Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przepisywał ktoś gwarancje zagraniczną na polska ?

Gość MonteChristo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MonteChristo

Witam

Jak w temacie ? Ale czy sa jakieś obostrzenia zeby taka gwarancje przepisac,

czy jakieś ramy czasowe ? itp ?

Jaka jest procedura, czy ktos moglby tą sprawe naświetlić lub sam robił coś takiego ?

Pozdrawiam.

Cześć.

Po co przepisywać. W październiku 2008 roku od dealera Nissana w Niemczech przyprowadziłem X-Traila, który pierwszą rejestracje miał w 12.2006r. Po zarejestrowaniu w Polsce pojechałem na przegląd gwarancyjny (ten po dwóch latach), pokazałem oryginalną (niemiecką) książkę serwisową i nie robili żadnego problemu. Nie wydają nowej książeczki serwisowej tylko robią wpis do oryginalnej (w moim przypadku niemieckiej).

Bye

W sensie naprawy gwarancyjnej nic nie robiłem (na szczęście nie miałem takiej potrzeby).

Po sprowadzeniu samochodu zrobiłem obowiązkowy przegląd po dwóch latach, który został wpisany w książkę serwisową. Założyłem także blokadę skrzyni biegów, która także tam została wpisana.

Rozmawiałem w serwisie, czy ta niemiecka książeczka jest dla nich wystarczającym dokumentem do kontynuowania gwarancji na terenie Polski i powiedzieli, że tak. W trakcie zakupu w Niemczech u dealera Nissana także pytałem się, jak to będzie z gwarancją po sprowadzeniu do Polski, więc powiedzieli, że podstawą w Europie jest książka serwisowa wydawana do samochodu.

Wcześniej miałem X-Traila kupionego w Polskim salonie, a teraz mam sprowadzonego z Niemiec i obie książeczki są prawie identyczne, jeśli chodzi o oprawę graficzną. Główna różnica to oczywiście język opisu i chyba pierwsza strona związana z danymi samochodu i odpowiednimi pieczątkami instytucji związanych/odpowiedzialnych za wprowadzenie samochodu na dany rynek.

W końcu jak pojedziesz za granicę samochodem na gwarancji i coś Ci się zepsuje to jedziesz do ichniego serwisu i naprawiasz. I nieważne w jakim języku jest książeczka serwisowa, ważne aby była. Jak będziesz naprawiał samochód dajmy na to w Hiszpanii to i tak w serwisie nie będą wiedzieli co jest napisane w polskiej wersji książeczki serwisowej, a wypełnia ją na zasadzie podobieństwa do swojej hiszpańskiej wersji.

Bye

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...