Gość Kowboj Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Witam wszystkich. Szukałem na tym forum podobnego problemu do mojego, ale niestety nie znalazłem. Otóż mam Nissana Sunny N14 rocznik 1991 (wersja hatchback) i dowiedziałem się na stacji kontroli pojazdów, że zaczynają się sypać tylne amortyzatory. Chciałbym je wymienić, ale idąc do sklepu z auto-częściami dostałem pytanie, czy amortyzatory, które posiadam teraz mają ABS, czy też nie :?: Może ktoś z Was może mi to napisać, albo pokierować, w jaki sposób mogę to łatwo sprawdzić :?: Ja słabo znam się na autach, więc kieruję to pytanie do userów tego forum ;] Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sergiej Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 amorki nie maja absu tylko hamulce maja abs i amorki do aut z abs-em moga sie roznic od tych do aut bez abs ...a jesli masz sunny z 91 roku to pewnie nie masz abs chyba ze masz gti [ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 17:08 ] aha temat o amorkach do sunny juz gdzies jest poszukaj dobrze a poczytasz o producentach amrokow do twojego auta i o cenach tez troszke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zapewne chodziło o to czy auto a nie amortyzatory ma ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kowboj Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Wersji GTI nie mam. Zapomniałem dodać, że mam wersję 1.6 SLX. A ogólnie w samochodzie Nissan Sunny N14 są ABS-y :?: Bo ja się kompletnie na tym nie znam, a wymiana amortyzatorów jest ważna chociażby dla komfortu jazdy ;] Pani pracująca w sklepie jednoznacznie zapytała się, czy w teraz używanych amortyzatorach mam ABS. Oczywiście podała mi cenę amortyzatorów, która mnie trochę zniechęciła ... Za amortyzator gazowy cena 303 zł za sztukę, natomiast za amortyzator olejowy cena 185 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Pani pracująca w sklepie jednoznacznie zapytała się, czy w teraz używanych amortyzatorach mam ABS. :one: Ceny, niestety ~270 w górę. Jeżeli chcesz mieć komfort to kup olejowe. Łopatologicznie: Co do ABS to jeżeli masz z tyłu hamulce tarczowe (takie jak przednie) to masz ABS a jeżeli masz hamulce bębnowe (nie ma tarczy, jest zardzewiały zazwyczaj bęben) to masz hamulce bez ABS. [ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 17:44 ] A jeżeli nie będziesz potrafił odróżnić tarczy hamulcowej od bębna to ta pani z pewnością będzie to potrafiła Inny sposób to zajrzeć na allegro i sobie porównać jak to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziro Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 wymieniałem amorki dwa lata temu i za komplet zapłaciłem prawie 900 zł.były to kayaby olejowe.jestem z nich zadowolony.dwa lata jeżdże i nic się nie dzieje.odradzam Ci daco bo miałem i były lipne. po pół roku cały olej wyciekł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kowboj Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 No niestety ... Tyle floty na to nie przeznaczę, bo 900 zł to prawie jedna druga wartości mojego auta, więc sam rozumiesz Dzięki za dobre chęci, ale potrzebowałbym jednak czegoś tańszego. Edit: Szukam czegoś w przedziale 180 zł - 220 zł za sztukę ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Genzo Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 również polecam KAYABY, bo to podobno najlepsze amortyzatory do Nissanów. wymieniłem u siebie wszystkie jeszcze przed zimą, bo też się posypały, ale nie zapłaciłem tyle, bo mechanik, u którego to robiłem, przerobił moje amortyzatory na wsadowe(jak w golfach). Cena - około 180 za jeden każda następna wymiana bedzię jeszcze tańsza, bo już są przerobione, więc zapłacę jedynie za środek, a nie za cały amortyzator Polecam również poszukać takiego mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kowboj Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 No więc tak, sprawa dalej się rozwija. Byłem popytać w innych sklepach o amorki do mojego Nissana i w jednym z tych sklepów zadziwiła mnie cena. Otóż Pan sprzedawca ma amortyzatory do tego modelu za 115 zł za sztukę O_o Mówi, że to jest jakaś włoska firma. Jakoś mnie to nie przekonuje. Powiedział również, że mogły się posypać "miseczki" w amortyzatorach, czy coś takiego i cena za komplet wynosi około 50 zł. Będę szukał dalej i zdawał relację xP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Genzo Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 przy okazji pytaj o ceny amortyzatorów firmy KAYABA, nie jedna osoba na tym forum Ci je poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariand87 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 ja ostatnio za tył KAYABA płaciłem ponad 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cylo88 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 ja rok temu kupywalem amorki na tyl gdzies za ok 300zl za sztukie nie pamietam jakiej firmy ale zaraz po ich sprawdzeniu wiem ze te nowe na tyle mialy po 87 i89% sprawnosci a te japonskie ktore sa od nowosci po 15latach mialy 93i95% sprawnosci wiec radze ci poszukac cos japonskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z2maciek Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 a ja jeżdżę już ponad 20 tys km na najtańszych gpd i sobie chwalę. Żadnych problemów a auto śmiga jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cylo88 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 a co ja mam powiedziec 225tys km na japonskich i dobrze jezdzi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafalski Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 również polecam KAYABY, bo to podobno najlepsze amortyzatory do Nissanów. KAYABA RULES U mnie przód i tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halski Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja rok temu kupiłem DACO na tył i póki co nie mam z nimi problemów. A temat z ABS czy nie też przerabiałem. W końcu kupiłem nie te i musiałem wymienić te miseczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi