Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ile potrzeba mocy RMS wzmacniacza?

eszi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie ile potrzeba mocy RMS wzmacniacza do suba Alpine sbe(250 W rms)?

Moje możliwości to 200 RMS, lub po mostku 400 RMS.

Witam! Mam pytanie ile potrzeba mocy RMS wzmacniacza do suba Alpine sbe(250 W rms)?

Moje możliwości to 200 RMS, lub po mostku 400 RMS.

To trzeba zrobić na 400W R.M.S i ustawić gain i level na 3/4. Na słuch.

Oczywiście podając mu pasmo jakie jest zdolny przetworzyć.

Hey!Wiesz że mam mchammera ;) Pasmo przenoszenia suba:Skuteczność 94 dB

Pasmo przenoszenia 28 - 200Hz

Impedancja (fabryczna) 4 Ohm

wzmaka na lpf:40 Hz-150 Hz.

Jak ustawić pobicie basu 0-12 db wzmaka?Lepiej podbijać w radiu czy wzmaku?

To jakie pasmo mu podać? GAIN-głośność w radiu, level- wzmaka?

Przedni odseparowany helix 62.1 jak na level we wzmaku ustawić moc 50 rms, podłączone pod oddzielne kanały na zwrotnicach bez regulacji, na wzmaku także już nic się nie dopieści.

Na flat nic się nie reguluje i tylko zwrotnica rozdziela częstotliwości.

Im większą moc na suba zapodasz tym mniejsze znikształcenia. Znaczy to że lepiej zapodać 400W rms i ściszyć wzmacniacz na 200W rms niż zapodać 200w rms z volume na max. Do twojego suba dał bym mosek 400w rms i regulował volume. Żadnych podbić ani na radiu ani na wzmacniaczu. One psują tylko przestszeń dźwięku i są dobre dla dzieciaków co lubią umcyk umcyk lub mają słabej jakości sprzęt i sztucznie poprawiają jego parametry. Odcinke suba ustaw max na okolice 100Hz, do ok tej granicy basu nie można zlokalizować słuchem czyli ładnie wypełnia samochód i nawet jak jest głośniejszy to i tak będzie dopełniał przedni zestaw a nie zagłuszał go. Oczywiście do pewnego momentu bo jak zdrowo przesadzisz z volume na wzmaku to nawet przy dobrej odcince zagłuszysz przedni zestaw.

Im większą moc na suba zapodasz tym mniejsze znikształcenia. Znaczy to że lepiej zapodać 400W rms i ściszyć wzmacniacz na 200W rms niż zapodać 200w rms z volume na max. Do twojego suba dał bym mosek 400w rms i regulował volume.

A dokładnie chodzi o to że wzmacniacze dysponujące większą mocą mają mniejszą impedancję wyjściową. Co za tym idzie mają większy współczynnik tłumienia i lepszą kontrolę nad głośnikiem. Dlatego do subwofer'ów najlepiej dawać wzmacniacze o większej mocy wyjściowej niż ma głośnik (oczywiście moc RMS). Należ też tak robić dla zestawu przedniego, ale już nie potrzeba takiego "zapasu" mocy jak dla suba.

• 3 miesiące temu...
Im większą moc na suba zapodasz tym mniejsze znikształcenia. Znaczy to że lepiej zapodać 400W rms i ściszyć wzmacniacz na 200W rms niż zapodać 200w rms z volume na max. Do twojego suba dał bym mosek 400w rms i regulował volume. Żadnych podbić ani na radiu ani na wzmacniaczu. One psują tylko przestszeń dźwięku i są dobre dla dzieciaków co lubią umcyk umcyk lub mają słabej jakości sprzęt i sztucznie poprawiają jego parametry. Odcinke suba ustaw max na okolice 100Hz, do ok tej granicy basu nie można zlokalizować słuchem czyli ładnie wypełnia samochód i nawet jak jest głośniejszy to i tak będzie dopełniał przedni zestaw a nie zagłuszał go. Oczywiście do pewnego momentu bo jak zdrowo przesadzisz z volume na wzmaku to nawet przy dobrej odcince zagłuszysz przedni zestaw.

no to ciekawostka

przedni odseparowany mam na volume na 1/4. suba na 1/2. Wszystkie podbicia wyłączone. przód zagłusza tył :/ . Suba więcej nie podkręcam, bo występują zniekształcenia. Sub nawet po odkręceniu na maxa, nie zagłusza przodu :<

Hey!Wiesz że mam mchammera ;)

eszi McHammer to potężna elektrownia :)

wiem, bo mam :D bez problemu można zagłuszyć subem całą resztę.

jak coś to podbij na najbliższego spota, to zobaczysz jak ja mam ustawione i Twojego się podstroi

Hey!Wiesz że mam mchammera ;)

eszi McHammer to potężna elektrownia :)

wiem, bo mam :D bez problemu można zagłuszyć subem całą resztę.

jak coś to podbij na najbliższego spota, to zobaczysz jak ja mam ustawione i Twojego się podstroi

nie wiem czy będe miał czas może fotki, byś wstawił ;) . Czy wskaźnik umieszczony na nim odchyla ci się od 0 i w jakim stopniu, bo u mnie lekko powyżej przy dużym obciążeniu.

I podaj grubość kabla ja mam 10, ile masz sygnałowych ja mam 3, 2 do odseparowanego, 1 do suba. Czekam na foty. Wskaźnik u mnie od samego początku, prawie się nie odchyla, mimo że mam wszystkie głośniki do niego podłączone, nawet na sporym obciążeniu, może coś jest zj...ane?

I podaj grubość kabla ja mam 10, ile masz sygnałowych ja mam 3, 2 do odseparowanego, 1 do suba. Czekam na foty. Wskaźnik u mnie od samego początku, prawie się nie odchyla, mimo że mam wszystkie głośniki do niego podłączone, nawet na sporym obciążeniu, może coś jest zj...ane?

Czerwone pole to już przeciążenie wzmaka - czyli jak się zbliżasz do poboru około 1,5kW :)

Powinien pracować w białym/zielonym polu.

Poniżej ustawienia kanału dla suba (zmostkowane 2 kanały => ok. 400W mocy ciągłej, 750W szczytowej):

dsc01228.th.jpg

dsc01227.th.jpg

I filmik ze wskazaniami:

Sub ma 300W RMS, 1200W w peak'u - aparat już nie dawał rady najniższych tonów złapać po przełączeniu na "low" ;) Podpięty był tylko sub, co byś mógł najłatwiej porównać ze swoim.

Odnośnie kabli:

Zasilanie suba z aku: 20mm^2 + bezpiecznik 60A + kondensator 1F

Sub: nie jestem pewien, ale chyba 2x 6mm^2

Do odseparowanego z przodu 2x 2,5mm^2 wystarczą

Wyjście z radia mam na 4 chinch'e, więc wszystko jest podpięte.

btw. a masz ustawione filtry tak, żeby tylko częstotliwości poniżej np. 100Hz szły na suba?

Po pierwsze nie mam kondensatora. Radio mam alpine i odcięcie na hpp ustawione na 80, odcięcie na bas ustawione na 100 Hz. Wszystkie pobicia wyłączone, wszystkie ustawienia na 0. Przedni odseparowany jest na pasywnej zwrotnicy.

ale jeszcze jedna kwestia podłączenia sygnałowych do wzmaka

ja mam podłączone pod 1 i 2 kanał przód, pod 3 i 4 suba ale jest zmostkowany i idzie jedną czińcżą i później znowu jest rozgałęzienie i podpięte pod radiem na 2 kanały. Czyli mam 3 cińcze.

A jak jest u ciebie?

Po pierwsze nie mam kondensatora.

Mi bez kondensatora przygasały światła... i to nie tylko te w kabinie ;)

Daj znać czy udało Ci się wszystko ustawić - jak nie, to na jakimś spocie popróbujemy jeszcze: 8 maja Bemowo, 13 maja M1.

U mnie wszystko idzie 4 chinch'ami: kanały 1 i 2 są do suba (w radiu mam wyjściowe 2 chinche tył + 2 chinche przód), 3 i 4 na odseparowany z przodu.

Może spróbuj zamienić i podłącz na wzmaku odwrotnie suba i przód?

Dzięki Mas jest zdecydowanie lepiej, ale trzeba dopieścić. Jak się stykniemy kiedyś, to sie pobawimy.