Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] CD20 awaria obrotomierza

chemmist

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Wariuje w mojej almerce obrotomierz, wskazówka skacze jak głupia po całej skali, nie ma wogóle związku z obrotami silnika, czy komuś już się przytrafił taki przypadek? Co mogło się zepsuć?

Dziękuję i pozdrawiam!

• 2 miesiące temu...
Czujnik obrotów jest z boku pompy wtryskowej, reszta na desce rozdzielczej.

pozdr.

Nie moge zlokalizowac skąd brany jest sygnal do obrotomierza w Sunny Y10 diesel CD20.

Mozesz dokladniej objaśnić jak zlokalizować ten czujnik, bo przy pompie u mnie widzę tylko jeden kabelek i to chyba od elektrozaworu a moze sie myle?

pozdr.

Nie w każdym. Tak jak piszesz jest tylko w klasycznym CD20. W CD20E więcej troche w nim jest elektroniki niz w CD20 czujnik jest przy kole pasowym wału korbowego czy jakoś tak. Tak czy inaczej gdzies przy paskach - dokładnie nie wiem bo jeszcze nie zlokalizowałem. Wiem że jest to czujnik indukcyjny.

pozdr.

Nie moge zlokalizować czujnika od obrotomierza (silnik CD20). Obrotomierz elektroniczny, lampka chceck engine wyrzuca 4 błędy pierwszy to nr 11- Obwód czujnika RPM (obrotów na minutę) lub czujnika wału korbowego. Gdzie go szukać?????????

następne błędy to 15, 42 i 43 -nie wiem co oznacają, może koledzu coś podpowiecie:-).

W klasycznym CD20 czujnik RPM jest jak pisze kolega serwis, czujnik wałku korbowego przy kole pasowym wału (z tego co sie orientuje ale głuwy za to nie dam).

W "Sam naprawiam" do N15 jest to szczegółowo dość opisane.

• 8 miesięcy temu...

Witajcie!

Wariuje w mojej almerce obrotomierz, wskazówka skacze jak głupia po całej skali, nie ma wogóle związku z obrotami silnika, czy komuś już się przytrafił taki przypadek? Co mogło się zepsuć?

Dziękuję i pozdrawiam!

Witajcie!

Dziękuję i pozdrawiam!

Cześć !!

W mojej Almerce wystąpiła dokładnie taka sama usterka jak u Ciebie tylko rok później ,więc może mi powiesz który to czujnik i gdzie naprawiłeś, jestem z Piaseczna .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...