz można tak jeżdzić przezpewien czas nie spierdzieli się coś innego.Co do świec to ja nie mam pojęcia mam dopiero go 2 miesiące a tymbardziej że palił na tyknięcie.A mogło to być że się zalał ponoć mają tako wadę .Jak myślisz ile może kosztować przegub i czy samemu się zrobi.Nara.

samemu mozna zrobic ale jest przy tym troche zabawy a szczegolnie na mrozie to nie zbyt przyjemne ;]

pojezdzic mzoesz ale ile to nikt nie wie

nic wiecej raczej nie uszkodzisz ale jak przegub pojdzie to nagle stoisz na srodku skrzyzowania a pchanie samochodu na lodzie to srednio mile i latwe zajecie :D

[ Dodano: Sob 03 Sty, 2009 17:58 ]

koszt to okolo 90 zl

np. http://moto.allegro.pl/item501461837_przegub_jl_zewnetrzny_nissan_micra_1_0_k11.html

ale tak mysle ze jak sie nei znasz to mzoe lepiej doac to zroic mechanikowi niz o czyms zapomniec i pozniej ci kolo odpadnie podczas jazdy ;)

Gość Micra Potwór

Dzięki za szybką odpowiedz.A mechanik to ile może zaśpiewać.Z tym spalaniem to co z boku jest wyświetlane to coś mi nie wyszło.Mój spala od 6,3 do 6,9 czy to normalne słyszałem że te silniki są oszczędniejsze a jak tak to co by zrobić aby miał mniejszy apetyt.

Micra Potwór, silnik moze sie w taki sposob zalac, tez mialem podobnie odpalilem przejechalem doslownie 3 metry ( przestawialem auto) i ns dnia kupa - problem z odpalaniem

co do oszczednych aut, to proponuje fiat 126p ;) tam spalanie jest niskie i styl jazdy nie ma w sumie wiekszego znaczenia ;)

jak na 16 zaworowe silniki sa oszczedne nasze micry

słyszałem że te silniki są oszczędniejsze a jak tak to co by zrobić aby miał mniejszy apetyt.
To samo co Ci, od których słyszałeś - jak ktoś pyta, mów że pali litr albo dwa mniej niż Ci wychodzi z obliczeń ;). Zresztą porównaj spalanie na spritmonitorze z innymi użytkownikami (jest tam taka opcja).

co do pprzeguba to potwierdzam. JA na rozwalonym jezdzielem koło 10tysiecy potem bylo ryp w dziure w drodze koło do tyłu i do mechanika na dwa miesiące <NIe polecam HEstii jako ubezpieczalni i współczuje tym co musza miec z nia do czynienia> Na rozwalonym przegubie jezdzilem spokojnie chociaz drastyczne momenty tez byly. W mega paleniu cos jak by w nim przeskakiwalo.. Ale radze i tak zmienic ;) z tym paleniem nie na wszystkie gary to dziwna sprawa. Moze fakt trzeba by nowe swiece

Gość Micra Potwór

No to jest forum.A koledzy może jeszcze wiecie za te wymianę biorą.Co ile wymienia się łańcuszek.Mam przejechane 155000.Wytrzyma to jeszcze?Samochodzik chodzi 10 lat w kraju.Co ile wymieniać olej jest wlany pół syntetyk.Może powiecie jakie są świece ,chodzi o parametry i firmę.

Czy ten test spritmonitor jest w PL wersji

No to jest forum.A koledzy może jeszcze wiecie za te wymianę biorą.Co ile wymienia się łańcuszek.Mam przejechane 155000.Wytrzyma to jeszcze?Samochodzik chodzi 10 lat w kraju.Co ile wymieniać olej jest wlany pół syntetyk.Może powiecie jakie są świece ,chodzi o parametry i firmę.

W K10 co 10tys,więc sądzę że w jedenastkach podobnie,rozrząd trzyma dość długo,u mnie w firmie nismo ma przerezane 170tys i z łańcuszka cisza.NGK jest dobrą firmą-aktualnie mam ją w Nissanie,choć 2 raz w dwusuwie się na niej przejechałem i używałem iskry,a przegub jak najszybciej wymień,jak masz zaufanego mechaniora to zrobi dobrze i tanio pewnie do 100zł,nie znam dokładniej ceny,bo u mnie przeguby są ok.

Co ile wymienia się łańcuszek.Mam przejechane 155000.Wytrzyma to jeszcze?Samochodzik chodzi 10 lat w kraju.Co ile wymieniać olej jest wlany pół syntetyk.Może powiecie jakie są świece ,chodzi o parametry i firmę.

Łańcuszek jak dzwoni - przeczytaj przyklejony temat o rozrządzie.

Olej co 15 tys lub 12 miesięcy, co nastąpi prędzej.

Świece - poszukaj, było na forum gdzieś ;).

Spritmonitor jest tylko po angielsku lub niemiecku. Rodzi się też podobna strona po polsku (nawet ktoś ją reklamował na forum - w "na każdy temat" lub w "hyde parku", nie pamiętam), jej minus jest taki, że nie ma się (jeszcze) z kim porównywać. Do liczenia spalania pewnie się nadaje (nie sprawdzałem).

Gość Micra Potwór

Witam kolegów.Z zapalaniem jest ok pewnie był zalany.Co do tego przeguba to jak walnie to stoje -napewno ,ale koło chyba nie odpadnie.I jak padnie przegub podczas jazdy czy to nie sciągnie.Narazie chciał bym się wstrzymać bo mam deficyt z kasą.Przy normalnej jezdzie to znaczy na spokojnie jest to nie wyczuwalne.

Nara panowie-szerokości.

Jak ci przegub strzeli mozesz dostac bloka na koło i lezec w rowie - zima jest. ALe jak slabo slychac to jezdzij jeszcze

Jeśli będziesz ruszał delikatnie i nie pałował na skręconych kołach to powinien jeszcze trochę potrzymać ;) Koło nie odpadnie nie jest tak źle.