Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jakie Radio Wybrac //

Gość CzarsonLSW
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość CzarsonLSW

Witam.

Na radio mam przeznaczone jakies 1000 zł.

Juz na wstepie mowie ze nie potrzebuje jakiegos radia z Seri Alpine Co bedzie przewyzszało 5 razy wartosc mojego samochodu. Posiadam zwykłe radio mp3 ale trzeba mi cos fajniejszego.

na allegro znalazłem cos takiego Zapowiada sie fajnie.

http://allegro.pl/item522553031_sklep_w_wa...60w_2009_r.html

A i musi miec koniecznie wysowany wyswietlacz :).

na takim zwykłym co wyswietlacz byl widoczny jezdziłem jakis czas ^^ i niebardzo to wyglądało nie miescił sie w kokpicie ^^

Dobra zacznijmy od początku: co radio powinno posiadać:

-wysuwany wyświetlacz

-do sumy 1000zł

teraz więcej szczegółów:

-ma odtwarzać DVD ??

-jakieś dodatkowe rzeczy ??

Pamiętaj w audio sprawdza się zasada (nie zawsze do końca) ale że firma = jakość.

Warto czasami zamiast jakiś tam bajerów kupić radio bez nich ale kupić takie które będzie grało a nie wydawało jakieś tam dźwięki.

dodatkowo muszę Cię zmartwić że jakość = cena

plus do tego jeszcze porządne dobrej jakości zasilanie, głośniki i kable głośnikowe.

trochę poszperałem na alledrogo i jakieś sensowne rzeczy zaczynają się od 1200zł.

Zawszę można pozbierać troszkę więcej pieniążków i już kupić coś nowego.

Ostatnio bardzo chwalone są Clariony, lecz najtańszy (nowy) jest za 1449zł.

Od razu mówię że dobra zasada, jeżeli kupujesz takie radio to znaczy że resztę też musisz mieć na odpowiednim poziomie. Jak już coś robić to robić porządnie i do końca (w końcu chyba chcesz wykorzystać pełny potencjał radia).

Rozwiń bardziej co Cię interesuje. :)

Gość CzarsonLSW

No tak Rozumiem ze Jakosc = cena

Ale nie jestem tam zbyt wymagajacy co do jakosci dzwiąku.

Odtwarzacz DVD i takie bajery jakie ma to radio w pełni mnie zadawalają

poprostu chce sobie wymienic radio zwykle mp3 na jakies takie bardziej kosmiczne nie oczekuje tam zbytnich rezultatow.

mam standardowo 6 głosnikow wzmacniacz i sub wiec radio ma poniekąt ładnbie wyglądac :P

a na wiecej mnie nie stac bo i tak 1000 zł to juz max jaki bede mial

Jeśli chodzi o bajer to dobry wybór. Tylko że radia takich firm są dość awaryjne i jeśli nie ma 2 lat gwarancji i sklepu za rogiem to nie zdecydowałbym się na taki zakup. Wysyłanie i czekanie na to że radio wróci po miesiącu to nie to co tygrysy lubią najbardziej.

CzarsonLSW no właśnie nie chcę ci źle doradzać, ale tak jak koledzy piszą, po co masz się później wkurzać jak coś się zepsuje i marnować pieniądze. Ja raz przesadziłem i kupiłem głośniki takie jakich nie było w Olsztynie, bo chciałem mieć coś innego a też nie chciałem czegoś za drogiego, miały być dobrej firmy i odpowiednim zakresie Hz, przyszły pograły 3dni i dołożyłem do nich 30zł bo tyle mnie kosztowała przesyłka na gwarancję, sumując to co na nie wydałem i przesyłkę na gwarancję to w Olsztynie mogłem kupić już takiej samej klasy lecz innej firmy. Taki zonk wyszedł. Jeżeli szukasz czegoś "innego" musisz się pogodzić z wydatkami, taki sprzęt dobrze jest mieć na gwarancji od nowości dobrego producenta, jedyne co jeszcze mogę Ci doradzić to nie kupuj Sony, Alpine (przereklamowany), Pionner (większość ludzi w BMW ma, Sony-ego też :587: ) , JVC (ciężko powiedzieć, ja miałem kiedyś radyjko na CD tej firmy i byłem zadowolony lecz lasery to ich bolączka. Jakoś nie jestem do nich przekonany) , Blaupunkt (byłem kiedyś wielkim zwolennikiem tej firmy lecz spadli na dno, tylko wybrane TOPOWE modele nadają się do czegoś, ale jak na razie mało jest do kupienia z odtwarzaniem DVD), Clarion (jak na razie wygrywa w testach, osobiście posiadam zwykłe radyjko tego producenta pod względem jakości materiałów jest dobrze, wykonanie dobre, ogólnie wygląd tak średnio mi pasuje, ale dźwięk to bajka, za 400zł droższy Alpine się chowa) na droższe modele mnie nie stać ale myślę że jak na razie jest to faworyt. Kenwood (też miałem i to na kasety ale już nowy wygląd, dalej mam te radio schowane w szafce :) lecz to jest prawie topowy model kaseciaka więc naprawdę pięknie gra i ma dużo ustawień, obecnie też wyższe modele kenwooda są naprawde bardzo dobre i godne polecenia, materiały i wykonanie naprawdę solidne :) )

poczekaj jeszcze na razie wszystko poszło w górę, jak dzisiaj pamiętam w lato jak euro było po 3.25zł a dolar 1.97zł. to zastanawiałem się właśnie nad radiem z DVD i wyświetlaczem chodziły po 890zł do 1400zł takie które teraz kosztują 1400-2000zł.

Na sam koniec dodam że trafiają się lepsze i gorsze partie sprzętu, czasami Alpine za 2000zł pogra 3miechy i wysiądzie a jakieś radio za 300zł będzie grało i grało.

Zgadzam się z kolegą Jastrzębiem w większości kwestii (prócz przereklamowania sprzętu alpine). Dla mnie z wymienionego sprzętu

NR 1: ALIPNE i CLARION

NR 2: KENWOOD I JVC

NR 3: PIONEK

a zdecydowanie bez notowań Sony i Blaupunkt.

Nie wspominam o takich bajerach jak Nakamischi

Niestety walka o utrzymanie się na rynku zmusza, niektórych producentów sprzętu dotychczas wysokiej klasy do cięcia kosztów i składania nowszych modeli z słabszych elementów. Dlatego niektóre starsze modele Kenwooda i JVC na aukcjach są towarem deficytowym a ich ceny często są znacznie wyższe od cen nowych odpowiedników. Na razie nic mi nie wiadomo o takich oszczędnościach w lepszych modelach Clariona i Alpiny serii CDA-..... i lepszych.

Dla mnie najważniejszy jest dźwięk a nie wygląd.

Kolega CzarsonLSW jest zdecydowany na coś innego niż radio firmowe więc trudno go będzie przekonać do tego, że nawet średnie firmowe radio super zagra jak się troszkę więcej zainwestuje w głośniki i wygłuszy drzwi. A nowe firmowe coś z wysuwanym ekranem jest raczej poza zasięgiem z budżetem 1000 zł.

Ja zamiast tego świecidełka nie będe orginaly i polecę Ci Alpine- tylko z serii CDA np 9883 . Osobiście mam takie coś i także polecam jeśli interesują cię wszelkiego rodzaju świecidełka :D z których po miesiącu i tak nie będziesz korzystał. Jeśli masz wydac na radyjko które cię interesuje około 1200 zł to dołóż ze 100 zł i kup Pionka 88RS i naprawdę będziesz zadowolony ;). A filmy najlepiej pooglądaj w domu lub kinie :P

Gość CzarsonLSW

Moj Znajomy ma Taką stacje jak Te z allegro dlatego cosik takiego mi wpadlo w oko gra bardzo przyjemnie funkcje rowzniez nie są najgorsze.

nie uzbieram wiecej bo to dostaje w takim jakby czeku ze musze wykozystac :D

nie jestem jakims tam "audiofilem" musi grac. i ciekawie wyglądac ^^

jakbym mial kase to bym nie pytal czy to radio jest dobre czy zle. Tylko kupilbym sobie jakies za 5.000 i byl szczesliwy ^^

obslugiwalem kilka takich radi z seri moze nie konkretnie taki model ale wlasciciele nie nazekali na tego rodzaj sprzet

Zeobisz jak uważasz... :) . Ja nigdy nie byłem zwolennikiem takich sprzętów. A zraziłem się do tego całkiem niedawno jak kolega do Passata zamontował taki wynalazek z ekranem ( tyle że za około 500 zł) niewysuwanym i wkurzył się bardzo gdy przestalo mu to czytac DVD :D

Pozdro.