Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wymiana filtra paliwa

Gość Rogas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Almera Małżonki zaczeła przerywać, dzisiaj nie odpaliła... Chciałbym zacząć od filtra paliwa, jednak nie wiem jak się do tego zabrać....

Wygląda to tak (nie wiem czy standardowo)

img093ih3.jpg

Czy ktoś mógłby opisać co w kolejności się robi? jak wyciągnąć ten filtr, trzeba odkręcać cały ten koszyk?

Odkręcając koszyk jest zdecydowanie łatwiej, ściągasz też tą rurkę z filtra i albo owiń końcówkę jakąś szmatką, albo wsadź śrubę w każdym razie zabezpiecz. potem druga rurka dochodząca do filtra.

Wyleje Ci się jakieś 0,5L paliwa przy wymianie, po wymianie zalej filtr ropą, podpompuj pompką, aż będzie twarda i dopiero wtedy odpalaj

Z reguły bardzo mocno i raczej trzymając go w rękach nie dasz rady. Poza tym trzeba mieć klucz do odkręcenia filtra i jeszcze pływaka od dołu. Tak że imadło jest wskazane.

miłej pracy;)

hmm ze tak sie wrace, wymienialem ostatnio filterek coprawda w N14 ale zasada chyba powinna byc ta sama..

z tym ze u mnie nie ma zadnych guziczkow po prostu powciskalem przewody do nowego filtra podokrecalem zaciskami bez zadnego pompowania autko odpalilo od razu i wwszystko git, zrobilo sie elastyczniejsze i az tak nie szarpie.. nie wiem czy moze troche nie mulowate ale przy takiej sliskiej nawierzchni ciezko to stestowac, cos zle zrobilem ?

a btw dokonalem tego na krytym, oswietlonym realowskim parkingu - idealne warunki a i lazienka blisko:D

cos zle zrobilem ?

skoro nie ma żadnych guziczków, to ja bym się nie przejmował. U Ciebie nie ma pompy, której naprawa kosztuje sporo $$$

Real = Carreforu przy Bora-Komorowskiego ?