Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Filtr klimatyzacji

masculin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

i to potwierdza mój przypadek, jak auto stało u dilera to latem gdy je przestawiali to z włączoną na chwilkę klimą, także wilgoć która się wytrącała (układ nie nadążał się przesuszyć) zaczęła lekko tęchnąć, i teraz jak odpalam auto przez sekundę zaciąga smrodkiem więc układ klimy do czyszczenia +

wyjąłem filtr kabinowy i obejrzałem i myślę że na wiosnę pójdzie przy okazji czyszczenia klimy do wymiany (10-15k przebiegu) (1 rok) (wszystko kwestia po jakich drogach się jeździ)

warto wymianę i czyszczenie kimy zrobić we własnym zakresie; koszt w serwisie to ok 250 zł, koszt samodzielnej "naprawy" to filtr 50 zł, środek do czyszczenia ok 30 zł i czas ok 1h.

medyk napisał:
to może ktoś opisze "technikę " czyszczenia ?

zależny jaki środek czyszczący kupisz, w załączonej instrukcji masz wszystko zawsze opisane;czasami dmuchasz środkiem do wentylacji, czasami włączasz obieg zamknięty, rozpylasz w kabinie i uciekasz

medyk napisał:
Ok dzięki ,a ten filtr- jak go wymienić ? MarekA też jest zainteresowany jak przeczytałem..

ja jeszcze nie wymieniałem to nie wiem, ale przecież masz service manuala - nie ma tam?

Właśnie sprawdziłem możliwość wymiany filtra i okazało się to dziecinnie łatwe,wykonujcie wszystko tak jak na instrukcji.Należy postępować delikatnie po wypięciu zabezpieczenia od filtra/rys.6/na górze zabezpieczenia jest malutki zatrzask który przy szarpnięciu może się oderwać.

Powodzenia przy wymianie

MarekA napisał:
Buba, wyjmowałeś filtr kabinowy? Według manuala trzeba rozebrać kawałek schowka - możesz opisac jak robiłes?

bardzo przepraszam ze nie odpisałem ale dopiero teraz się zalogowałem

a temat już jest opisany

generalnie ja miałem 2 problemy ten zatrzask trzeba uważać tak jak kolega wcześniej napisał

no i ja miałem spory problem z "wyłuskaniem" filtra coś go tam blokowało, ale dało radę - niestety trochę się zgniótł (ale to może moja wina) :diabel:

• 3 miesiące temu...
Gość pepe_aso_honda

<!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->[ <i><b>Dodano</b>: Nie 14 Cze, 2009 23:09</i> ]<!--sizec--></span><!--/sizec-->

wymienialem ostatnio wlasnie oczywiscie sam i powiem tak-masakra totalna najglubszy patent jaki widzialem ale nie ma idealów ,generalnie zeby go wydobyc i wsadzic polcam odkrecic silniczek krokowy od regulacji nawiewu nad pedalem gazu i pozniej blaszke pod nim w sumie 4 srobki dobrze go scisnac zwlaszcza przy wsadzaniu zeby nie potargac-uff a jak ktos ma slabe nerwy to aso.aha filtr oczywiscie znajduje sie obok pedalu gazu -jest widoczny po sciagnieciu oslony tunelu.

silnik 1.5dci

Edytowane przez pepe_aso_honda

• 1 miesiąc temu...
Gość pepe_aso_honda

19 tys km rok czasu-pierwszy przeglad i radze nie przeciagac tych terminow bo filtr kabinowy zuzywa sie rownierz jak auto stoi np w garazu..czyli wymiana max co rok lub 20tys km.