Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Nie działa spryskiwacz przedniej szyby

Gość madziulka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! mam problem :( nie działa spryskiwacz przedniej szyby w moim nissanie.W ogóle nie słychać dźwięku silniczka...na tylną szybę działa..co robić??? Gdzie szukać przyczyny i jak to naprawić???Ciężko o tej porze roku jeździć z brudnymi szybami-pozdrawiam!!! :)

skoro działa na tylnej szybie to silniczek jest OK

prawdopodobnie masz pozapychane spryskiwacze - może szpilka pomoże ?

to, że działa spryskiwacz na szybę tylnią, nie znaczy, że silniczek jest OK, bo w nissanach sunny są 2 oddzielne silniczki, na przód i na tył.

Skoro nie słyszysz silniczka, a przednie wycieraczki chodzą, to raczej będzie to właśnie wina silniczka. Ja tak miałem i na czas zimy (bo nie mam garażu dla mojego saniacza) jedynie podmieniłem przewody w silniczkach i teraz odpalając tylni spryskiwacz, woda leci z przodu :D

w końcu lepiej żeby działało z przodu, a nie z tyłu :)

silniczki znajdziesz pod prawym nadkolem, a dokładniejszy opis, znajdziesz na forum.

Zanim wymienisz silniczek, warto sprawdzić wtyczke od silniczka. Możliwe że dostał się tam brud i z tego powodu nie działa :)

Mam drugiego Sunny.

W 1-wszym wyczyściłem wtyczke, i w drugim wyczyściłem wtyczke.

Bo tak samo, spryskiwacz nie działał, a po wyczyszczeniu jak ręką odjął. ;)

• 3 tygodnie później...
Gość michal4133

Wczoraj przerabialem ten temat, przod spryskiwacze nie dzialaja a tyl chodzi, oczywiscie lokalizacja: pod prawym nadkolem, znajduje sie tam jeden zbironiczek i dwa silniczki, jeden na przod i drugi na tyl, wtyczki zasilajace sie roznia (przynajmniej u mnie) oczyscilem styki i dalej lipa! wymontowalem silniczek ten po prawej, odpowiadajacy spryskiwaczom na przod, (on jest tylko wsisniety w zbiornieczek z uszczelka gumowa) i probowalem podlaczyc do niego napiecie 12V tzw. na krotko, tez lipa! moze i bym uznal ze jest spalony czy cus, ale staralem sie go jakos rozlozyc na czesci pierwsze i niestety ulamala mi sie jego podstawa, czyli ta czesc dolna z rurka, widoczny jest wtedy wirniczek, poruszalem go polcem, pokrecilem troche bo jakos strasznie ciezko chodzil, podlaczylem znowu na krotko i DZIALA ! :D poprostu skubany sie zastal, pozniej poszedl w ruch super glut, na okolo silniczka posmarowalem silikonem i WSIO GRA!

niedawno to przerabiałem nie słychać silniczka jeśli calkiem jest zmarznięty,akurat mialem nadkole pęknięte -szuszarka poszła w ruch i problem znikl-(jeśli masz zwykly plyn do spryszkiwaczy a nie zimowy-on nie powinien zamarznąć), ,wyszusz przewody pod maska i same spryskiwacze