Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Problem z rozruchem almera!!!

Gość nismogti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno kupiłem almerke gti .

Wszystko cacy tylko mam mały problem z rozrucham a mianowicie.

Nie za każdym razem jak przekręcam kluczyk rozrusznik zaskakuje.

Bywa że trzeba przytrzymać chwile kluczyk w pozycji start i zapala .

Jak silnik sie nagrzeje to wszystko jest ok i zapala od pierwszego .

Jeśli ktoś wie co to może być to proszę o pomoc .

Pozdrawiam i czekam na odp.

Jeżeli niedawno kupiłeś to polecam się przejechać do zaprzyjaźnionego elektryka na ogólny przegląd instalacji elektrycznej - tak żeby okiem rzucił i parę rzeczy miernikiem potraktował. Z obserwacji własnych i paru znajomych wiem iż elektryka w niektórych almerach N15 potrafi płatać figle - tym częściej im auto starsze.

U mnie był na przykład problem z ABSem - nie załączał się i paliła się kontrolka. Każdy mechanik mówił czujnik ABSu - parę lat temu nie były one tanie. Jednak elektryk popatrzył, pomierzył i orzekł iż podgniło sobie w puszcze bezpieczników - przeniesienie bezpieczników parę miejsc dalej (w puszcze), i dorobienie kawałka nowej wiązki - kosztowało taniej niż czujnik a zapobiegło poważniejszym awariom, gdyż przeniósł i poprawił też kilka innych bezpieczników.

Także to niekoniecznie musi być kostka przy stacyjce lub rozrusznik. Dobry elektryk Ci to powie a przy okazji sprawdzi cały układ elektryczny - co w przypadku gdy dopiero do niedawna masz auto - powinno Ci się opłacić.

Tak do siebie poza tematem dodam, iż skoro auto kupiłeś niedawno - wymień sobie dla pewności (chyba że auto kupiłeś "po rodzinie") wszystkie płyny, filtry i sprawdź hamulce.

Nie obejdzie się chyba bez operacji rozrusznika.Powymieniaj podstawowe rzeczy tak jak wsponiał accerone, i nie zapomnij o kablach wysokiego napięcia oraz świecach.

sprawdź czy klemy są dobrze zamontowane na akumulatorze, na dodatniej klemie jest taki dodatkowy przewód wpinany/wsuwany, przeczyść to złącze, u mnie to mogło tyle ze ja mam ropniaka i mogę mieć to inaczej rozwiązane ;)

Nismogti mam ten sam model almy. NItram ma racje, zacznij od sprawdzenia czy przewody od akumulatora nie są zabrudzone i łączą. Miałem identyczny przypadek dośc niedawno. Okazało się że to wina kostki stacyjki. Wymieniłem i jest już ok. Zerknij na to http://www.nissanklub.pl/uploads/DIY/Nissa...ki_stacyjki.pdf jest to opis do primery ale wszystko jest dosyc podobne. Wyciągnięci kostki w almerze jest banalnie proste, nie musisz odkręcac całej stacyjki wystarczy dobry śrubokręt +. Zdejmujesz obudowe kolumny kierowniczej, która jest skręcona bodajże 6-cioma śrubkami od dolnej części, ściągasz pierścień plastikowy ze stacyjki (tu gdzie wkładasz kluczyk to jest element ozdobny) i od strony przełącznika do kierunkowskazów odkręcasz jedną śrubkę która trzyma kostkę przy stacyjce i oczywiście odpinasz ją od instalacji i gotowe kostkę masz na wierzchu. Bardzo możliwe że przeczyszczenie styków wewnątrz kostki pomoże. U mnie delikatnie była przepalona. Udało mi się jednak okazyjnie kupic na allegro samą kostkę używaną (w serwisie 181zł). Koleś na allegro ogłasza się z nowymi kostkami które ceni po 91zł dokładnie tu http://moto.allegro.pl/item528160169_nowa_...almera_n15.html . Dodatkowo wymieniłem szczotki na rozruszniku bo się kończyły i teraz jest super, ale do odkręcenia rozrusznika trzeba miec połamane ręce w kilku miejscach bo troche mało jest tam miejsca :) Pozdrawiam i powodzenia. Mam nadzieje że pomogłem :) Jeszcze jedno widzę że kolego Nismogti mieszkasz dośc niedaleko mnie :)

• 1 miesiąc temu...
Gość supermonster

Wyjmij rozrusznik - to wcale nie takie trudne (latwiej go wkładać w dwie osoby).

Rozkręć go i wyczyść - często zapycha się pyłem ze sprzęgła i się wiesza.

No chyba, że uporałeś się z problemem - daj znać co to było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...