Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ skrzynia biegów

medyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

P.S. Ja też Cię uwielbiam :wave:

nie wiem co napisał lub Ty  przeczytałeś,wiem jaka jest skrzynia.

Nie no szukałem przyczyny szybkiego przepalenia pisałeś że masz taką samą skrzynie wiedź tym tropem szedłem :)

A na jakiej podstawie ty dobrałeś sobie olej bo może dobrałeś dobry :)  

Nie no Edek coś pomieszałeś , ja nie pisałem nic o tym ,że nasze skrzynie są takie same :) a gdybym widział twój profil tak jak teraz to widzę to bym nie pytał jaką masz skrzynię , niestety w komórce nie widać jaki masz silnik.

Olej dobrałem na podstawie tego co jest w książce obsługowej ale nie ma tam nic za wyjątkiem oznaczenia API GL4 SAE 75W80.

Już sam sprawdziłem co napisał i jak zwykle Edziu ,kłania się czytanie ze zrozumieniem

napisał ,"w serwisie powiedzieli że pięciobiegowa chodzi gorzej" a to co innego prawda Edwardzie?

Jeszcze się okaże że u Baracudy nie ma francuskiej skrzyni tylko jest Japońska  :)

W NFP i NFJ jest 75W80 to według książki a według zaleceń Renault to ja nie wiem czy typ oleju do P,J,N!

Edytowane przez Edek01

Już sam sprawdziłem co napisał i jak zwykle Edziu ,kłania się czytanie ze zrozumieniem

napisał ,"w serwisie powiedzieli że pięciobiegowa chodzi gorzej" a to co innego prawda Edwardzie?

Dokładnie tak :)

Najważniejsze, że po raz kolejny okazuje się, że po wlaniu Militeca do skrzyni, nawet silnik lepiej chodzi ;). Coraz bardziej się przekonuję do tego specyfiku :)

moja to 3201000Q4K

Najważniejsze, że po raz kolejny okazuje się, że po wlaniu Militeca do skrzyni, nawet silnik lepiej chodzi ;). Coraz bardziej się przekonuję do tego specyfiku :)

i wycieraczki tyź  :devil:

Oczywiście ... Ale ma to aż taki wpływ ? (chodzi mi o zastosowanie militec1) Powiem szczerze,że jeśli tak to jestem w szoku.. :dribble:

To jest ciekawe prawda ? :rofl:  Dlatego zapytalem.

Ale szczerze powiem ,że faktycznie takie odniosłem wrażenie.

Panowie skupmy się na oleju czy ktoś z was wie o czym pisał Edek ? Chodzi mi o to czy mam właściwy olej czy muszę go zmienić.

Manix według tego szperacza co podałeś skrzynia 5ka z HR16DE też jest w Volvo !? cóż za szeroka kooperacja :)

Wiedząc jak mało z Volvo jest w Volvo w ostatnich 15 latach ,jakoś mnie to nie dziwi  :thumbsdown:

Zadam inne pytanie.. Wedlug katalogow olejowych do mr20de zaleca sie:

Liqui Molly olej do mr20de to GL4+ SAE 75W90

ELF to olej GL4+ NFJ 75W80

Castrol Syntrans V FE 75W-80

Bardzo chwale sobie olej silnikowy LM i od lat go stosuje.Jakos ten Elf mnie nie przekonuje czy ktos z was mial w skrzyni manualnej olej inny niz zalecany?

Ja wlałem do Note Elfa i nawet bez militeca lepiej chodziła.Później dolałem jeszcze M i było całkiem :D

Jacek jak jest z olejem w skrzyni w Note. Nalewa się do przelania przez "boczny" korek czy wlewa się określoną objętość oleju? Bo różne słyszałem opinie w temacie skrzyń Renault.

Ja wlewałem do przelania,to jest i tak określona ilość w instrukcji,tak więc nie naleje się więcej.

Super że mamy kod TL4 a do tej szkrzyni Renault zaleca -

Olej do skrzyń biegów ELF TRANSELF NFJ to syntetyczny olej przekładniowy, który został specjalnie opracowany dla rodziny skrzyń biegów Renault typ JXX jak również skrzyń TL4 i NDX stosowanych w modelach: Twingo, Clio, Modus, Megane (oprócz Megane/ Scenic II PK4), Laguna (oprócz 2,2 DT, dci i V6), Espace (oprócz 2,0 i 1,9 DTi) i Kangoo. Olej ten posiada klasę lepkości SAE 75W80 i klasyfikację API GL-4+.!!!!!!!

Ja mam skrzynie o kodzie JR5 i Renault też zaleca Elf NFJ !!!!!

O dokładnie taką http://allegro.pl/skrzynia-biegow-nissan-qashqai-1-6-b-07-13-idealna-i5400184538.html

Edytowane przez Edek01

Edek :) ja tylko zapytałem ... Jaki symbol jest mojej skrzyni to nadal nie wiem .. Jutro jadę do aso i sie dowiem przy okazji kupna oleju.