Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ skrzynia biegów

medyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

OK, wymiana paska rozrządu w rocznym aucie z niskim przebiegiem to lekka ekstrawagancja, ale kto bogatemu zabroni ;) - w przypadku marity przebieg nieznany.

Używane auta, które miałem wiedziałem dokładnie w jakim stanie są i rzeczy do wymiany wynikały wyłącznie z przebiegu/normalnego zużycia. Ale niestety nie każdy ma komfort kupowania auta od rodziców ;)

Przecież tu chyba mowa o dig-t, więc wymiana łańcucha rozrzadu sprawiłaby, że przyleciałoby UFO, żeby zobaczyć co się dzieje :D

Poza tym z tą wymianą oleju w skrzyni to może w produkcjach ja... tj. francuskich i japońskich to norma, ale większość życia jeździlem fiatami i nic nie wymienialem i skrzynie żyły :o jedynie w Suzuki też lepiej olej wymieniać, bo się ta ich myśl technologiczna rozsypie ;)

Nikt nie każe wymieniać oleju w skrzyni , ale jak już robi się , szykuje auto dla siebie to co szkodzi sprawdzić chociaż poziom tego oleju ?

OK, wymiana paska rozrządu w rocznym aucie z niskim przebiegiem to lekka ekstrawagancja, ale kto bogatemu zabroni ;) - w przypadku marity przebieg nieznany.

No przecież marita w pierwszym swoim poście napisała 38K km , 

Piszesz o rocznym aucie , a ja wyraxnie napisałem co ja robie gdy kupie auto z drugiej ręki .

Na przykładzie mitsubishi napiszę , bo obecnie posiadam dwa auta na łańcuchu i jedna na pasku , to ...

dla wpomnianego mitsubishi 

pasek conti wymiana zalecana wraz z rolkami i napinaczem co 60K km 

pasek sun , tu juz wyższa  półka i wymiana między 80-90K km 

pasek firmy mitsuboshi tutaj spokojnie 90K km , pompa wody co 180K km oczywiście oryginał , można zamiennik ale tu trzeba sie liczyć z przebiegiem rzędu 120K km tid itp 

Nauczony doświadczeniem że zamiast zlecać mechanikowi wymianę skrzyni lub jej rozebranie , lepiej sprawdzić poziom tego oleju lub wymiane na swieży to nie kosztuje wiele , a może przynieść tylko pożytek , bo na pewno nie zaszkodzi , zresztą na przykładzie marity widać to było .

Mnie skrzynia haczyła , biegi dziwnie sie wkładało , a wystarczyło zmienic oliwę w skrzyni na świeżą i BUL :) minął ...

Więc ja pozostanę przy swoim , a Ty lub Wy .....szerokiej drogi koledzy i bezawaryjnej jazdy , najlepiej zawsze z górki i z wiatrem :) 

Piszę o rocznym aucie, marita ma auto z 2015, więc do tego piję. Widocznie ominęła mnie podana wartość przebiegu, ie. 38k.

Natomiast nadal jest gwarancja, niech się nissan buja.

U mnie w 1 QQ skrzynia haczyła, poprawiali jakieś linki i problem zniknął, w 2 qq z "identyczną" skrzynią żadnych problemów nie ma.

Edytowane przez MKa

Mi tak dla przykładu bujania się Aso to oleju nie chcieli wymienić w skrzyni a skrzynia z przebiegiem tylko 7 00 km pracowała tragicznie.

Za to powymieniali dużo innych żeczy na gwarancji bujania.

Piszę o rocznym aucie, ....

A ja wręcz przeciwnie , o już kilkuletnich, z paro tysięcznym nalotem :)  , ale masz rację jeśli jest gwarancja to niech się ASO buja :)  

A ja wręcz przeciwnie , o już kilkuletnich, z paro tysięcznym nalotem :) , ale masz rację jeśli jest gwarancja to niech się ASO buja :)

Przejechałem się dzis Suzuki Splashem i jak miałem ją za wyjące badziewie to zmiana biegów jest kilka klas wyżej niż w nowym Pulsarze. Jest jedno ale, Nyska ma 800km przebiegu a Suczka 60tkm, na początku też chodziła tragicznie. Niemniej zachęciliście mnie do wizyty w ASO, niech może coś poregulują :)

• 2 tygodnie później...
Gość darasekp

Witam

Mam zamiar przesiąść się z Lagunki 2.0B do QQ również 2.0B

Upatrzyłem sobie auto ze skrzynią CVT. Nigdy nie jeździłem automatem, w dodatku takim wynalazkiem.

Stąd moje pytanie do Was, jaką taka skrzynia ma żywotność. Nie stać mnie na nowe auto, a to które sobie upatrzyłem ma 200kkm za sobą...zdaję sobie sprawę z kosztów błędnej decyzji. Może jakieś porady mi wskażecie, na co zwrócić uwagę przy próbnej jeździe?

Będę wdzięczny za wszelkie pomocne wskazówki.

Darek

• 4 miesiące temu...

Chyba profilaktycznie przy 80000km zdecyduję się na wymianę oleju w skrzyni biegów, silnik HR16DE. Według instrukcji do skrzyni manualnej 5 biegowej wchodzi 2,3L oleju 75W80 API GL4.

Który olej wybrać: Tranself NFJ 75W80 czy Tranself NFP 75W80, bo z dyskusji można wywnioskować że do tej skrzyni pasują oba, tak zresztą podaje ulotka techniczna na stronie ELF'a?

http://catalog.elf.com/en/products/nq8/TRANSELF-NFP-75W-80

http://catalog.elf.com/en/products/nq7/TRANSELF-NFJ-75W-80

Jaki kod ma skrzynia biegów stosowana z HR16DE? TL4?

Edytowane przez monkahead

A który to ten lepszy? Ma ktoś może zdjęcie gdzie znajduje się korek wlewu oleju do skrzyni?

Wysłano z Lumia 930

http://allegro.pl/skrzynia-biegow-nissan-qashqai-1-6-b-07-12-idealna-i6612550805.html

W tej aukcji na czwartym zdjęciu z boku widać plastikową śrubę wlewu oleju

NISSAN QASHQAI SKRZYNIA BIEGÓW 1.6 16V JRQ S2G ST 820036 Nissan Qashqai

A jeśli to są Francuzkie skrzynki to olej Tranself jest dedykowany NFJ,gdyż według specyfikacji (wujek google)olej NFJ jest do skrzyń typu J ,a olej NFP do skrzyń typu P.

Oleje te różnią się między sobą prawdopodobnie jednym składnikiem,jakim? nie znalazłem :D

Ja do Note 1.4 zalewałem Transelfa NFJ i chodziła lepiej jak na oryginalnym Nissanowskim.

Witam,

Czy taki olej: https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/motylgear-75w80 będzie odpowiedni do skrzyni 5-cio biegowej silnika HR16DE?

Co ile powinno się wymieniać olej w skrzyni?

Pozdrawiam.

Witam,

Wymieniać co 60.000 km :D
A odpowiedni to będzie Elf NFJ :)

Wszystko jasne. Tylko nie wiem jak rozumieć fakt, że poprzedni właściciel serwisował auto w jednym serwisie przez ponad 5 lat (do 120 kkm) i w historii serwisowej auta nie ma wzmianki ani o wymianie oleju w skrzyni, ani o wymianie świec zapłonowych.

Pozdrawiam.

W serwisach ASO nie ma obyczaju wymiany oleju co 60.000km tylko są ale wymiany skrzyń  :)

A świece platynowe takie jakie posiadasz w silniku HR16DE wytrzymują 100.000km, w książce jest wpis świeca - NGK  PLZKAR6A-11 wymiana co 90.000km  :)

​Tak wiedź resurs wymiany świec przekroczony o 20.000km  :) 

A ile teraz masz nalatane na tych swiecach ????

Czytałem że olej w skrzyni manualnej wymienia się co 100 tyś km lub 8 lat ale kolega w pracy także twierdzi że lepiej po około 60 tyś. U mnie w sumie nic się nie dzieje, skrzynia pracuje bardzo dobrze, może zrobię to razem z wymianą świec, przy 90 tyś.

Wysłano z Lumia 930

• 11 miesięcy temu...

No więc wymieniłem olej w skrzyni biegów, poniżej kilka porad dla innych:

1. Korek wlewowy ciężko odkręcić palcami, bardzo łatwo natomiast odkręca się go kluczem nasadowym (6-8 kątnym) 30mm, pasuje idealnie i praktycznie nie ma możliwości aby połamać korek (jest z plastiku). Zdecydowanie nie polecam odkręcać go kombinerkami ani "pobijać" z boku jakąś breszką bo pęknie

2. Korek spustowy jest na klucz 8mm kwadrat, pasuje pod niego standardowa miedziana podkładka Renault 16mm x 22mm x 2mm (pusta w środku), ta sama która idzie np. pod korek spustu oleju w silniku w Renault Megane II 1,6Pb

3. Olej można wymienić samemu wlewając go za pomocą węża oraz lejka, wąż o średnicy zew. 16mm idealnie pasuje w otwór wlewowy, ja stosowałem dodatkowo lejek z sitkiem, który spowalnia wlewanie oleju do skrzyni, stąd jeszcze łatwiej zrobić to samemu

4. Do skrzyni wchodzi dokładnie 2,3L oleju ELF TRANSELF NFJ 75W80, za butelkę 1L płaciłem 29zł >> skrzynia JR5 >> silnik: 1,6Pb 117KM

5. Czas operacji: 30 minut

Tutaj jest link do kompendium wiedzy na temat skrzyni JR5, widać wszystkie korki, etc.: https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-biegow-renault-typ-jr5.html

ELF TRANSELF NFJ 75W80ELF TRANSELF NFJ 75W80ELF TRANSELF NFJ 75W80

Edytowane przez monkahead
  • Upvote 2